Qatarul, principalul exportator de LNG în UE, se va retrage din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de la 1 ianuarie 2019, pentru a se concentra pe producția de gaze, în condițiile în care are printre cele mai mici producții de țiței din OPEC, transmite Bloomberg.
Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei din Qatar, Saad Sherida Al-Kaabi, în cadrul unei conferințe desfășurate la Doha.
Potrivit acestuia, Qatarul nu-și va menține angajamentele față de acordurile OPEC după părăsirea organizației, ceea ce înseamnă că va putea să-și majoreze producția de țiței, dacă va dori, în contradicție cu politica OPEC, subminând astfel demersul cartelului de a ține sub control extracția, în scopul evitării reducerii excesive a prețurilor. Qatarul este unul dintre principalii aliați ai SUA din Orientul Mijlociu și a trecut, din 2017 până în vara lui 2018, printr-un conflict diplomatic grav cu Arabia Saudită, care i-a impus și sancțiuni economice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI FOTO Instagram lansează Close Friends, o listă privată pentru distribuirea conținutului
Corespondentul Bloomberg a caracterizat mișcarea drept "șocantă" și a subliniat că Qatarul, care s-a alăturat OPEC în 1961, este prima țară din Orientul Mijlociu care părăsește organizația. Alte țări care au ieșit din OPEC în trecut sunt Gabonul și Ecuadorul, care însă ulterior s-au realăturat cartelului, iar Indonezia și-a suspendat la un moment dat calitatea de membru.
Anunțul deciziei Qatarului de a se retrage din OPEC vine cu puțin timp înainte de o întâlnire importantă a organizației de săptămâna aceasta. Recent, Arabia Saudită și Rusia și-au reafirmat angajamentul de a-și gestiona producția de țiței pentru a menține echilibrul dintre cerere și ofertă pe piața mondială, precum și stabilitatea cotațiilor de preț.
La finalul anului trecut, Qatarul deținea puțin peste 2% din rezervele dovedite de țiței ale lumii și avea o producție medie de petrol de 1,52 milioane de barili pe zi, clasându-se pe locul 17 în lume la acest indicator, după Kazahstan și înaintea Algeriei și fiind, astfel, unul dintre cei mai mici producători de țiței din cadrul OPEC.
CITEȘTE ȘI Șeful Deutsche Bank dezminte speculațiile legate de o posibilă preluare. Acțiunile celui mai mare grup bancar din Germania au scăzut la un nivel record"Nu avem potențial mare în producția de țiței. Suntem foarte realiști. Potențialul nostru este gazul natural", a spus ministrul Energiei din Qatar, citat de BBC.
Statul arab este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG) și, totodată, a patra sursă de importuri de gaze a UE, după Rusia, Norvegia și Algeria, fiind și cel mai mare exportator de LNG în comunitatea europeană. Concentrarea Qatarului pe producția de gaze, după ieșirea din OPEC, ar putea fi de natură să majoreze exporturile qatareze de LNG în UE, reducând dominația Rusiei asupra pieței europene.
În vara acestui an, Comisia Europeană a demarat o investigație asupra contractelor de livrare de gaze naturale pe termen lung, de 20 de ani, încheiate de Qatar cu mai multe state ale UE, suspectând că anumite clauze ale acestora încalcă legislația UE cu privire la deschiderea și libertatea pieței europene unice de energie. Executivul de la Bruxelles vizează în special o clauză care interzice cumpărătorilor europeni de LNG din Qatar să revândă cantitățile cumpărate către alte state și să concureze astfel Qatarul pe acele piețe.