Iranul anunță că va continua testele nucleare, în pofida protestelor SUA: "Nu vom cere permisiunea niciunei țări”

Iranul anunță că va continua testele nucleare, în pofida protestelor SUA: "Nu vom cere permisiunea niciunei țări”
scris 3 dec 2018

Iranul a anunțat că va continua testele nucleare pentru a-și construi apărarea și a negat că acest lucru încalcă rezoluțiile ONU, în pofida protestelor SUA, scrie Reuters.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a condamnat ceea ce el a numit testarea de către Iran a unei a rachete balistice cu rază medie, acuzând Teheranul că a încălcat acordul nuclear din 2015, din care Washingtonul s-a retras, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Testele nucleare (...) au loc pentru apărarea noastră și vom continua să le facem”, a declarat generalul Abolfazl Shekarchi, purtătorul de cuvânt al forțelor armate iraniene pentru agenția Tasnim. „Vom continua să dezvoltăm și să testăm rachete. Aceste lucru este în afara negocierilor și face parte din securitatea noastră națională, pentru care nu vom cere permisiunea niciunei țări”, a declarat Shekarchi.

Engie se opune listării acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea, FP critică decizia CITEȘTE ȘI Engie se opune listării acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea, FP critică decizia

El nici nu a confirmat, nici nu a negat faptul că Iran a testat o nouă rachetă. Mai devreme, consilierul pe securitate națională din SUA, John Bolton, a scris pe Twitter: „Iranul tocmai a testat o rachetă balistică capabilă să ajungă în Israel și Europa. Acest comportament provocator nu poate fi tolerat”.

Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, a declarat, de asemenea, că rachetele au un rol pur defensiv și a adăugat: „Nu există nicio rezoluție a Consiliului de Securitate care interzice sistemul de rachete și testele Iranului”.

Rezoluția 2231 a ONU stabilește acordul nuclear al Iranului din 2015 cu Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și SUA în care Teheranul este obligat să își oprească dezvoltarea programului nuclear la schimb cu ridicarea sancțiunilor internaționale. Rezoluția precizează că Iranul trebuie, timp de opt ani, să nu dezvolte rachete balistice care pot transporta arme nucleare. Iranul a informat în repetate rânduri că programul său nuclear este pur defensiv și a negat că rachetele sunt capabile să transporte arme nucleare sau că ar avea vreo intenție de a dezvolta arme nucleare.

Qasemi, adresându-se lui Pompeo, a declarat: „Este ironic că vorbești despre o rezoluție pe care nu numai că ai încălcat-o prin retragerea ilegală și unilaterală, dar și încurajezi pe alții să o încalce sau chiar ameninți că îi vei pedepsi și îi vei sancționa dacă nu fac acest lucru”.

Separat, ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a acuzat SUA că înarmează grupări militare care se luptă împotriva guvernului sirian, susținut de Iran și mișcarea Houthi din Yemen. „SUA furnizează arme avansate extremiștilor, inclusiv Al Qaeda și ISIS”, a scris Zarif pe Twitter, făcând referire la informații dintr-un ziar britanic conform cărora multe dintre armele furnizate de Marea Britanei și SUA ajung în mâinile militanților din războiul din Yemen. Ministrul de Externe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a scris pe Twitter că este îngrijorat de „testele Iranului privind o rachetă balistică de rază medie. Provocator, amenințător și nerespectând rezoluția 2231 a ONU”.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
teste nucleare