Ministerul Energiei estimează că va încasa peste 1 miliard de lei din vânzarea Rompetrol și ELCEN, plus 1,5 miliarde lei din dividende

Ministerul Energiei estimează că va încasa peste 1 miliard de lei din vânzarea Rompetrol și ELCEN, plus 1,5 miliarde lei din dividende
scris 2 feb 2018

Ministerul Energiei estimează că va încasa peste 1 miliard de lei anul acesta din vânzarea către KMG International a unei părți din participația sa de 44,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei Petromidia, și din cedarea integrală a deținerii de 97,5% din capitalul producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) către Primăria Municipiului București, în vederea realizării preconizatei fuziuni prin absorbție cu RADET. 

Astfel, în proiectul de buget al activității de privatizare a ministerului pe 2018 sunt prevăzute venituri totale de 1,073 miliarde lei din "implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societățile Rompetrol Rafinare SA și Electrocentrale București".

Urmărește-ne și pe Google News

În document se menționează că un procent de peste 94% din suma totală preconizată a fi obținută din cele două privatizări, respectiv 1,009 miliarde lei, ar urma să fie vărsat la Trezoreria statului. În plus, Ministerul Energiei estimează că va încasa 1,5 miliarde lei din dividende distribuite din profiturile nete înregistrate anul trecut de companiile la care deține acțiuni.

Tranzacție: Tibbett Logistics, jucător de top pe piața de logistică din România, a fost preluat de japonezii de la Yusen Logistics, parte a uneia dintre cele mai mari și mai vechi companii de transport din lume CITEȘTE ȘI Tranzacție: Tibbett Logistics, jucător de top pe piața de logistică din România, a fost preluat de japonezii de la Yusen Logistics, parte a uneia dintre cele mai mari și mai vechi companii de transport din lume

KMG International s-a angajat în 2013 să plătească 200 milioane dolari în schimbul preluării unei participații de 26,7% din capitalul Rompetrol Rafinare de la Ministerul Energiei, din deținerea totală de 44,7% din acțiuni a ministerului. Angajamentul a fost parte a unei înțelegeri mai complexe privind stingerea datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român, care încă nu a fost implementată. La cursul actual al monedei americane, suma ar reprezenta echivalentul a circa 740 milioane lei.

De asemenea, Ministerul Energiei este în curs de evaluare a valorii de piață a participației sale de 97,5% din capitalul ELCEN. Restul acțiunilor se află în posesia companiei de stat Romgaz. Valoarea nominală a pachetului integral de acțiuni al ELCEN se cifrează la aproape 716 milioane lei.

"Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute", prevede o OUG adopată de Guvern anul trecut în vederea facilitării transferului ELCEN de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei.

Carlos Ghosn va primi propunerea pentru un nou mandat de CEO al Renault Group, potrivit presei franceze CITEȘTE ȘI Carlos Ghosn va primi propunerea pentru un nou mandat de CEO al Renault Group, potrivit presei franceze

În toamna anului 2016, Ministerul Energiei a propus în Guvern, printr-un Memorandum, "vânzarea unui pachet de acțiuni de 26,6959% din acțiunile deținute de stat, prin licitație publică cu strigare", însă nu s-a realizat nimic în acest sens.

În noiembrie 2017, ministrul de atunci al Energiei, Toma Petcu, declara că ministerul nu va prelungi memorandumul din 2013 cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, iar compania va trebui să-și plătească datoria către stat pentru a-și dovedi buna credință, inclusiv din cauza faptului că respectivul memorandum conține o prevedere potrivit căreia acesta devine nul dacă DIICOT trimite în instanță dosarul penal Rompetrol 2.

"Atunci când am preluat mandatul (ianuarie 2017 - n.r.), în luna a treia expira memorandumul de înțelegere. Am prelungit încă șase luni, până în luna a noua. Am considerat că șase luni vor fi suficiente pentru a se finaliza negocierile. Am constatat în această perioadă că este foarte greu. Cred că în februarie am scris atât DNA, cât și DIICOT, am cerut informații legate de dosarele în care sunt anchetate companiile Rompetrol, pentru a ne lămuri foarte clar care este stadiul, ce culpabilități sunt. Am primit răspuns din partea acestor instituții, dar am considerat că nu sunt foarte lămuritoare și am făcut un material transmis către CSAT. CSAT, în urmă cu o lună, a răspuns că, dacă Guvernul și Ministerul Energiei nu au considerat necesar să informeze și să ceară un punct de vedere în 2014, când a fost aprobat memorandumul prin HG, nici acum nu are competențe să se pronunțe. Ba mai mult, începând cu luna a noua, s-a început urmărirea penală în dosarul DIICOT în ceea ce privește speța Rompetrol. În 2016, Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă în acest dosar, iar Ministerul de Finanțe s-a constituit, de asemenea, parte civilă cu suma de 225 de milioane de euro", a spus ministrul Energiei, la audierile de la Comisia parlamentară de anchetă privind prețurile la energie.

Cheltuieli prevăzute în proiectul de buget pe 2018 al activității de privatizare a Ministerului Energiei (mii lei)

Cheltuieli prevăzute în proiectul de buget pe 2018 al activității de privatizare a Ministerului Energiei (mii lei)

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
petromidia
kmg international
ministerul energiei
elcen
primaria capitalei