GRAFICE România a devenit exportator net de gaze: exporturile către Ungaria depășesc importurile via Bulgaria

GRAFICE România a devenit exportator net de gaze: exporturile către Ungaria depășesc importurile via Bulgaria
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 mai 2024

România a devenit, de la începutul acestei luni, exportator net de gaze, după ce volumul zilnic al importurilor via Bulgaria a scăzut, iar cel al exporturilor către Ungaria a urcat, relevă analiza Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Astfel, dacă la finalul lunii aprilie, România importa aproximativ 75 GWh/zi din Bulgaria și exporta aproximativ 65 GWh/zi către Ungaria, de la 1 mai, nivelul importurilor din statul sudic s-a redus la 55 GWh/zi, iar cel al exporturilor către statul maghiar a crescut la 73 GWh/zi.

FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere

În primele zile ale lunii mai, România a mai exportat aproximativ 9,5 GWh/zi către Republica Moldova, prin punctul de interconectare de la Ungheni.

Marți, România a importat aproximativ 50 GWh via Bulgaria și a exportat aproximativ 72 GWh către Ungaria. Exporturile către Republica Moldova au fost nule.

Producția de marți a fost de aproximativ 255 GWh, fiind înmagazinate în depozite 9,3 GWh.

Chiriile au scăzut comparativ cu martie, dar au crescut puternic față de anul trecut. Cu cât a ajuns să fie închiriat un apartament. \ CITEȘTE ȘI Chiriile au scăzut comparativ cu martie, dar au crescut puternic față de anul trecut. Cu cât a ajuns să fie închiriat un apartament. "Observăm o ajustare semnificativă. Asistăm la o reconfigurare a dinamicii pieței."

În prezent, pe piața autohtonă, există un surplus de gaze, în special ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor, de aproape 60% din capacitatea totală, deși de-abia s-a încheiat sezonul de iarnă în urmă cu o lună.

Potrivit datelor principalei companii de petrol și gaze din România, în primul trimestru al acestui an cererea de gaze a crescut cu 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea cererii de gaze, de 6%, din primele 3 luni ale anului, survine însă unei reduceri de 7% în 2023 și uneia de 16% în 2022.

Cum a crescut piața mașinilor electrice din România de la câteva exemplare pe an, la peste 15.000 CITEȘTE ȘI Cum a crescut piața mașinilor electrice din România de la câteva exemplare pe an, la peste 15.000

viewscnt
Afla mai multe despre
import
export
gaze
bulgaria
ungaria
moldova