Încercarea președintelui Klaus Iohannis de a opri limitarea debranșărilor de blocuri și a deconectărilor de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare, operațiuni care nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire, pare să aibă șanse reduse de reușită.
Detalii privind situația din energie și perspectivele vor fi prezentate la Profit Energy.forum, deschis de ministrul Energiei, Anton Anton, eveniment transmis în direct pe Profit TV.
Informații despre această conferință pot fi aflate AICI.
Plenul Senatului a votat luni, la propunerea Comisiilor reunite de Energie, Industrii și Buget, respingerea solicitării președintelui de reexaminare a proiectului de lege prin care sunt introduse aceste limitări.
Cele 3 comisii au elaborat raport de respingere a solicitării de reexaminare și au propus adoptarea proiectului de lege în forma în care acesta fusese trimis la promulgare, cu câteva amendamente, precum și cu observația că "este necesară completarea definiției condominiului în vederea stabilirii zonelor unitare de încălzire". Plenul Senatului a aprobat și aceste amendamente. Acum, proiectul de lege, laolaltă cu solicitarea de reexaminare, vor ajunge la Camera Deputaților, cameră decizională.
"Soluția <un condominiu – un sistem de încălzire> este un concept energetic legat de soluția de încălzire unitară, aceeași la toate apartamentele condominiilor, practicat pe largă în multe țări. Se susține astfel, pentru viitor, întărirea sistemelor centralizate de termoficare care sunt, potrivit specialiștilor, cele mai eficiente sisteme de asigurare a apei calde și a căldurii pentru locuitorii orașelor, care produc eficient energie termică, nu prezintă riscuri pentru consumatorii finali și au un grad mai redus de poluare a mediului", se arată în raportul citat.
CITEȘTE ȘI Grupul anglo-olandez Unilever renunță la mii de vitrine frigorifice și acceptă scăderea cotei de piață pentru a convinge Concurența să îi permită preluarea Betty Ice, cel mai mare producător de înghețată din RomâniaCel mai important amendament introdus de comisii prevede că pentru debranșarea totală a unui întreg condominiu, neaflat într-o zonă unitară de încălzire, de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică va fi nevoie de acordul asociației de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale a proprietarilor, și nu de acordul fiecărui membru al asociației, cum impune forma trimisă la promulgare a proiectului de lege. Potrivit noii legi a asociațiilor de proprietari, recent intrată în vigoare, pentru aprobarea în adunarea generală a modificării instalațiilor interioare dintr-un condominiu este nevoie de votul majorității a două treimi din numărul membrilor asociației.
Un alt amendament votat de senatorii din comisii stipulează prelungirea cu 2 ani, de la 31 decembrie 2018 la 31 decembrie 2020, a termenului-limită până la care Guvernul trebuie să elaboreze și să aprobe un nou sistem de subvenționare a cogenerării de energie termică și electrică de mare eficiență, pentru perioada 2020-2029, proiect guvernamental despre care Profit.ro a scris în premieră aici.
Ajutorul de stat pentru centralele care produc concomitent energie termică și electrică, în cogenerare, constând într-o contribuție plătită pe facturi de toți consumatorii de electricitate din România, poate fi acordat până cel mult în anul 2023, iar pentru multe CET-uri care livrează agent termic în sistemele centralizate de încălzire pentru populație va expira chiar mai devreme.
CITEȘTE ȘI Idee în turism: Turiștii care vor veni pe litoral în sezonul viitor ar putea face croaziere pe Canalul Dunăre - Marea NeagrăProiectul de lege, adoptat în iulie de Camera Deputaților, prevede că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.
În plus, prin același draft de act normativ, căldura și apa caldă livrate populației prin sisteme centralizate vor fi incluse, de la 1 ianuarie 2019, pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%. În acest fel, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față.
În cererea sa de reexaminare a proiectului de lege, președintele Klaus Iohannis a arătat că interdicția debranșării în anumite zone poate prejudicia atât beneficiarii, cât și companiile ce activează în domeniul soluțiilor de energie termică alternative celor centralizate. ”Considerăm că o astfel de formulare restrânge dreptul consumatorilor de a-și alege produsele și serviciile în acord cu propria voință și nevoile acestora. Textul normativ poate conduce inclusiv la ideea instituirii unei interdicții indirecte a debranșării de la sistemul centralizat pentru utilizatorii din condominii, nesocotind regulile comerțului liber și economiei de piață, prin instituirea unui monopol al sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică”, a obiectat președintele.
CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung prezintă smartphone-ul Galaxy A9, primul cu patru camere foto din lumeDupă cum a scris în exclusivitate Profit.ro, în august, administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, l-a criticat pe președinte pentru retrimiterea în Parlament a proiectului de lege.
"Noi am cerut oficial modificarea legii termiei încă din 2016. Într-un final a fost adoptată și acum întoarsă înapoi de președinte, n-am înțeles exact de ce. Păi nu s-a înțeles că nu avem alternativă la sistemul centralizat de încălzire? Ce este rău, că reducem TVA-ul la încălzirea centralizată? Ce este rău, că stabilim zone unitare de încălzire (în care debranșările de la RADET vor fi interzise – n.r.)? Noi oricum vom intra cu zonele unitare în Consiliul General", a spus Chiriță.
Luna trecută, Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de aprobare a unui studiu comandat de instituție, care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri "comuniste" din Capitală, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire operat de RADET și instalarea de centrale termice individuale să fie interzise, prin declararea respectivelor areale ca fiind zone unitare de încălzire. Documentul conține lista completă a străzilor pentru care se propune interzicerea debranșării de la RADET.
Autorii studiului enumeră, printre amenințările la adresa sistemului centralizat de încălzire din București, "extinderea agresivă a centralelor de apartament, ca urmare a unor oferte avantajoase ale furnizorilor (pachete de servicii compuse din centrala de apartament, serviciul de furnizare a gazului, servicii de mentenanță și revizii a centralei și instalațiilor de utilizare a gazului), concomitent cu menținerea unui preț reglementat la gazul natural pentru consumatorii casnici".
Extrase din raportul comun al comisiilor Senatului