Noul ministru al Economiei: RADET poate intra luni în faliment, Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită și pentru acest scenariu

Noul ministru al Economiei: RADET poate intra luni în faliment, Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită și pentru acest scenariu
scris 6 nov 2019

Noul ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din Guvernul Orban, Virgil Popescu, a avertizat, la preluarea mandatului, că instanța de judecată ar putea pronunța luni intrarea în faliment a RADET, Regia de termoficare a Primăriei Capitalei, și a transmis municipalității București și primarului general Gabriela Firea că trebuie să găsească o soluție pentru ca, în caz de faliment al RADET, o altă structură, eventual chiar Primăria, să cumpere energia termică produsă pentru încălzirea bucureștenilor de către Electrocentrale București (ELCEN), companie din portofoliul Ministerului Economiei.

Popescu i-a mai transmis Gabrielei Firea că trebuie să se asigure că întreaga subvenție acordată RADET de la bugetul local pentru acoperirea diferenței dintre costul real al termoficării și prețul redus plătit de consumatorii casnici din Capitală ajunge în conturile ELCEN, pentru achitarea facturilor remise către RADET.

Urmărește-ne și pe Google News

Tribunalul București a decis pe 17 aprilie intrarea în faliment a RADET, decizia fiind ulterior suspendată temporar de către Curtea de Apel București, pe 23 aprilie. Luni, instanța va pronunța o soluție definitivă în această speță.

FMI recomandă României să mențină o politică monetară restrictivă CITEȘTE ȘI FMI recomandă României să mențină o politică monetară restrictivă

"Mâine încep întâlnirile dintre Ministerul Economiei și producătorii de energie, inclusiv cu ELCEN, ELCEN e pe primul loc. Eu vreau ca Primăria Capitalei să fie foarte conștientă că s-ar putea ca, luni, instanța să declare falimentul RADET-ului. ELCEN este pregătit și are stocuri suficiente să livreze energie termică pentru locuitorii Bucureștiului, numai că trebuie să fie pregătită inclusiv Primăria București, pentru cazul în care RADET nu mai poate să funcționeze, declarându-se falimentul, să găsească soluția cine să cumpere acea..., pentru bucureșteni, să o cumpere Primăria direct. Și, mai mult, doamna primar trebuie să se asigure că toată subvenția dată bucureștenilor este și plătită către ELCEN. Eu cred că se va găsi o soluție la nivelul ministerului pentru acest lucru și, prin dialog, vom rezolva problema ", a declarat ministrul Virgil Popescu, în prezența premierului Ludovic Orban.

El a adăugat că, "evident", nu și-ar dori ca luni RADET să intre în faliment, dar a menționat că se așteaptă ca Primăria să fie pregătită și pentru acest scenariu

Dacă decizia inițială a Tribunalului București de intrare în faliment a RADET ar fi fost menținută și de Curtea de Apel, RADET ar fi avut nevoie de derogare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru a putea să funcționeze în continuare după pronunțarea falimentului său de către instanța de judecată, potrivit principalilor creditori ai Regiei.

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Legea privind darea în plată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Legea privind darea în plată

Atunci, se mai punea problema și dacă, urmare a ridicării dreptului de administrare a RADET din cauza intrării în faliment, ulterior suspendată, activitatea RADET se va desfășura pe răspunderea sa proprie sau serviciul public de încălzire centralizată va fi gestionat direct de către autoritatea locală, caz în care CGMB ar fi trebuit să își asume, potrivit legii, în mod nemijlocit, toate sarcinile și responsabilitățile privind organizarea, conducerea, administrarea, exploatarea și finanțarea serviciului.

Primăria Capitalei a transmis, după decizia inițială a Tribunalului București, că, în pofida intrării în faliment a RADET, bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor avea în continuare căldură și apă caldă la parametri optimi, întrucât întreaga activitate a RADET va fi preluată, în cel mai scurt timp, de noua Companie Municipală Termoenergetica, care va fi înființată prin divizarea actualei Companii Municipale Energetica, a cărei hotărâre CGMB de înființare fusese declarată ilegală de instanța de judecată.

Între timp, Termoenergetica a fost înființată, dar încă nu a preluat activele și operațiunile RADET.

Acțiunile Biofarm se apreciază cu peste 5% în condițiile în care compania propune distribuirea unui dividend suplimentar egal cu cel aprobat în primăvară CITEȘTE ȘI Acțiunile Biofarm se apreciază cu peste 5% în condițiile în care compania propune distribuirea unui dividend suplimentar egal cu cel aprobat în primăvară

În plus, ELCEN a lansat o acțiune  în justiție prin care cere ca toate datoriile Regiei să fie imputate Primăriei. Astfel, la grefa Tribunalului Bucuresti a fost înregistrată luna trecută cererea de atragere a răspunderii patrimoniale a Primăriei Municipiului București (PMB), prin care se solicită ca instanța să dispună obligarea PMB la plata creanței RADET către ELCEN în cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creanțelor.

După cum a relatat Profit.ro, activele și operațiunile Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de electricitate și căldură controlat de Ministerul Energiei care furnizează agent termic către RADET, Regia de termoficare a municipalității Capitalei, ar putea fi preluate de o altă companie din portofoliul ministerului, posibil Romgaz, care este acționar minoritar la ELCEN, sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

Surse la curent cu situația au declarat pentru Profit.ro că varianta este avută în vedere ca urmare a blocajului planului inițial avut în vedere în cadrul procedurilor de insolvență ale ELCEN și RADET, de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata