Mark Beacom (BSOG) cu ocazia începerii lucrărilor la conducta submarină Midia: Legislația ostilă adoptată în 2018 ar trebui să dispară complet”

Mark Beacom (BSOG) cu ocazia începerii lucrărilor la conducta submarină Midia: Legislația ostilă adoptată în 2018 ar trebui să dispară complet”
scris 17 sep 2020

Există mai multe țări riverane la Marea Neagră (interesate de exploatarea offshore a gazelor naturale - n.r.) și sunt multe care ar vrea să ajungă în punctul în care se află România, a avertizat CEO-ul Black Sea Oil & Gas, Mark Beacom, cu ocazia începerii lucrărilor la conducta submarină care va face legătura între proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia–MGD și Sistemul Național de Transport (SNT). Pentru ca România să-și păstreze avantajul competitiv câștigat în raport cu statele vecine trebuie ca “legislația ostilă adoptată în 2018 să dispară complet”.

Șeful BSOG s-a referit la majorarea impozitării prin legea offshore și restricțiile impuse la export prin același act normativ.

Urmărește-ne și pe Google News

Declarația a fost făcută în condițiile în care la lansarea lucrărilor erau prezenți premierul Ludovic Orban, ministrul economiei și energiei Virgil Popescu, dar și șeful Transgaz, Ion Sterian, și cel al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Popescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Volkswagen ar putea vinde brandul Bugatti CITEȘTE ȘI Volkswagen ar putea vinde brandul Bugatti

Întrebat de Profit.ro dacă proiectul Midia mai este profitabil în condițiile actualelor prețuri internaționale ale gazelor și a majorării impozitării prin legea offshore, Beacom a răspuns: “Să mă exprim diplomatic. Dacă am fi știut aceste lucru la începutul declanșării proiectului, nu ne-am fi implicat”.

Beacom a dat exemplul președintelui Turciei, care de-abia a început explorările în Marea Neagră și deja ține prima pagină a presei internaționale.

”Am vazut și l-am auzit pe președintele Turciei cum a vorbit despre o descoperire semnificativă în Marea Neagră. Și ceea ce este absolut remarcabil este cât de mândru este președintele Turciei când vorbește în numele statului turc despre această descoperire de gaze și cât de încrezător este atunci când vorbește despre oportunitățile viitoare ale Turciei (...) România trebuie să fie mândră de resursele pe care le are și trebuie să lucreze ca să le poată pune în valoare, trebuie sa fie încrezătoare că poate pune în producție aceste resurse și că își poate valorifica potențialul la adevărata valoare și poate să facă proiecte similare", a spus Beacom.

Țările bogate au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Țările bogate au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19

Șeful BSOG a amintit și faptul că în prezent România este importator de gaze.

"Cred că nimeni nu își dorește, uitându-ne la România, să importe gaze de la alți producători aflați în jurul Mării Negre, în condițiile în care are un potențial atât de mare. De fapt, România nu ar trebui să importe în acest moment niciun metru cub de gaze. Toți acești bani care se plătesc pentru importuri se duc în afara țării", a punctat oficialul BSOG, companie parte a Carlyle International Energy Partners.

Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre care va fi construit după anul 1989, are capacitatea de a acoperi în prima fază 10% din cererea de gaze naturale a României. În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producție la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an. Proiectul cuprinde zăcămintele de gaze Ana și Doina (320 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007 respectiv 1995.

Vatman din București, rănit după ce un bărbat a tras cu un pistol cu bile CITEȘTE ȘI Vatman din București, rănit după ce un bărbat a tras cu un pistol cu bile

Construirea, instalarea și punerea în funcțiune a întregii infrastructuri marine și terestre a Proiectului MGD (construirea platformei de producție offshore, săparea sondelor de dezvoltare, instalarea conductelor offshore și de uscat și construirea terminalului de procesare a gazelor) se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producție.

În luna februarie 2019, partenerii și acționarii BSOG au luat decizia de a investi în Proiectul MGD. Acesta va genera o investiție de 400 de milioane de dolari iar aproximativ 70% din totalul activităților contractate vor proveni din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
bsog
marea neagra
gaze naturale perimetrul midia
gsp offshore
transgaz
legea offshore
gaze naturale marea neagra