Enel Distribuție Muntenia și-a schimbat numele, alți "confrați" i-ar putea urma exemplul. Ce normă UE îi obligă

Enel Distribuție Muntenia și-a schimbat numele, alți "confrați" i-ar putea urma exemplul. Ce normă UE îi obligă
scris 7 dec 2016

Enel Distribuție Muntenia SA, monopolul de distribuție a energiei electrice din București și județele Ilfov și Giurgiu controlat de grupul italian omonim, și-a schimbat numele în E-Distribuție Muntenia SA.

Astfel, a fost decisă schimbarea denumirii societății din Enel Distribuție Muntenia SA în E-Distribuție Muntenia SA și aprobată și o nouă emblemă a companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania distribuie energie electrică unui număr de peste 1,2 milioane de clienți din București și județele Ilfov și Giurgiu. Anul trecut, Enel Distribuție Muntenia, actualmente E-Distribuție Muntenia, a raportat un profit net de 237,9 milioane lei, în ușoară scădere față de 2014, și venituri din exploatare de 1,03 miliarde lei, cu circa 3% mai mari comparativ cu anul anterior.

Exxon lansează o licitație pentru servicii de prospecțiune în Marea Neagră, proiect estimat la 34 milioane dolari CITEȘTE ȘI Exxon lansează o licitație pentru servicii de prospecțiune în Marea Neagră, proiect estimat la 34 milioane dolari

Și E.ON Distribuție România SA, operatorul local de rețele de distribuție de gaze și energie electrică controlat de grupul german E.ON, își va schimba denumirea, de la 1 ianuarie 2017, în Delgaz Grid SA, potrivit unei propuneri a Consiliului de Administrație al societății înaintate spre aprobare adunării generale a acționarilor companiei din 20 decembrie. Iar potrivit unor surse din piață, și alte companii locale de distribuție de energie și gaze pregătesc schimbări de nume.    

Motivul este o Directivă UE din 2009 privind piața comună a energiei, care stipulează că, în cadrul holdingurilor energetice care dețin atât companii de distribuție, cât și firme de furnizare de energie și gaze, distribuitorii și furnizorii nu pot avea același nume, pentru a nu induce consumatorilor confuzie între distribuitorii și furnizorii din același grup și pentru a încuraja concurența pe piața de furnizare. Consumatorii își pot schimba furnizorul de energie, însă nu și distribuitorul, activitatea de distribuție având, prin lege, statut de monopol regional. Ideea Bruxelles-ului a fost că, dacă furnizorii și distribuitorii care fac parte din același grup ar avea nume diferite, consumatorilor le-ar fi mai ușor să ia în considerare schimbarea furnizorului, reducându-se riscul de confuzie între furnizor și distribuitor. 

"În cazul în care operatorul de distribuție face parte dintr-o întreprindere integrată vertical, statele membre se asigură că activitățile respectivului operator sunt monitorizate de autoritățile de reglementare sau alte organe competente, astfel încât acesta să nu poată profita de pe urma integrării sale vertical pentru a denatura concurența. În special operatorii de distribuție integrați vertical nu trebuie, în activitățile lor de comunicare și de publicitate, să creeze confuzie cu privire la identitatea separată a sucursalei furnizoare din cadrul întreprinderii integrate vertical", prevede Directiva citată.

De la desantul kominterniștilor nu am mai văzut așa ceva CITEȘTE ȘI De la desantul kominterniștilor nu am mai văzut așa ceva

Deocamdată, pe piața locală de energie electrică, la nivelul marilor jucători care o domină, denumirile comune ale distribuitorilor și furnizorilor constituie regula. În grupul Enel avem Enel Distribuție Banat și Enel Distribuție Dobrogea (distribuitori) alături de Enel Energie și Enel Energie Muntenia (furnizori), la E.ON (deocamdată) - E.ON Distribuție și E.ON Energie, la CEZ - CEZ Distribuție și CEZ Vânzare, iar la Electrica - Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud (distribuitori) și Electrica Furnizare (furnizor).

