România a devenit, de la începutul acestei luni, exportator net de gaze, după ce volumul zilnic al importurilor via Bulgaria a scăzut, iar cel al exporturilor către Ungaria a urcat, relevă analiza Profit.ro.
Astfel, dacă la finalul lunii aprilie, România importa aproximativ 75 GWh/zi din Bulgaria și exporta aproximativ 65 GWh/zi către Ungaria, de la 1 mai, nivelul importurilor din statul sudic s-a redus la 55 GWh/zi, iar cel al exporturilor către statul maghiar a crescut la 73 GWh/zi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primele zile ale lunii mai, România a mai exportat aproximativ 9,5 GWh/zi către Republica Moldova, prin punctul de interconectare de la Ungheni.
Marți, România a importat aproximativ 50 GWh via Bulgaria și a exportat aproximativ 72 GWh către Ungaria. Exporturile către Republica Moldova au fost nule.
Evoluția importurilor de gaze via Bulgaria
Producția de marți a fost de aproximativ 255 GWh, fiind înmagazinate în depozite 9,3 GWh.
CITEȘTE ȘI Chiriile au scăzut comparativ cu martie, dar au crescut puternic față de anul trecut. Cu cât a ajuns să fie închiriat un apartament. "Observăm o ajustare semnificativă. Asistăm la o reconfigurare a dinamicii pieței."În prezent, pe piața autohtonă, există un surplus de gaze, în special ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor, de aproape 60% din capacitatea totală, deși de-abia s-a încheiat sezonul de iarnă în urmă cu o lună.
Evoluția exportuirlor de gaze către Ungaria
Potrivit datelor principalei companii de petrol și gaze din România, în primul trimestru al acestui an cererea de gaze a crescut cu 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Evoluția exporturilor de gaze către Republica Moldova
Majorarea cererii de gaze, de 6%, din primele 3 luni ale anului, survine însă unei reduceri de 7% în 2023 și uneia de 16% în 2022.
CITEȘTE ȘI Cum a crescut piața mașinilor electrice din România de la câteva exemplare pe an, la peste 15.000 Importurile, exporturile, producția și înmagazinările de gaze de marți