În timp ce exporturile și producția de țiței din Iran se apropie cu pași repezi de volumele dinaintea aplicării sancțiunilor internaționale, unul dintre primele vase care au părăsit statul din Golful Persic cu destinația Europa după ridicarea interdicțiilor nu a reușit să își descarce încărcătura la mai mult de 80 de zile de la plecarea din Iran și se află ancorat în apropiere de portul Constanța, scrie Bloomberg.
Petrolierul Distya Akula a plecat din Iran la începutul lunii februarie, la scurt timp după ce primul transport de țiței iranian către Europa a părăsit terminalul Kharg Island. Proprietarul vasului, compania Elektrans Shipping, a declarat inițial că încărcătura de 1 milion barili țiței a fost achiziționată de gigantul rus Lukoil, prin intermediul subsidiarei Litasco, petrolul urmând să fie prelucrat la rafinăria Petrotel de la Constanța.
Până să ajungă pe coasta românească a Mării Negre, unde se află de la începutul lunii aprilie, vasul a petrecut mai mult de o lună în apropiere de Canalul Suez. O cursă obișnuită de la Kharg Island până la Constanța durează 17 zile.
Între timp, proprietarul vasului a revenit asupra afirmațiilor inițiale și a spus că încărcătura nu a fost achiziționată de Litasco, iar Constanța nu este portul de destinație.
CITEȘTE ȘI Lukoil: Petrotel va plăti importurile de petrol iranian cu produse rafinateDeși petrolierul a primit instrucțiuni să meargă la Constanța, încă nu a fost direcționat să descarce țițeiul, a spus Deepak Arora, asistent vicepreședinte al Elektrans Shipping. Arora nu a putut da explicații în legătură cu perioada mare de așteptare, iar reprezentanții autorităților portuare din România și Egipt nu au reușit încă să identifice cumpărătorul celor 1 milion de barili de petrol iranian.
Potrivit calculelor Bloomberg, livrările de petrol iranian au depășit, în aprilie, 2 milioane barili/zi. Petroliere încărcate cu aproximativ 28,8 milioane barili de petrol au părăsit porturile iraniene în primele 14 zile din aprilie, echivalentul a peste 2,05 milioane barili/zi. În martie, Iranul a exportat circa 1,45 milioane barili/zi.