România și-a îndeplinit deja obiectivul privind ponderea energiei regenerabile în totalul producției de energie valabilă pentru 2020, însă se află încă peste media statelor membre UE în ceea ce privește intensitatea energetică, este arătat în ultimul raport de țară publicat miercuri de Comisia Europeană.
“Cu o pondere de 24,7% în 2015, România și-a îndeplinit deja obiectivul (24%) pentru 2020 pentru energia regenerabilă, în special datorită mărimii sectorului său hidroenergetic, care este responsabil pentru aproximativ o treime din capacitatea de producție energetică instalată, dar și a evoluției energiei eoliene (9,4% din energia generată în 2014) și a utilizării biomasei pentru încălzire (16,6% din consumul de energie final)” , se precizează în raport.
Potrivit Comisiei Europene, România rămâne peste media UE atât în ceea ce privește intensitatea energetică la nivelul întregii economii, dar și la nivel industrial.
CITEȘTE ȘI CE Oltenia așteaptă ca Guvernul să meargă la Bruxelles pentru reducerea obligației de a subvenționa energia regenerabilă. Economiile ar atinge anual aproape 30 milioane leiIntensitatea energetică exprimă consumul intern brut de energie în relație cu economia națională (cantitatea de energie necesară pentru producerea unei unități de PIB sau consumul intern brut de energie - calculat în tone petrol echivalent - raportat la PIB.
Cu toate acestea, România este statul european cu cea mai spectaculoasă îmbunătățire a acestor indicatori din ultimii 10 ani (din 2005 până în 2015).
Consumul final de energie pe gospodărie se situează sub media UE, iar implementarea Directivei Eficienței Energetice, deși a început mai târziu decât în celelalte state, a înregistrat progrese atât în 2015, cât și în 2016.
În 2015, România și majorat consumul de energie primară cu 2,1%, de la 30,64 milioane tone echivalent petrol la 31,29 milioane tone echivalent petrol. Consumul final de energie s-a majorat la râdnul său cu 1% de la 21,72 în 2014 la 21.89 milioane tone echivalent petrol în 2015. Chiar dacă se situează sub țintele prevăzute pentru 2020, România va trebui să facă eforturi pentru a păstra aceste niveluri până la finalul perioadei.
În ceea ce privește eficiența energetică, țintele României pentru 2020 rămân 43 milioane de tone echivalent petrol exprimat în consumul de energie primară și 30,3 milioane de tone echivalent petrol exprimat în consumul de energie finală.