Un raport al unui institut politic citat de oficiali ai Organizației Națiunilor Unite indică faptul că pirații din Golful Guineea fură aproximativ 400.000 de barili de petrol pe zi. Furtul și frauda din Nigeria adaugă paguba companiilor petroliere de 1,5 miliarde dolari.
Industria petrolieră din Nigeria este masiv afectată de cotațiile coborâte ale țițeiului, de corupția ridicată și de actele de vandalism îndreptate împotriva rețelei de transport prin conducte. La acestea se mai adaugă o problemă: pirateria din Golful Guineea.
Un volum similar capacității de export a terminalului petrolier de la Forcados, respectiv 400.000 de barili pe zi, este capturat de pirații nigerieni, scrie publicația oilprice.com. În total furturile și fraudele sunt estimate la aproximativ 1,5 miliarde dolari pe lună, potrivit ambadasadorului adjunct al SUA la Organizația Națiunilor Unite (ONU) Michele Sison care citează un raport al institutului de politici publice independent Chatham House.
Încercările guvernelor locale și ale ONU de a opri pirateria s-au bucurat de un anumit succes, însă practicile continuă. Consiliul de Securitate al ONU caută noi măsuri pentru eradicarea fenomenului pentru că începând cu anul 2014 s-a observat o recrudescență a fenomenului.
Două atacuri piraterești din 11 ianuarie au afectat nu mai puțin de 7 țări. Cargouri venind din Nigeria, Turcia și Grecia, purtând pavilioane malteze și liberiene au fost victime, 8 membri ai echipajelor lipsind, aceștia fiind din Egipt, Filipine și Turcia.
Numai în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 6 atacuri majore ale piraților din Golful Guineea și alte 6 tentative. Dintre aceste 12 incidende 9 atacuri au fost pe coasta nigeriană, unul în apropierea litoralului Coastei de Fildeș și 2 acțiuni piraterești au fost în apele teritoriale ale Republicii Congo. Anul trecut au fost 100 de astfel de incidente, spune Peter Wilson, ambasador al Marii Britianii la ONU.
Oficialii spun că lupta împotriva pirateriei este un efort care trebuie dus internațional. Este puțin ce poate face guvernul Nigeriei pe cont propriu. Dacă nu va exista o colaborare la nivelul serviciilor secrete, în întărirea cadrului legal și în antrenarea autorităților de frontieră, fenomenul pirateresc va continua să se înrăutățească.
În luna partie Nigeria a extras 1,68 milioane barili de țiței brut, mai puțin decât 1,74 milioane barili în luna precedentă. Este rezultatul atât al prețurilor coborâte din piețele internaționale, cât și a insecurității care înconjoară exploatarea și transportul produselor petroliere.
Pentru luna iunie Nigeria mizează pe exporturi de 1,57 milioane barili de țiței, iar bugetul pe anul 2016 include un scenariu cu exploatarea a 2,2 milioane de barili de petrol pe zi. În aceste condițiile, pagubele aproximate la 250.000 de barili pe zi cauzate de actele de vandalism îndreptate împotriva rețelelor de transport prin conducte și cele 400.000 de barili pe zi pradă pirateriei reprezintă un șoc important pentru obiectivele guvernului nigerian.