CEO Premier Energy: Nu vom beneficia de discount-ul de 5% acordat investitorilor de retail pentru acțiunile alocate, e o restricție de vânzare pe 2 ani. Cadrul legislativ din România este unul atractiv

CEO Premier Energy: Nu vom beneficia de discount-ul de 5% acordat investitorilor de retail pentru acțiunile alocate, e o restricție de vânzare pe 2 ani. Cadrul legislativ din România este unul atractiv
scris 8 mai 2024

CEO-ul Premier Energy, Jose Martin Garza, și CFO-ul Petr Stohr, nu vor beneficia de discount-ul de 5% oferit clienților de retail pentru acțiunile alocate în urma listării companiei, care a debutat astăzi.

Oferta primară de vânzare a până la 25 milioane de acțiuni cu simbolul PE, ce poate fi majorată până la maximum 30 milioane de acțiuni, și cea secundară de maximum 6,25 milioane de acțiuni, ce poate fi majorată până la 7,5 milioane de acțiuni, au fost lansate astăzi, cu valabilitate până în 15 mai, într-un interval de preț cuprins între 19-21,50 lei, rezultând astfel posibilitatea unei operațiuni de peste 907 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Prima ieftinire importantă a benzinei, după 3 luni de scumpiri: în 3 stații din capitală a coborât sub prețul motorinei CITEȘTE ȘI TABEL Prima ieftinire importantă a benzinei, după 3 luni de scumpiri: în 3 stații din capitală a coborât sub prețul motorinei

“Nu vom apela la disount-ul de 5% oferit investitorilor de retail. În plus, avem o restricție de vânzare pe 2 ani”, a declarat Garza.

De asemenea, șeful Premier Eergy arată că mediul legislativ din România este unul stabil.În prospectul aferent listării, compania prezintă, conform procedurii, și o serie de riscuri juridice, economice, fiscale și politice, inclusiv cele legate de corupție, implicate de activitatea grupului în “piețe emergente și de frontieră”, precum România și Republica Moldova.

"Considerăm că mediul legislativ din România este stabil, noi îl considerăm chiar un avantaj", a afirmat Garza, în cadrul unei conferințe de presă.

“Investitorii din piețele emergente și de frontieră, cum ar fi țările în care grupul își desfășoară activitatea, ar trebui să fie conștienți de faptul că aceste piețe sunt supuse unor riscuri juridice, economice, fiscale și politice mai mari decât piețele mature și supuse unor schimbări rapide și uneori imprevizibile”, se preciza în prospect.

Guvernul Ungariei va discuta din nou despre prețurile carburanților, în ciuda scăderilor recente. Executivul a cerut ca prețurile să fie aduse la media din regiune CITEȘTE ȘI Guvernul Ungariei va discuta din nou despre prețurile carburanților, în ciuda scăderilor recente. Executivul a cerut ca prețurile să fie aduse la media din regiune

Un alt element care ar trebui luat în calcul, potrivit autorilor prospectului de listare, este corupția.

“Corupția este unul dintre principalele riscuri cu care se confruntă companiile care desfășoară operațiuni comerciale în România și Moldova. (…) Corupția afectează sistemele judiciare și unele dintre organele de reglementare și administrative din România și Moldova, care pot fi relevante pentru activitatea grupului și ar putea avea un efect negativ asupra activității, perspectivelor, rezultatelor operațiunilor și situației financiare ale Grupului”, scrie în documentul citat.

Totodată, compania precizează că, “având în vedere intentia de a-i recompensa și de a-i stimula pe domnii Jose Martin Garza, în calitatea sa de director executiv al Societătii, și Petr Stohr, în calitatea sa de director financiar al Societății, precum și de a le încuraja loialitatea și angajamentul față de Societate”, a decis să rezerve un anumit număr de Actiuni Oferite ("Acțiuni Rezervate") pentru a fi alocate către aceștia în cadrul Tranșei Investitorilor de Retail ("Alocare Preferențială").

Alocare Preferențială este limitată la un maxim de 739.293 Acțiuni Oferite pentru Jose Martin Garza (reprezentând 2,057% din Actiunile Oferite) și un maxim de 123.216 Acțiuni Oferite pentru Petr Stohr (reprezentând 0,343% din Acțiunile Oferite).

Acțiunile Rezervate vor fi oferite la Prețul Final de Ofertă și, în afară de Alocarea Preferențială, “Domnul Garza și Domnul Stohr nu vor beneficia de niciun alt tratament preferential în cadrul Ofertei”.

Premier a achiziționat la sfârșitul anului trecut, plătind 15 milioane euro, compania CEZ Vânzare cu un portofoliu circa 1,4 milioane de clienți.

Premier Energy este furnizor pentru consumatori casnici și non-casnici (din zona de retail, industrie, comerț), operează și deține o rețea de distribuție de gaz în și în jurul capitalei București, zona de sud și de vest a țării, cât și în localități mai mici din partea de nord a României (în total 2.500 de km de rețea).

Înființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital.

Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.

Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele țări.

În România este al treilea cel mai mare distribuitor și furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei.

Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori CITEȘTE ȘI Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori

În urma achiziției CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deservește în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creștere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienți casnici și întreprinderi mici.

La finalul anului 2021, Premier Energy a achiziționat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziția către energie regenerabilă,  ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

VIDEO Un oraș din Japonia începe să blocheze priveliștea Muntelui Fuji pentru turiști CITEȘTE ȘI VIDEO Un oraș din Japonia începe să blocheze priveliștea Muntelui Fuji pentru turiști

Jiri Smejc exercită și funcția de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 42 de miliarde de euro. Fondul Emma Capital are 65.000 de angajați la nivel mondial și active brute totale de aproximativ 14,5 miliarde de euro.

În toamna anului 2019, grupul ceh de investiții PPF Group, controlat atunci de Petr Kellner, a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.

În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912,0 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare
premier energy
riscuri
bursă
acțiuni