De altfel, într-un raport de anul acesta al Consiliului Autorităților Europene de Reglementare în Energie se arată că România este una dintre cele 5 țări din UE, alături de Belgia, Polonia, Slovenia și Malta, care nu au preluat în legislația națională privind energia prevederile Directivei UE din 2009 care interzice ca distribuitorii și furnizorii controlați de același grup să poarte același nume.

"În cele mai multe state membre, legislația națională prevede că identitatea corporativă a operatorilor de distribuție nu trebuie să creeze confuzie cu firmele care se ocupă de producție și furnizare în cadrul acelorași grupuri integrate vertical. Cu toate acestea, în unele state membre, atât distribuitorii de electricitate, cât și cei de gaze creează confuzie prin politicile lor de brand și comunicare. În consecință, implementarea normelor UE în această privință a necesitat intervenția autorităților naționale de reglementare în energie. Acestea au obligat adesea operatorii de distribuție să se rebranduiască și să-și redefinească politicile de comunicare în acord cu normele privind separarea activităților de producție, furnizare, transport și distribuție în energie (inclusiv prin recomandări cu privire la logo-uri etc)", se spune în raport.

Enel Distribuție Muntenia și-a schimbat numele, alți
De la desantul kominterniștilor nu am mai văzut așa ceva CITEȘTE ȘI De la desantul kominterniștilor nu am mai văzut așa ceva

E-Distribuție Muntenia, fosta Enel Distribuție Muntenia, este controlată de grupul italian printr-o firmă înregistrată în Olanda, Enel Investment Holding BV, care deține 64,42% din capital, ceilalți acționari fiind Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) din subordinea ministerului de resort, cu 23,57% din acțiuni și Fondul Proprietatea – 12%.

Enel plănuiește să investească, în perioada 2017-2019, 200 de milioane de euro pentru digitalizarea rețelei și echipamentelor din România, se arată în strategia pe următorii trei ani a grupului italian, publicată la finalul lunii noiembrie. Investițiile vizează, printre altele, montarea unor contoare inteligente, automatizarea și controlul de la distanță al stațiilor electrice și gestionarea personalului și a proceselor de muncă.

Contoarele inteligente electronice permit transmiterea bidirecțională securizată a informațiilor legate de consum între dispeceratul distribuitorului și clientul final. Contoarele inteligente vor permite facturarea lunară în funcție de citirea la zi a contorului, ce va reda consumul real, fără a fi nevoie de ajustări și de procedurile complexe legate de estimarea consumurilor. Acestea ar trebui să faciliteze reducerea și optimizarea consumului, ducând la facturi mai mici pentru clienți.

Instanța anulează o amendă de 7 milioane de lei dată de Concurență producătorului de armament Sig Sauer CITEȘTE ȘI Instanța anulează o amendă de 7 milioane de lei dată de Concurență producătorului de armament Sig Sauer

În prezent, 5% din cliențíi Enel în România au montate contoare inteligente. În urma investițiilor, Enel estimează că durata întreruperilor de curent pentru consumatori va scădea cu peste 15% în 2019 față de 2016.

Profitul grupului italian Enel în România, calculat înainte de taxe, depreciere și amortizări (EBITDA), s-a redus cu 5,3% în primele nouă luni, la 266 milioane de euro, pe fondul scăderii producției și veniturilor din distribuția de electricitate.

Principalele subsidiare ale Enel din România sunt monopolurile regionale de distribuție a energiei electrice E-Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, furnizorii de curent electric Enel Energie Muntenia și Enel Energie, precum și dezvoltatorul și operatorul de proiecte de producție de energie regenerabilă Enel Green Power România.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel distributie
enel distributie muntenia
e-distributie muntenia
distributie energie electrica
tarife distributie energie electrica
contoare inteligente