Furnizorul de energie electrică și gaze naturale CEZ Vânzare a anunțat că a reluat emiterea facturilor de consum pentru clienți, după ce acest proces fusese suspendat temporar pentru adaptarea sistemului informatic la noua legislație privind compensarea și plafonarea prețurilor, care se aplică de la 1 noiembrie 2021.
"CEZ Vânzare a finalizat modificările tehnice necesare pentru emiterea facturilor de energie electrică cu prețuri plafonate/ compensate conform legislației în vigoare . În acest moment, procesul de emitere facturi a fost reluat", arată compania.
Potrivit sursei citate, clienții CEZ Vânzare care au primit facturi aferente consumului lunilor noiembrie/ decembrie, emise înaintea implementării valorilor plafonate/ compensate, vor primi facturi cu valori regularizate care vor include schema de sprijin prevăzută de prevederile legale în vigoare.
"Reamintim faptul că: - Facturile CEZ Vânzare își vor păstra aceleași termene de scadență agreate în contract (ca număr de zile de la data emiterii); - Formatul facturii CEZ Vânzare a fost optimizat cu informații despre tipul și valoarea compensației în care se încadrează clienții", precizează furnizorul.
Acesta reamintește prevederile legale potrivit cărora clienții casnici vor beneficia automat de prețuri plafonate/ compensate, iar cei non-casnici (operatori economici) trebuie să depună o cerere, însoțită de o declarație pe proprie răspundere, prin care să menționeze categoria în care se încadrează.
În cazul clienților casnici de energie electrică, compensarea se aplică în:
- limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea, aferentă întregului interval noiembrie 2021 - martie 2022, este de 1 500 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare;
- consumul realizat nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut și nici consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării;
- consumul de energie electrică din perioada de facturare să nu fie mai mic de 1 kWh pe zi.
În cazul clienților casnici de gaze naturale, compensarea se aplică în cazul în care:
- consumul de gaze naturale din perioada de facturare (noiembrie 2021 - martie 2022) nu este mai mic de 7 kWh pe zi.
- consumul realizat nu depășește consumul lunar maxim prevăzut și nici consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării - echivalentul în kWh a 1 000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3, alocat în tranșe lunare.
- La aceste limitele aferente consumului de energie electrică, respectiv gaze naturale, se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației de maximum 10%.
Referitor la plafonare, se vizează prețul final la energie electrică și gaze naturale facturat clienților casnici și consumatorilor noncasnici, care nu poate depăși următoarele valori:
Pentru energie electrică: 1 leu/ kWh, care include componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, servicii de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, abonamentul, TVA;
Pentru gaze naturale: 0,37 lei/ kWh, care include prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza, tariful de distribuție, abonamentul, TVA.
De asemenea, operatorii economici, clienți finali care se încadrează în categoria întreprinderi mici și mijlocii, pot beneficia de:
exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/ extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei;
exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.