Linde și Praxair reiau negocierile pe tema unei fuziuni, tranzacție care ar crea cel mai mare furnizor de gaze industriale din lume

Linde și Praxair reiau negocierile pe tema unei fuziuni, tranzacție care ar crea cel mai mare furnizor de gaze industriale din lume

Foto: Wikimedia Commons

scris 7 dec 2016

Grupul german Linde, numărul doi mondial pe piața gazelor industriale, va relua negocierile cu rivalul american Praxair în vederea unei eventuale fuziuni, tranzacție care ar crea cel mai mare furnizor de gaze industriale din lume, cu o valoare de peste 60 miliarde de dolari. O tentativă anterioară de a uni operațiunile celor două companii a eșuat în septembrie, din cauza neînțelegerilor privind conducerea grupului rezultat.

Acțiunile Linde s-au apreciat cu 2,5% în urma anunțului, în timp ce titlurile Praxair au urcat cu 1%.

Urmărește-ne și pe Google News

Directorul general al Linde, Wolfgang Buechele, care a anunțat în septembrie că se va retrage de la conducerea grupului după expirarea actualului contract, în aprilie anului viitor, și-a depus miercuri demisia, cu efect imediat. Buechele va fi înlocuit în funcție de Aldo Ernesto Belloni, fost membru în board-ul grupului în perioada 2000-2014.

Linde Gaz România țintește afaceri de peste 118 milioane de euro pentru 2016 CITEȘTE ȘI Linde Gaz România țintește afaceri de peste 118 milioane de euro pentru 2016

"Astfel, este asigurată continuitatea în vederea negocierilor", se arată într-un comunicat Linde.

Grupul german și Praxair, al treilea mare furnizor de gaze industriale în funcție de venituri, au decis să discute o potențială fuziune după ce competitorul francez Air Liquide a preluat compania americană Airgas în schimbul a 13,4 miliarde de dolari, tranzacție finalizată în mai anul acesta, în urma căreia Air Liquide a urcat pe pe prima poziție în clasamentul producătorilor de gaze industriale.

Un eventual acord între Linde și Praxair ar crea cel mai mare grup de gaze industriale din lume, cu o valoare de piață de peste 60 miliarde de dolari și venituri anuale înaintea unor posibile cesiuni de active care ar depăși 30 miliarde de dolari, potrivit MarketWatch. Spre comparație, Air Liquide estima venituri anuale de peste 22 miliarde de dolari în urma achiziției Airgas.  

Cu venituri de 17,94 miliarde euro (19,3 miliarde dolari) în anul financiar 2015, Linde are aproximativ 65.000 de angajați, în peste 100 de țări. Pe piața românească, grupul german este prezent prin intermediul Linde Gaz România. Subsidiara locală, lider la nivel național pe segmentul gazelor industriale, a raportat o cifră de afaceri record de 531,6 milioane de lei (circa 118 de milioane de euro) în 2015 și estimează o performanță similară pentru anul în curs.

viewscnt
Afla mai multe despre
linde
praxair
fuziune
negocieri