Gazele pentru populație se vor ieftini cu siguranță în luna iulie, odată cu liberalizarea pieței, iar consumatorii casnici trebuie să știe că își pot schimba oricând furnizorul în cel mult 21 de zile, indiferent dacă au semnat sau nu contracte noi, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
El a explicat că România și-a asumat în fața Comisiei Europene, la finele anului trecut, în cadrul unei proceduri de infringement, că va liberaliza piața gazelor naturale la 1 iulie 2020 și piața energiei electrice la 1 ianuarie 2021, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în business"În momentul de față, la 1 iulie, este cel mai propice moment pentru liberalizarea pieței de gaze naturale, pentru că prețurile gazelor în regiune sunt cele mai mici din istorie. Vorbim de un preț la bursa de la Viena în cursul lunii iunie de 24-25 de lei pe MWh, față de prețul reglementat în România de 68 de lei. Deci este un moment prielnic și piața europeană este liberă, iar noi trebuie să ne aliniem. Eu cred că prin această liberalizare toți consumatorii români, atât cei casnici, cât și cei industriali, au de câștigat", a arătat Popescu.
Ministrul a acuzat marile companii de gaze, E.ON și Engie, de faptul că au încercat să profite de pe urma consumatorilor și le-au transmis oferte cu același preț începând cu 1 iulie, în loc să ofere prețuri mai mici.
"Sunt ușor dezamagit de reacția furnizorilor, în special a furnizorilor mari care au foarte mult din piață, care au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator și poate că nu se informează corect. Există un comparator al prețurilor la gaze naturale pe site-ul ANRE, au apărut deja oferte - și nu vorbesc de companii mici, ci de companii mari care în momentul de față sunt furnizori de energie electrică și intră pe piața gazelor naturale - care oferă prețuri cu 15-20% mai mici decât prețurile pe care le au ceilalți doi furnizori (E.ON și Engie - n.r.). Cred că și aceștia, până la urmă, vor examina și, decât să piardă cota de piață, cred că vor scădea ofertele, vor face oferte alternative, astfel încât și prețul lor să fie undeva între 10-15% mai mic pentru consumatorul casnic", a spus Popescu.
El a subliniat faptul că orice consumator poate să-și schimbe furnizorul de gaze în cel mult 21 de zile, chiar dacă a semnat un contract nou pentru o perioadă determinată.
"Îi sfătuiesc pe consumatori să se informeze, să se uite pe internet, să se uite pe site-ul ANRE, să nu se grăbească și să știe că oricând pot schimba un furnizor de gaze naturale printr-o notificare simplă, e o procedură simplă. Deci faptul că au semnat un contract sau au un contract în derulare nu înseamnă că nu îl pot schimba. Dacă au facturile achitate la zi, chiar dacă au semnat un contract, pot să se mute oricând la alt furnizor, cu o notificare prealabilă de 21 de zile", a precizat oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, în cazul în care marii furnizori nu vor scădea prețurile, Legea concurenței permite Guvernului să intervină în piață pentru o perioadă de șase luni.
"Suntem dispuși să așteptăm să vedem cum vom sta în iulie, cum se reglează piața, și vom interveni dacă vedem că sunt speculații. Vom interveni pe Legea concurenței și ne vom asigura că diferența de preț de achiziție a furnizorilor se va regăsi și în prețul final al cumpărătorilor. Dar eu sper să nu ajungem aici. Fiind un liberal, sper ca piața să se regleze. Eu am răbdare și cred că în cursul lunii iulie toate lucrurile se vor regla și vom vedea că și marii furnizori clasici de gaze naturale vor scădea prețurile cam în aceeași zonă, cu 10-15%. Știm ce avem de făcut, am discutat cu Consiliul Concurenței și am găsit soluțiile, dar, sincer, eu nu vreau să le aplic decât dacă este cu adevărat necesar. Dar haideți să vedem prețurile de la 1 iulie, ofertele din 10 iulie, din 12 iulie, pentru că îi trebuie pieței un timp să se regleze. Eu sunt ferm convins că vom avea oferte și ale celor doi mari furnizori sub prețul de acum cu 10-15%", a continuat Popescu.
Ministrul a arătat că secretarul de stat pentru Energie, Niculae Havrileț, este în contact permanent cu jucătorii de pe piața gazelor și, dacă este cazul, se va întâlni și el cu aceștia.
"Discuțiile mi se pare că pot debloca mai ușor acest gen de situație. Eu cred că piața este pregătită pentru liberalizare și discutăm nu despre scădere, ci despre cu cât va scădea prețul. Cred că este clar că este cel mai oportun moment de liberalizare a prețului", a conchis Virgil Popescu.
De la 1 iulie, piața de gaze va fi complet liberalizată, iar ANRE a obligat producătorii să vândă pe bursă 30% din producție, la anumite prețuri de pornire.
Vineri au avut loc primele tranzacții cu gaze pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) în baza programului de gas release stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în vederea liberalizării pieței de la 1 iulie.
Astfel, prețul gazelor pentru populație în trimestrul al treilea al anului (lunile iulie, august și septembrie) a ajuns la 38 de lei pe MWh, aproape la jumătate față de prețul reglementat în prezent la 68 de lei pe MWh.
Pentru gazele cu livrare în trimestrul al patrulea al anului, prețul mediu ponderat este de 56,9 MWh.