Acționarul majoritar al Engie România, unul dintre cei doi mari distribuitori (prin Distrigaz Sud Rețele) și furnizori de gaze naturale din țară, a respins în AGA din 28 noiembrie propunerea Fondului Proprietatea, de listare la Bursă a companiei prin ofertă publică de vânzare a participației de 12% din capital deținută de FP la Engie România, dar, la începutul lunii, conform datelor analizate de Profit.ro, Fondul a declanșat o nouă acțiune în instanță împotriva companiei.
Ceilalți acționari semnificativi ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, fostul GDF Suez, cu aproape 51% din titluri, și statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 37%.
"Fondul Proprietatea este dezamăgit de decizia luată de acționarul majoritar al companiei Engie SA, Romania Gas Holding BV, de a se opune listării companiei. Statul român s-a abținut să voteze acest punct de pe ordinea de zi. Listarea ar fi reprezentat o oportunitate importantă pentru Engie SA de a dovedi că respectă cele mai înalte standarde de transparență, cerință obligatorie pentru orice companie cotată la bursă, în timp ce accesarea pieței de capital ar fi oferit un câștig major în plan reputațional pentru companie", spune Johan Meyer, CEO Templeton Investments și manager al FP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acestuia, listarea unei societăți mari precum Engie SA ar fi contribuit semnificativ la dezvoltarea pieței locale de capital, prin creșterea dimensiunii și lichidității sale, având în vedere că Fondul Proprietatea ar fi plasat întregul său pachet în oferta publică propusă. În plus, aceasta ar fi oferit statului român oportunitatea unui eveniment de lichiditate la IPO sau în orice alt moment viitor, iar listarea propusă ar fi putut fi un nou pas înainte spre obținerea statutului de piață emergentă de către România, benefic pentru toate companiile cotate la bursă, cât și pentru întreaga economie românească.
"Suntem încrezători că toate avantajele care decurg din listarea la bursă vor determina Engie SA și statul român să își reconsidere poziția în viitor", a menționat Meyer.
La începutul lunii noiembrie, conform datelor analizate de Profit.ro, Fondul Proprietatea a declanșat o nouă acțiune în instanță împotriva Engie România, solicitând Tribunalului București anularea, respectiv constatarea nulității absolute a mai multor hotărâri luate într-o AGA Engie din septembrie.
CITEȘTE ȘI Guvernul va acorda garanții de 80% pentru creditele luate de profesori la cumpărarea unei locuințe. Profesorii din mediul rural vor primi și 5.000 euro. Este promisă devansarea creșterilor salariale și salarii în plus anuale, la instalare și pensionareHotărârile contestate vizează încheierea mai multor contracte intragrup de către Engie România, respectiv încheierea unui contract-cadru master de tip EFET cu Engie Energy Management Romania SRL și, în baza acestuia, a unor contracte bilaterale subsecvente de vânzare-cumpărare de gaze naturale, încheierea unui contract-cadru de servicii cu Engie Energy Management Romania SRL prin care Engie România asigură prestarea de servicii de market access (vânzare/cumpărare gaze naturale pe bază de mandat), încheierea unui contract-cadru de servicii cu Engie Energy Management Romania SRL prin care Engie România asigură prestarea serviciilor de transport/echilibrare/nominalizare gaze naturale și a unui contract-cadru de prestări servicii suport cu aceeași Engie Energy Management Romania SRL.
Engie Energy Management Romania SRL a fost înființată în vara anului trecut și are ca obiect principal de activitate comercializarea gazelor naturale deținând licență de furnizare emisă de ANRE, și este controlată de către GDF International din grupul francez Engie.
Potrivit documentelor Engie România, încheierea tuturor acestor contracte a fost aprobată în AGA în absența Fondului Proprietatea, fiind prezenți la adunare doar acționarul majoritar Romania Gas Holding BV și Ministerul Energiei.
CITEȘTE ȘI Actrița Jane Fonda lansează un brand de lifestylePe 14 noiembrie, Johan Meyer, CEO Templeton Investments și manager al FP, declara că Fondul ar fi bucuros să poată ajunge la o înțelegere cu Engie România pentru rezolvarea unui alt litigiu din instanță, mai vechi, cu mai mulți foști și actuali administratori și directori ai companiei, în condițiile în care FP avea nevoie de sprijinul acționarului majoritar pentru aprobarea listării la Bursă a companiei.
