NEPI Rockcastle cumpără un nou proiect fotovoltaic, după cel preluat de la „regele eolienelor“, și vrea să își asigure consumul energetic al mall-urilor din România integral din energie verde

NEPI Rockcastle cumpără un nou proiect fotovoltaic, după cel preluat de la „regele eolienelor“, și vrea să își asigure consumul energetic al mall-urilor din România integral din energie verde
scris 12 dec 2024

NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România – după valoarea activelor administrate, va definitiva peste câteva zile achiziția unui nou proiect de parc fotovoltaic, după cel cumpărat, recent, de la grupul Monsson. Planul companiei este ca în 2026 să ajungă la  parcuri fotovoltaice cu o capacitate suficient de mare încât să acopere consumul energetic al celor 27 de malluri pe care le are în România.

Investitorul, susținut de capital sud-african, a finalizat, de curând, preluarea integrală a firmei dezvoltatoare a unui proiect de parc fotovoltaic de la grupul Monsson al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari investitori în capacități energetice regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor″. Proiectul, deja autorizat, este gândit la o putere instalată de 50 MW, pe un amplasament din zona Chișineu-Criș din județul Arad.

VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE
Urmărește-ne și pe Google News

Până la sfârșitul acestui an, reprezentanții NEPI Rockcastle au anunțat că vor mai finaliza o tranzacție de achiziție a unui nou proiect de parc fotovoltaic, tot gata autorizat, pe care să îl construiască anul viitor. Chiar dacă nu au putut dezvălui amplasamentul noul proiect, reprezentanții companiei au menționat că nu va fi tot în vestul țării, pentru a avea o acoperire geografică adecvată.

Planul dezvoltatorului imobiliar este ca din ianuarie 2025 să înceapă construcția primilor 50 MW, iar până la finalul lui 2026 să ajungă la o capacitate de 159 MW, nivel de la care se poate asigura întregul consum de energie al mallurilor pe care le deține în România.

Programul NEPI Rockcastle de energie verde a început cu o primă fază, finalizată în 2024, prin instalarea de panouri fotovoltaice pe 27 de malluri din România, cu o capacitate totală de 37 MW și care asigură 20-25% din consumul de energie al acestor centre comerciale. Această etapă a necesitat o investiție de 34 de milioane de euro.

EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicare

A doua etapă a proiectului presupune instalarea de panouri fotovoltaice pe celelalte malluri pe care compania le deține în afara României, o investiție estimată la 15 milioane de euro ce ar trebui finalizată în 2025. În paralel cu această a doua fază, se va începe și lucrul la construcția propriilor parcuri fotovoltaice din România, proces pentru care are asigurat un buget de aproape 100 de milioane de euro.

„Suntem în diverse faze de analiză de fezabilitate și pe partea de stocare a energiei. Pentru optimizare economică ne uităm și la sisteme de stocare, chiar dacă portofoliul actual nu necesită“, a declarat Andrei Horhoianu, Group Head of Energy în cadrul NEPI Rockcastle.

Reprezentanții companiei au anunțat că factura anuală de energie a întregului grup se ridică la 30 de milioane de euro. După implementarea proiectelor în lucru, grupul va ajunge la o putere instalată de circa 211 MW.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București

Interesul companiei pentru piața de energie este limitat la acoperirea necesarului propriu de consum, nefiind dornică să devină un jucător pe piață.

Planul legat de energie al NEPI Rockcastle este motivat pe lângă beneficiul direct al eficientizării consumului și de constrângerile pe care grupul le are la contractarea de împrumuturi. Doar anul acesta, compania a emis obligațiuni verzi în valoare de 500 de milioane de euro și a contractat un credit verde în valoare de 500 de milioane de euro de la IFC. Ambele operațiuni obligă dezvoltatorul ca banii să fie investiți în proprietăți verzi.

Portofoliul NEPI Rockcastle este împărțit în 8 țări din regiune și are o valoare totală de 7,1 miliarde de euro. Piața românească are o pondere de 38% din portofoliul global al investitorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
nepi rockcastle
fotovoltaice