Deadline-ul listării la Bursă a Complexului Energetic Oltenia, prevăzut în actul constitutiv al companiei, a expirat la finalul lunii trecute, iar acționarii Complexului au fost convocați la o AGA extraordinară, programată pe 11 iulie, pentru a aproba prelungirea cu un an a termenului-limită de listare, în condițiile în care principalele condiții necesare pentru lansarea și finalizarea ofertei publice de acțiuni a CE Oltenia au rămas neîndeplinite.
Forma în vigoare a actului constitutiv al CE Oltenia prevede finalizarea ofertei publice de acțiuni în termen de 48 de luni de la înregistrarea societății la Registrul Comerțului, care a avut loc pe 31 mai 2012.
Termenul a expirat astfel pe 31 mai 2016. Inițial, termenul de listare era de 24 de luni de la înregistrarea la ONRC, acesta fiind ulterior prelungit de 2 ori, la 36 de luni, iar apoi la 48 de luni. Acum, acționarii CE Oltenia urmează să ia în discuție prelungirea deadline-ului de listare la 60 de luni de la înregistrarea societății.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru listarea la Bursă a companiei trebuie îndeplinite mai multe condiții, printre care finalizarea raportului de resurse minerale, și anume auditarea zăcămintelor de cărbune aflate în minele CE Oltenia. Procesul este extrem de anevoios, fiind vorba despre informații clasificate aflate în custodia Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
În iulie 2014, întrebat de presă dacă și când se va mai face listarea Complexului Energetic Oltenia, Gabriel Dumitrașcu, directorul de atunci al Direcției Privatizare din Departamentul pentru Energie, devenit între timp Ministerul Energiei, declara că listarea întârzie pentru că rezerva de cărbune din minele aparținând Complexului, unul din principalele active ale companiei, trebuie auditată de către un auditor recunoscut pe piața internațională de capital, iar în acest scop, informațiile despre această rezervă trebuie desecretizate, proces care merge foarte greu.
De altfel, recent, vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat, la Profit LIVE, că ANRM ar trebui să renunțe la secretomania moștenită din comunism cu privire la datele despre rezervele și zăcămintele de resurse naturale ale României, iar aceste date ar trebui să fie accesibile și transparente, pentru că ele îi atrag pe potențialii investitori în acest sector.
CITEȘTE ȘI Deficitul contului curent al balanței de plăți a ajuns la 1,8 miliarde euro după primele patru luniAlte condiții necesare pentru listarea la Bursă a CE Oltenia și care nu au fost îndeplinite sunt aprobarea de către Guvern a intervalului de preț de listare, emiterea de către auditorul CE Oltenia a scrisorii de confort, aprobarea de către ASF a prospectului de ofertă, finalizarea procedurii de selecție a managementului companiei, derularea programului de restructurare, reorganizare și eficientizare, precum și majorarea capitalului social al Complexului prin aport în natură al statului, reprezentând terenurile pentru care compania a obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate.
Potrivit actului constitutiv al CE Oltenia, la Bursă se va lista un pachet de minimum 15% din acțiunile societății, fără să fie exclusă posibilitatea ca statul să iasă cu totul din acționariatul Complexului.
Complexul Energetic Oltenia a terminat anul trecut cu o pierdere contabilă totală de 989,4 milioane lei, iar AGA companiei la finalul lunii trecute a votat împotriva aprobării descărcării de gestiune a membrilor directoratului și ai Consiliului de Supraveghere al companiei. Respingerea descărcării de gestiune a fost impusă de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, care controlează peste 77% din capitalul CE Oltenia, în timp ce celălalt acționar semnificativ, Fondul Proprietatea, cu 21,5% din acțiuni, a votat "pentru".
"Nu aprobă descărcarea de gestiune a membrilor directoratului și membrilor Consiliului de Supraveghere. Solicită directoratului și Consiliului de Supraveghere întocmirea și punerea în aplicare a unui plan de măsuri de eliminare a rezervelor exprimate în raportul auditorului și informarea acționarilor asupra măsurilor și termenelor de realizare a acestora", se arată în hotărârea AGA CE Oltenia, fără alte precizări.
CITEȘTE ȘI Retailul din România, estimat la 45 mld. euro, ocupă locul 24 într-un top al piețelor în curs de dezvoltareLa sfârșitul lunii aprilie, la sediul companiei a avut loc o întâlnire informală între directorat și sindicate, în care s-au anunțat planul de restructurare al companiei pe perioada 2016-2020, precum și planul de disponibilizări al societății pentru perioada 2016-2017, ambele avizate de Consiliul de Supraveghere. Astfel, anul acesta vor fi disponibilizați, începând cu 1 iulie, 2.000 de salariați, din care 1.067 sunt persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019.
"În contextul în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totala de 1,655 miliarde lei și un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei, trebuie conștientizat faptul că măsurile de eficientizare și restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi să fie recuperate în perioada următoare, pentru ca această companie să rămână în piață și să fie eficientă", a declarat atunci directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică.
Conducerea companiei de stat a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile acesteia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița - vor intra în șomaj, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.