Președintele rus Vladimir Putin a discutat anumite detalii ale proiectului Nord Stream 2 cu omologul său austriac, Heinz Fischer, a anunțat șeful Gazprom, Alexei Miller. Interesant este că întâlnirea dintre cei doi a avut loc miercuri, la numai o zi după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a primit, potrivit Euractiv, pe fostul cancelar german Gerhard Schröder, aflat în prezent pe statele de plată ale Gazprom.
Conform agenției ruse Tass, șeful Gazprom a refuzat să prezinte alte detalii despre discuțiile avute de Putin cu Fischer.
Nici despre discuția "amicală" avută de Schröder cu Juncker nu se cunosc amănunte. Însă nu este dificil de bănuit care a fost subiectul principal, Schroeder fiind în prezent președintele Consiliului de Administrație al Nord Stream AG, consorțiul care construiește și operează gazoductul care face legătura dintre Rusia și Germania și al cărui acționar majoritar este Gazprom.
CITEȘTE ȘI Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturorPotrivit Euractiv, există zvonuri că Nord Stream 2 va primi undă verde din partea Comisiei Europene, în pofida opoziției a șapte state membre, printre care și România, dar și a Ucrainei, principala "victimă" a construcției unui nou gazoduct, care ar elimina-o practic de pe traseul gazului rusesc către Europa. Dacă va fi construită, conducta Nord Stream 2 va dubla practic volumul de gaze care în prezent este transportat direct din Rusia în Germania, prin actualul gazoduct Nord Stream. Ultima declarație oficială venită din partea Comisiei a fost însă că nu se poate decide asupra proiectului, deoarece nu deține toate informațiile relevante.
CE și Gazprom ar putea ajunge la o soluție "mutual acceptabilă" în ceea ce privește ancheta antitrust
Un alt posibil subiect al întâlnirii amicale dintre Schröder și Juncker ar fi putut fi cazul anti-trust deschis de Uniunea Europeană împotriva Gazprom. Și în acest caz se pare că Gazprom și Comisia Europeană se îndreaptă către o soluție "mutual acceptabilă": Gazprom vrea să evite amenda, care, potrivit legislației europene, s-ar putea ridica până la 6,7 miliarde de dolari (10% din cifra de afaceri a companiei ruse pe 2014) și este dispusă să facă toate concesiile necesare ca oficialii CE să renunțe la acuzații.
OMV, BASF, E.ON, ENGIE și Shell - partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream 2
Pe 3 septembrie, la Vladivostock a fost semnat acordul acționarilor cu privire la implementarea proiectului Nord Stream 2 de către importante personalități din sectorul energetic european, precum Alexey Miller, președintele Gazprom, Kurt Bock, președintele Consiliului Director al BASF SE, Klaus Schäfer, membru al CA E.ON SE, de Pierre Chareyre, vicepreședinte executiv al ENGIE, de Rainer Seele, președintele OMV, și Ben van Beurden, șeful board-ului executiv al Royal Dutch Shell
Nord Steam 2 este menit a suplimenta cantitatea de gaze rusești care să alimenteze piața europeană și va fi dezvoltat de o companie nou-înființată, și anume New European Pipeline AG.
CITEȘTE ȘI Guvernul "pârăște" ANRM și la SRI, pentru deficiențe legate de documente clasificatePotrivit Energy Report, Gazprom va deține 51% din acțiunile noii companii, iar E.ON, Shell, OMV și BASF/Wintershall câte 10 procente. ENGIE este singura companie care va deține doar 9%.
Proiectul Nord Stream 2 vizează, potrivit unui comunicat OMV, construirea a două gazoducte offshore cu o capacitate anuală de transport de 55 miliarde de metri cubi de gaz. Acestea ar urma să străbată Marea Baltică și să facă legătura între sistemele de transport al gazelor din Rusia și Germania.