Ministerul Energiei propune micșorarea ajutorului de stat pentru acoperirea pierderilor de producție ale două din cele patru exploatări miniere ale Complexului Energetic Hunedoara, ca urmare a deciziei de închidere a acestora, de la 214 milioane lei la 132,226 milioane lei în 2017. Decizia a fost fundamentată, pe de o parte, pe scăderea cererii de cărbune, ca urmare a dezvoltării producției de energie electrică regenerabilă, și pe diminuarea considerabilă a prețului de vânzare al cărbunelui pe piața internațională și implicit în România.
Ajutorul de stat este acordat potrivit Deciziei CE nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive și Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7719. În urma analizei situației tehnico-economice a minelor din cadrul Societătii Complexul Energetic Hunedoara- S.A., s-a stabilit că din cele patru exploatări miniere aflate în structura sa este necesar să intre în program de închidere, două unități miniere și anume Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni.
Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislației europene, CEH S.A. a întocmit Planul de închidere și documentația de finanțare a costurilor de închidere pentru cele două exploatări miniere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma adoptării deciziei de închidere a celor două unități miniere necompetitive, guvernul a notificat Comisiei, în noiembrie 2016, că intenționează să acorde o finanțare publică în valoare de 447,8 milioane lei pentru a se asigura că închiderea respectivelor unități se desfășoară în condiții corespunzătoare.
Din evaluarea Comisiei a reieșit că, în conformitate cu Decizia Consiliului, ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând ca un sprijin financiar în valoare totală de 233,7 milioane lei să fie acordat lucrătorilor care își vor pierde locul de muncă ca urmare a închiderii minelor. Sprijinul de stat va servi, în special, la finanțarea salariilor compensatorii pentru personalul disponibilizat, a programelor de reconversie profesională destinate foștilor angajați și a altor prestații sociale pentru respectivii lucrători. Acest sprijin va fi utilizat, de asemenea, pentru întreprinderea măsurilor necesare de siguranță în subteran care au legătură cu închiderea minelor, pentru reabilitarea arealelor miniere și pentru recultivarea terenurilor după închiderea minelor.
Din restul ajutorului, adică 214,1 milioane lei, ar fi urmat să fie acoperite pierderile de producție ale minelor până la închidere. Numai că Ministerul Energiei propunea diminuarea aceste sume, printr-o hotărâre de guvern (HG), ca urmare a reducerii cererii de cărbune și a diminuări prețului acestuia, la 132,226 milioane lei. În plus, mai sunt alocate alte 66,6 milioane lei pentru acoperirea costurilor excepționale. Suma totală, de 198,830 milioane de lei se asigura din bugetul Ministerului Energiei, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul 2017.
Nerespectarea de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara- S.A a condițiilor prevăzute prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2016) 7719/final precum și a oricăror obligații asumate în vederea obținerii ajutorului de stat pentru facilitatea închiderii minelor de cărbune necompetitive determină aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat, în condițiile legii.