INFOGRAFICE Vremea geroasă a condus la reluarea importurilor de gaze din Ungaria, acestea depășindu-le pe cele din Ucraina

INFOGRAFICE Vremea geroasă a condus la reluarea importurilor de gaze din Ungaria, acestea depășindu-le pe cele din Ucraina
scris 15 feb 2021

România a reluat începând de vineri, așa cum anticipa Profit.ro, importurile de gaze din Ungaria, acestea depășindu-le în volume pe cele din Ucraina, pentru a putea acoperi majorarea consumului determinată de răcirea bruscă a vremii.

Potrivit datelor Transgaz, importurile de pe 13 februarie din Ungaria au fost de 5,9 milioane metri cubi, peste cele din Ucraina, de 5,3 metri cubi.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele sunt confirmate și de Asociația operatorilor de transport europeni (ENTSOG), potrivit căreia, sâmbătă 13 februarie, au intrat în țară peste 60 GWh prin punctul de interconectare de la Csanádpalota și doar aproximativ 58 GWh prin cel de la Isaccea.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

În prima zi de frig, pe 12 februarie, potrivit datelor Transgaz, consumul intern s-a situat la 632 GWh, acoperit în proporție de 39,5% din producția internă (252 GWh), de 36% din gazul extras din depozite (229 GWh), și de 18,5% din importuri (117 GWh). Din datele operatorului național rezultă un dezechilibru între sursele de intrare și cele de ieșire din sistemul național de transport (SNT) de 34 GWh, care au fost asigurați de Transgaz, cu costul scăderii presiunii în sistem.

Dacă la începutul zilei de vineri, în SNT se afla un volum efectiv de gaze de 703 GWh (65,7 milioane metri cubi), sâmbătă acesta coborâse la 664,5 GWh (62 milioane metri cubi).

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Pe 12 februarie, sursele de import erau Isaccea (58,7 GWh), Negru Vodă (29,8 GWh) și Csanádpalota (28,8 GWh).

A doua zi, după cum reiese din datele Transgaz, s-au stopat importurile din Bulgaria (Negru Vodă) și, pentru compensarea deficitului, s-au dublat cele din Ungaria (Csanádpalota), care au sărit peste 60 GWh.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Duminică, se pare că au fost reluate importurile din Bulgaria (de 2,7 milioane metri cubi), scăzând cele din Ungaria la 5 milioane metri cubi. Importurile din Ucraina au rămas la un nivel relativ constant (5,2 milioane metri cubi). Într-o notă însă, Transgaz precizează că “fluxul de gaze din Bulgaria va fi activ doar 20 de ore”.

Profit.ro remarca vineri că România va intra în săptămâna geroasă cu un nivel relativ confortabil de gaze depozitate, la prima vedere, de aproximativ 40% din capacitatea totală, însă cu un nivel al producției interne mult mai scăzut în comparație cu anii anteriori, ca urmare a declinului natural al acesteia, nivel care ar trebui compensat de majorarea importurilor.

Profit.ro a semnalat în prealabil că, pentru prima dată în istorie, pe 18 și 19 ianuarie, când au fost înregistrate temperaturi scăzute, retragerile din depozite au fost superioare volumului de gaz extras din sonde. Pentru asigurarea consumului intern, care s-a situat la 680 GWh/zi, retragerile din depozitele operate de Depogaz (Romgaz) și Depomureș (Engie) au fost mai ridicate, 258 GWh/zi, decât producția curentă, de 250 GWh/zi. Restul, de aproximativ 150 GWh, au reprezentat importuri efectuate prin punctele de interconectare Isaccea (cu Ucraina), Negru Vodă (cu Bulgaria) și Csanadpalota (cu Ungaria). Cu alte cuvinte, consumul intern a fost acoperit numai în proporție de 38% din producția curentă, restul gazului provenind din depozite (39%) și din importuri (23%).

Numai că șansele ca acest lucru să se repete prea multe zile consecutive și în perioada următoare sunt reduse. În depozite mai e înmagazinat doar un volum de 12,9 TWh (39% din capacitatea totală), iar presiunea de extracție scade în momentul în care sunt scoase volume considerabile timp de mai multe zile consecutive. În plus, perioada cu temperaturi de sub zero grade Celsius pare a dura nu o săptămână, ci două. Cu prima săptămână mai friguroasă.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
presiune
snt
transgaz
ungaria
bulgaria
ucraina