Compania de servicii și produse energetice Kilowat, specializată pe segmentele industrial, comercial și rezidențial, estimează că va înregistra în acest an o creștere a business-ului la 13-20 milioane de euro, de la 8 milioane de euro anul trecut, în funcție de cum vor evolua programele Electric UP sau Casa Verde, pentru acesta din urmă compania având circa 2.000 de contracte semnate.
Kilowat are în construcție un nou depozit și spații de birouri la Râmnicu Vâlcea și explorează posibilitatea dezvoltării unei fabrici de 2.500 mp, dar și intrarea pe piața din Spania.
“Pentru anul trecut am estimat o cifră de afaceri de 10 milioane de euro și am închis anul cu 8 milioane de euro, în ciuda faptului că am atins obiectivele setate. În cursul anului, prețurile centralelor fotovoltaice au scăzut cu peste 30%, de aici și diferența între estimare și rezultat. Dar partea cea mai bună este că am atins cel mai important obiectiv propus, acela de a contracta lucrări mari cu un grad de complexitate ridicat. De exemplu, cel mai mare contract în 2023 a fost de peste 3 MW”, a declarat pentru Profit.ro Albert Soare, fondatorul companiei.
Obiectivele companiei pentru 2024 se leagă, pe lângă continuarea dezvoltării sectorului fotovoltaic rezidențial, de dezvoltarea sectorului de instalații termice, pompe de căldură și automatizări, cu scopul utilizării cât mai eficiente a energiei electrice produsă în gospodărie. De asemenea, compania dezvoltă infrastructura pentru construcția de parcuri fotovoltaice, astfel încât să poată oferi investitorilor soluții complete în acest domeniu.
CITEȘTE ȘI Cazul E.ON: Cum vrea să răscumpere statul, prin companiile sale, ce a privatizat în urmă cu 20 de aniEstimările actuale indică pentru 2024 atingerea unei cifre de afaceri între 13 și 20 milioane de euro, în funcție de modul în care se vor desfășura programe de finanțare precum ElectricUP și Casa Verde.
“La nivel de business ne concentrăm pe consolidarea activității actuale, o prezență crescută în programele Casa Verde, ElectricUP și altele similare, precum și pe soluții alternative de finanțare atât pentru persoanele fizice, cât și juridice. Cea mai mare provocare este dezvoltarea diviziei EPC și completarea autorizațiilor ANRE pe energie electrică (avem în lucru dosarul pentru ultimele autorizații posibile lucrări și proiectare pe rețele de înaltă tensiune, pe restul deja le avem)”, spune Soare.
Compania a bugetat pentru acest an investiții de 100.000 de euro în digitalizare și de 400.000 de euro pentru echipamente și utilaje necesare implementării proiectelor de parcuri fotovoltaice contractate.
Totodată, Kilowat are în construcție un nou depozit de 600 mp și spații de birouri în Râmnicu Vâlcea, explorând de asemenea dezvoltarea unei fabrici de 2.500 mp.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cât vor face trenurile de la Cluj până la frontiera cu Ungaria. Prima linie ce va fi electrificată după 1990“Ponderea de produse fabricate în România în businessul nostru este una foarte mică din păcate. Întreaga industrie de panouri fotovoltaice folosește în cea mai mare parte produse fabricate în China, astfel că șansele ca o fabrica de invertoare să apară în România sunt aproape de zero. Există inițiativa pentru producția de panouri, însă aceste unități sunt încă departe de o formă matură”, completează fondatorul companiei.
Kilowat folosește însă și produse fabricate în România, precum cablurile electrice – despre care afirmă că au o calitate net superioară celor din import – și propriile structuri metalice necesare montajului la sol al panourilor fotovoltaice, fabricate în regim propriu.
În 2022, primul an de funcționare a companiei, majoritatea clienților au fost persoane fizice, dar anul trecut firmele au asigurat circa 60% din rulaj.
Compania explorează acum posibilitatea intrării pe piața din Spania și urmează să decidă în curând dacă se va extinde acolo și în ce formă.
“De asemenea, pentru servicii de instalare și EPC am ofertat și în alte țări europene. Am mai avut colaborări în Germania în trecut și rămânem disponibili pentru a ne oferi serviciile oriunde în Europa”, spune Albert Soare.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deficit record pentru primele două luniAntreprenorul se așteaptă la continuarea evoluției pozitive a pieței sistemelor fotovoltaice din România și spune că interesul va rămâne ridicat până când toate clădirile eligibile vor avea montate astfel de panouri.
Anterior lansării Kilowat, Soare a făcut parte din managementul SanoVita, unul dintre cei mai mari jucători din piața produselor naturale, unde familia sa era la acea dată și acționar. Compania a fost preluată, în anul 2020, de fondul american Highlander Partners.