Furnizorul și traderul de gaze naturale Premier Energy, parte a conglomeratului omonim controlat indirect de către omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care a demarat astăzi IPO pentru listarea la Bursa de Valori București (BVB), se judecă de 2 ani cu producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș, din grupul elvețian Ameropa, cel mai mare consumator de gaze și una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din România, litigiul fiind evidențiat în prospectul ofertei publice inițiale de vânzare de acțiuni a Premier Energy.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″La data de 26 mai 2022. Azomureș a inițiat o acțiune în justiție împotriva Premier Energy SRL, solicitând despăgubiri în valoare totală de aproximativ 27 milioane lei, inclusiv penalități. Cererea susține că Premier Energy nu și-a îndeplinit obligația de a livra cantitatea de gaze naturale contractată, care a avut ca rezultat pierderi financiare pentru Azomureș, întrucât a trebuit să achiziționeze gaze de la fumizori alternativi la un cost mai ridicat″, spune Premier Energy în prospect.
Conform datelor din dosar, analizate de Profit.ro, Azomureș a reclamat că ar fi fost nevoit să oprească producția de amoniac la combinatul de profil de la Târgu Mureș pentru că furnizorul nu și-ar fi respectat obligațiile contractuale privind livrările de gaze, materia primă de bază în industria de profil.
″(…) instalația de amoniac a fost închisă ca urmare a nelivrării cantității de gaz promise″, a susținut Azomureș.
Ca răspuns, Premier Energy a cerut respingerea solicitării de despăgubiri a Azomureș, susținând că producătorul de îngrășăminte i-ar fi respins ″în mod nedrept″ o ofertă de furnizare de gaze și că, de fapt, acesta ar fi convenit, prin încheierea unui act adițional la contractul de furnizare, asupra livrării unei cantități de gaze naturale reduse.
″Un aspect esențial al apărării Prernier Energy este că, chiar și în cazul în care Azomureș ar fi suferit efectiv pierderi financiare, astfel de pierderi nu ar fi putut fi cauzate direct de Premier Energy, ci ar fi fost o consecință a condițiilor de piață. Instanța a acceptat numirea a doi experți propuși de Premier Energy, specializați în petrol și gaze și contabilitate. Expertul contabil a confirmat că Premier Energy a oferit un preț mai mic în comparație cu prețul pe care Azomureș l-a plătit altor furnizori. Expertiza în domeniul petrolului și gazelor este în curs de efectuare și se așteaptă să aibă loc în continuare ședințe de judecată în cauză″, se mai afirmă în prospectul de listare.
CITEȘTE ȘI Dacia accelerează vânzările în Germania peste media pieței și lansează Spring la un preț care sfidează chineziiÎn schimb, Azomureș a depus obiecțiuni la raportul de expertiză contabilă și a cerut instanței anularea parțială a acestuia, considerând că expertul desemnat și-a depășit atribuțiile, potrivit dosarului.
În 2021 și 2022, Azomureș și-a oprit și repornit succesiv producția, parțial sau total, de mai multe ori, din cauza volatilității extreme a prețurilor gazelor naturale, generată inițial de explozia cererii de după finalul restricțiilor COVID-19 și amplificată ulterior masiv de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a redus semnificativ exporturile gigantului rus de stat Gazprom către Europa.
CITEȘTE ȘI Viena trimite infractorii extracomunitari în Kosovo. La fel a făcut și DanemarcaCând funcționa la capacitate maximă, Azomureș avea o pondere de circa 10% în consumul total de gaze al României.
″În ansamblu, Rusia a fost un furnizor semnificativ de gaze naturale în zona Europei. Deși România depinde într-o mai mică măsură de livrările de gaze rusești comparativ cu alte țări europene. iar activitatea grupului în România nu depinde de importurile de gaze din Rusia. Istoric, grupul a reușit să înlocuiască furnizorii de gaze atunci când a fost necesar, însă nu există nicio asigurare că grupul va reuși să facă acest lucru cu succes în viitor, iar în consecință, activitatea Grupului, poziția financiară, rezultatele operațiunilor, precum și perspectivele pot să fie afectate în mod semnificativ și negativ″, mai spune Premier Energy în prospectul său de listare.