"Va trebui să evaluăm beneficiile unei astfel de decizii (de renunțare la litigiu – n.r.). Cred că este prudent să afirmăm că avem o relație bună cu compania ca atare, iar pentru a realiza listarea la Bursă a participației noastre avem nevoie de sprijinul acționarului majoritar al Engie, astfel că vom avea grijă de toate mecanismele necesare în vederea listării. Dacă vom putea ajunge la o înțelegere cu privire la litigiul în curs, am fi bucuroși să facem asta", a răspuns Meyer, întrebat de Profit.ro dacă FP ia în calcul renunțarea la litigiu în condițiile în care va obține sprijinul Engie pentru listarea la Bursă a participației Fondului.
Fondul Proprietatea a depus în vara anului trecut o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor Engie România SA, pentru recuperarea unor presupuse daune cauzate companiei prin aprobarea, încheierea și executarea de contracte de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, grupul francez Engie, în perioada 2011-2015, în valoare de aproape 3 milioane euro. În replică, Engie a respins acuzațiile și a sugerat că momentul formulării publice a acestor acuzații se lega de intenția FP de a-și vinde participația de 12% din acțiunile Engie România. FP a formulat astfel de acuzații față de conducerea Engie și în 2016.
CITEȘTE ȘI Un nou brand polonez intră pe piața de retail din România“Potrivit datelor aflate la dispoziția Fondului, în 2015, valoarea totală a acestor contracte de servicii de consultanță strategică și management s-a ridicat la o sumă estimată de 12,9 milioane lei (echivalentul a 2,9 milioane de euro). Fondul consideră că aceste contracte pentru servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar nu au fost nici necesare, nici adecvate, câtă vreme Compania are propriul Consiliu de Administratie și proprii directori, care au fost numiți de Adunarea Generală a Acționarilor cu scopul de a lua decizii de management și a acționa în interesul Companiei și al tuturor acționarilor săi și nu în beneficiul acționarului majoritar”, susținea în iulie 2017, într-un comunicat de presă, administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton.
În replică, Engie România a transms atunci că respinge aceste acuzații și că respectivele contracte au fost încheiate respectând întru totul legea română și statutul societății. "Aceste contracte, legal aprobate de organele statutare ale companiei, au luat în considerare interesul societății și al părților interesate – acționari, clienți, angajați - și au drept scop legitim crearea de valoare și dezvoltarea economică a companiei", spunea compania. Engie România preciza că își aduce tot sprijinul administratorilor care fac obiectul acestor acuzații și își exprima încrederea că instanțele competente îi vor da dreptate pe acest subiect. "În același timp, Engie România ridică un semn de întrebare asupra momentului când este exprimată această poziție, dat fiind că este de notorietate publică faptul că Fondul Proprietatea încearcă să-și vândă participația deținută în companie", mai afirma compania, adăugând că Engie România a plătit la bugetul de stat, în perioada 2011-2015, un impozit pe profit în valoare de 385 milioane lei și a investit 1,87 miliarde lei.
Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 337,24 milioane lei, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2016, la o cifră de afaceri de circa 5,07 miliarde lei, cu peste 8% mai mare față de anul anterior. Businessul de distribuție de gaze, derulat prin filiala Distrigaz Sud Rețele, a avut anul trecut un profit net de 123,17 milioane lei, în scădere de la 127,65 milioane lei în anul anterior, și o cifră de afaceri de 1,24 miliarde lei, în creștere față de 1,14 miliarde lei în 2016. Pe lângă furnizarea și distribuția de gaze, Engie mai este activă pe piața românească în producția, furnizarea și tradingul de de energie electrică, deținând două parcuri eoliene, în domeniul serviciilor energetice, precum și în sectorul proiectării și ingineriei pentru industria energetică. În vara acestui an, Engie a cumpărat 60% din acțiunile companiei brașovene Flashnet, dezvoltor de sisteme inteligente de gestionare a energiei pentru orașe, cu intenția de a-și consolida poziția pe piața de iluminat public inteligent.