Hidroserv - peste 120.000 de euro pe un plan de restructurare pentru consultanți germani care s-au ocupat și de Hidroelectrica și OMV Petrom

Hidroserv - peste 120.000 de euro pe un plan de restructurare pentru consultanți germani care s-au ocupat și de Hidroelectrica și OMV Petrom
scris 2 feb 2018

Principalii creditori ai Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, controlată 100% de cel mai mare producător de energie din România, au aprobat recent solicitarea administratorului special al societății insolvente de demarare a negocierilor cu grupul de consultanță Horvath&Partners în vederea încheierii unui contract pe baza căruia acesta să elaboreze un plan de restructurare a Hidroserv.

"În data de 19.01.2018, cu ocazia desfășurării ședinței Comitetului Creditorilor societății debitoare, a fost aprobată cererea administratorului special de demarare a procedurilor comerciale în vederea contractării serviciilor de consultanță oferite de societatea Horvath&Partners, pentru elaborarea unui plan de restructurare a activității societății Hidroserv SA, în limita ofertei financiare indicative în cuantum de 126.200 euro", se arată într-un document al administratorului judiciar al Hidroserv, Casa de Insolvență Transilvania (CITR).

Urmărește-ne și pe Google News

Horvath&Partners este un grup german de consultanță în management și strategie cu activitate internațională, având birouri în Germania, Elveția, Austria, Ungaria, România, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și încasări anuale de peste 140 milioane euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Hidroserv - peste 120.000 de euro pe un plan de restructurare pentru consultanți germani care s-au ocupat și de Hidroelectrica și OMV Petrom
România - al doilea an consecutiv la coada clasamentului privind sistemul medical, în urma Bulgariei și Albaniei. Cele mai mici scoruri la drepturile pacienților, timpul de așteptare pentru tratament, rezultatul serviciilor CITEȘTE ȘI România - al doilea an consecutiv la coada clasamentului privind sistemul medical, în urma Bulgariei și Albaniei. Cele mai mici scoruri la drepturile pacienților, timpul de așteptare pentru tratament, rezultatul serviciilor

În România, grupul își desfășoară activitatea prin intermediul subsidiarei locale Horvath&Partners Management Consulting SRL. Biroul de la București a fost deschis în 2006, iar printre cele mai importante proiecte derulate în România de Horvath&Partners se numără cele legate de OMV Petrom, cum ar fi restructurarea și integrarea organizațională post-privatizare sau planificarea strategică și bugetarea de capital pentru activele de petrol și gaze ale companiei.

În 2016, Horvath&Partners Management Consulting SRL a semnat cu compania-mamă a Hidroserv un contract de "Servicii de consultanță financiară pentru întocmirea planului de afaceri având la bază un model financiar, în legatură cu lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni ale Hidroelectrica SA și admiterea acestora pe o piață reglementată în scopul atragerii de resurse de capital". Din portofoliul de clienți din România al Horvath&Partners mai fac parte companii precum Vodafone, Siveco, Mercedes sau Lindab. 

Hidroserv a intrat în insolvență în octombrie 2016, la cererea proprie. În 2016, pierderile filialei de mentenanță a Hidroelectrica au crescut de peste 4 ori comparativ cu 2015, de la 10,1 la 46,5 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 31% în 2016, de la 170,6 la 117,8 milioane lei. După primele 11 luni ale anului trecut, Hidroserv consemna pierderi de 5,9 milioane lei, la o cifră de afaceri de 110,2 milioane lei.

Guvernul amână până pe 15 aprilie termenul de depunere a Declarației 600 CITEȘTE ȘI Guvernul amână până pe 15 aprilie termenul de depunere a Declarației 600

Creditorii Hidroserv s-au înscris la masa credală a companiei cu creanțe totale de peste 204 milioane lei, din care au fost acceptate deocamdată creanțe de circa 123,5 milioane lei, potrivit tabelului preliminar al acestora. Principalii creditori sunt UCM Reșița, care este și furnizorul de echipamente al Hidroserv, ANAF și Banca Transilvania. În 2014, Guvernul lua în calcul fuziunea dintre Hidroserv și UCM Reșița, aflată în insolvență din 2011.

În toamna anului trecut, Hidroserv risca să intre sub "tutela" creditorilor și a administratorului judiciar, după ce acesta din urmă solicitase instanței de judecată ridicarea dreptului de administrare al companiei, acuzând acumularea continuă de pierderi și datorii, precum și lipsa unui "plan rațional de activitate".

"Analizând activitatea societății debitoare în această perioadă (aprilie-august 2017 – n.r.), administratorul judiciar a depus o cerere de ridicare a dreptului de administrare a societății Hidroserv SA, constând în dreptul de a-și conduce activitatea și dreptul de a-și administra și de a dispune de bunurile din averea proprie", se arăta într-un document al CITR prezentat la acea dată de Profit.ro. Adminstratorul judiciar acuza că Hidroserv și-a înmulțit pierderile și datoriile, nu derulează un plan rațional de activitate și nu a implementat măsurile recomandate de către CITR ca necesare pentru reorganizarea companiei.

Strategie: KFC a început să livreze comenzi la domiciliu în două cartiere din București, dar și într-o comună din Ilfov CITEȘTE ȘI Strategie: KFC a început să livreze comenzi la domiciliu în două cartiere din București, dar și într-o comună din Ilfov

Administratorul judiciar arăta, în documentul citat, că, în primul semestru din 2017, Hidroserv a consemnat pierderi nete totale de circa 3,5 milioane lei și a acumulat doar în trimestrul al doilea al anului datorii la stat de 11,9 milioane lei, din care 7,9 milioane lei scadente și neachitate. Cifra de afaceri a companiei scăzuse cu 6% în primele 6 luni din 2017, la 56,08 milioane lei.

Potrivit CITR, principalele cauze ale pierderilor înregistrate de companie erau nefinalizarea negocierii valorii tarifului orar de manoperă plătit de Hidroelectrica, nefinalizarea negocierii structurii devizului de decontare, nefinalizarea negocierii valorii tarifului de transport, pierderile generate de lucrările încadrate în categoria mentenanță corectivă, ce sunt decontate pe bază de fișe de post calcul, nepredictibilitatea pe termen mediu și lung a lucrărilor de mentenanță, greutatea cu care sunt finalizate procedurile de semnare a contractelor subsecvente cu Hidroelectrica, numărul mare de personal indirect productiv, necentralizarea activităților suport, neidentificarea activelor neesențiale activității, în vederea vânzării, nedeblocarea garanțiilor de bună execuție și lipsa programelor de formare profesională și de întinerire a efectivului de personal.

Hidroserv SA a fost înființată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt sucursale de mentenanță și reparații ale Hidroelectrica: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina. La înființare, noua companie a preluat atât activul, cât și pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de aproximativ 64 milioane lei. Decizia a fost luată de Euro Insol, administratorul judiciar al companiei-mamă Hidroelectrica, aflată atunci la rândul său în insolvență. În 2015, Hidroelectrica, care este și principalul client al companiei, asigurând-i peste 90% din încasări, a majorat capitalul Hidroserv cu 10 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidroserv
mentenanta hidroelectrica
citr
ministerul energiei
insolventa
omv petrom
horvath&partners