Producția minei de la Mănăila a scăzut cu circa o treime în ultimul trimestru, din cauza întreruperii temporare a activității pentru lucrări de consolidare

Producția minei de la Mănăila a scăzut cu circa o treime în ultimul trimestru, din cauza întreruperii temporare a activității pentru lucrări de consolidare
scris 2 feb 2018

Producția minei polimetalice de la Mănăila, județul Suceava, a scăzut cu circa o treime în ultimele trei luni din 2017 față de trimestrul anterior, potrivit companiei britanice Vast Resources, administratorul carierei.

Astfel, compania a produs la Mănăila, în perioada octombrie-decembrie, 25.654 de tone de minereu, cu 34% sub nivelul din trimestrul precedent, în condițiile în care activitatea minei a fost întreruptă în ultima lună din an pentru lucrări de tehnice, care să asigure o eficiență mai mare a producției viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

"În contextul în care Vast renunță la finanțarea prin acțiuni în favoarea instrumentelor de îndatorare, asigurarea unei producții sustenabile și, prin urmare, a unor fluxuri sustenabile de numerar este de o importanță capitală. Astfel, am luat decizia de a limita activitățile de la Mănăila în favoarea lucrărilor de reconsolidare în lunile decembrie și ianuarie - perioadă considerată a fi cea mai potrivită din cauza condițiilor meteorologice", afirmă Andrew Prelea, CEO-ul Vast Resources.

Luna trecută, Vast Resources a ajuns la un acord cu Mercuria Energy Group pentru a împrumuta aproape 10 milioane de dolari printr-un acord prealabil de vânzare a produselor miniere, banii urmând să fie investiți în extinderea operațiunilor din România.

Tranzacție: Grupul elvețian Georg Fischer cumpără afacerea din Arad a producătorului de piese metalice Precicast CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul elvețian Georg Fischer cumpără afacerea din Arad a producătorului de piese metalice Precicast

Cantitatea de concentrat de cupru produsă a scăzut cu 48% în ritm trimestrial, de la 1.082 de tone la 562 de tine. 

Producția de zinc, demarată în 2016, a scăzut de la 118 tone la 96 tone. Compania a produs, în perioada analizată, și 6 tone de pirită, față de 7 de tone în trimestrul anterior.

"Istoric, minele românești se închid în decembrie și ianuarie pentru reparații și întreținere generală, iar compania a adoptat această strategie până la construirea noului complex metalurgic, care este izolat și încălzit în mod corespunzător. În prezent, operațiunile miniere au fost reluate și se desfășoară normal", mai spun reprezentanții companiei.

În octombrie anul trecut, Vast Resources a anunțat că operațiunea de foraj pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba are rezultate, confirmând zonele mineralizate și structurile geologice indicate în studiile realizate anterior. Compania poate, astfel, dezvolta o nouă carieră polimetalică la Cârlibaba, ceea ce presupune construirea unei instalații de procesare metalurgice, care va reduce costurile operaționale ale minei cu până la 25%. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună.

Vast Resources, companie listată pe piața AIM a bursei londoneze, deține în România 100% din proiectul minier Mănăila, județul Suceava, și 80% din mina polimetalica de la Băița, județul Bihor, pentru care așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM.

viewscnt
Afla mai multe despre
manaila
bast resources
mina
carlibaba
andrew prelea