Președintele Iohannis a promulgat, joi, proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal pentru a include în categoria clădirilor și turnurile de susținere a turbinelor eoliene. Prin această modificare, autoritățile locale vor putea impune taxe și impozite pentru astfel de construcții.
Camera Deputaților aprobase la finele lunii octombrie modificarea Codului Fiscal în acest sens, proiectul de lege fiind susținut de Ministerul Finanțelor și Guvern.
Proiectul de lege a fost inițiat de actualul partid de guvernământ, care a considerat că trebuie dezbătut în procedură de urgență, iar acum va fi transmis președintelui Iohannis pentru promulgare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modificarea a fost susținută de Ministerul Finanțelor, care a argumenta că o astfel de taxă este justificată în urma eliminării taxei pentru construcțiile speciale, cunoscuta ”taxă pe stâlp”, care a afectat în mod special companiile din domeniul energetic.
În prezent, Codul Fiscal stabilește, la capitolul taxe și impozite locale, că este definită drept ”clădire - orice construcție situată deasupra solului și/ sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosința sa, și care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalații, echipamente și altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite”.
Proiectul de lege completa articolul cu următoarea prevedere: ”În categoria clădirilor se includ și turnurile de susținere a turbinelor eoliene”.
Inițiatorii arată că noul Cod Fiscal, aprobat în 2015, a creat neclarități în domeniu, fiind necesară revenirea la prevederea vechiului cod, care încadra turnurile de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor asupra cărora autoritățile administrației publice locale puteau să impună impozite și taxe locale.
Proiectul de lege a fost adoptat la finele lunii aprilie de către senatori, iar Guvernul Dăncilă a transmis aleșilor doar niște recomandări de tehnică legislativă.
Pe lângă recomandări, Executivul arăta că un astfel de proiect de lege va putea ”acoperi viziunea de impozitare și taxă locală” din viitorul Cod al finanțelor locale.
CITEȘTE ȘI Guvernul înființează Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. Noua companie ar trebui să reducă evaziunea în domeniu, estimată la 3 miliarde euroDeputații din comisii au ținut doar să reformuleze ușor prevederea, astfel încât turbinele eoliene să se regăsească în definiția clădirilor, care sunt supuse impozitării de către autortiățile locale.
CITEȘTE ȘI Măsură pregătită: reducerea cu o treime a punctului de amendă
La data deciziei Comisiei, dezvoltatorii de parcuri eoliene datorau și plăteau deja impozit pe construcții speciale la bugetul central de stat pentru instalațiile lor, așa-numita "taxă de stâlp", abrogată între timp.