Schimbul de active dintre OMV și Gazprom vizează zăcăminte din Marea Nordului și Marea Norvegiei, și nu active din România

Schimbul de active dintre OMV și Gazprom vizează zăcăminte din Marea Nordului și Marea Norvegiei, și nu active din România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 apr 2016

Schimbul de active dintre OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, nu vizează active din România, ci active ale OMV din Marea Nordului și Marea Norvegiei, a anunțat CEO-ul OMV, Rainer Seele, în cadrul unei conferințe de presă comune cu CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, desfășurate la Sankt Petersburg.

Potrivit Reuters, CEO-ul Gazprom a declarat, la rândul său, că schimbul de active va fi finalizat până la finalul acestui an

Urmărește-ne și pe Google News

Cu ocazia întâlnirii de la Sankt Petersburg, cei doi oficiali au semnat mai multe documente menite a întări "cooperarea strategică dintre cele două companii".

Guvernul acuză companii din energie că, în 2011-2014, au generat pierderi prin vânzări sub preț și achiziții nejustificate CITEȘTE ȘI Guvernul acuză companii din energie că, în 2011-2014, au generat pierderi prin vânzări sub preț și achiziții nejustificate

Pe lângă acordul privind activele din Marea Nordului și Marea Norvegiei deținute de OMV, Seele și MIller au mai parafat și un document potrivit căruia Gazprom va vinde în 2016 către OMV petrol de tip REBCO (Russian Export Blend Crude Oil), suportând totodată costurile de transport și de încărcare, nefiind exclusă nici vânzarea de petrol de tip SILCO către compania austriacă.

În plus, șefii Gazprom și OMV au semnat un acord de parteneriat și cooperare știițifico-tehnologică în domeniile producției de gaz, a transportului, procesării, securității industriale și informaționale, eficienței energetice, protecției mediului și a energiei bazate pe hidrogen.

A mai fost parafat și un acord cultural, prin care cele două companii vor sponsoriza, în primă fază, evenimente culturale desfășurate la Sankt Petersburg și Viena.

Presa din România, dar și cea din Austria, a speculat îndelung pe această temă, existând temeri că OMV ar putea ceda către gigantul rus operațiunile de rafinare din cele două state.

Speriați de comportamentul taximetriștilor cu turiștii străini, hotelierii vor să le pună pe mașini etichete de bună purtare CITEȘTE ȘI Speriați de comportamentul taximetriștilor cu turiștii străini, hotelierii vor să le pună pe mașini etichete de bună purtare

"Vă rog să încetați speculațiile. Vom purta discuțiile în așa fel încât rafinăria de la Schwechat să nu fie afectată. Nu suntem interesați de cooperarea cu Gazprom în sectorul de rafinare. Acest lucru se aplică atât pentru Schwechat, cât și pentru rafinăria de la Burghausen, precum și pentru operațiunile de rafinare din România", a declarat Rainer Seele, la o întâlnire cu personalul rafinăriei Schwechat, precizând însă că declarații concrete cu privire la schimbul de active vor fi susținute abia după ce contractul cu Gazprom va fi semnat.

OMV și Gazprom au convenit, în luna septembrie, un posibil schimb de active. Activele Gazprom din Marea Nordului și Marea Norvegiei vor fi oferite Gazprom în schimbul unei participații de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% sunt tranzacționate liber la Bursa de Valori București.

Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America? CITEȘTE ȘI Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America?

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

Schimbul de active cu Gazprom este considerat a fi vital pentru OMV de către CEO-ul Seele pentru reducerea costurilor de producție ale companiei austriece, în condițiile prăbușirii prețurilor la țiței și gaze pe piețele internaționale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
gazprom
petrom
active
schimb
marea nordului