Cererea de carburanți, puternic afectată de restricțiile impuse de guvern ca măsuri anti-Coronavirus, își va reveni la nivelul de dinainte de declanșarea pandemiei de-abia în cursul anului 2022, apreciază Radu Căprău, Membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil.
Oficialul OMV Petrom, cea mai importantă companie de pe piața autohtonă de comercializare a carburanților, anticipează pentru acest an o creștere cu 6% a cererii din stațiile OMV și una cu 2% la cele non-retail.
Profit.ro a semnalat că restricțiile de circulație impuse de guvern ca măsuri anti-Covid au redus vânzările de carburanți ale OMV Petrom cu 8% în cursul anului trecut. Cu toate acestea, rezultatul pe segmentul Downstream Oil al companiei s-a micșorat doar cu 3,2%, ca urmare, în principal, a “vânzării de certificate CO2 și a instrumentelor de acoperire împotriva riscurilor”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aprilie 2020, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere estima o scădere a cererii anuale de carburanți de 20%.
Creșterile cererii, de 6% în benzinării și de 2% pe segmentul non-retail, nu vor putea compensa însă scăderea de 8% înregistrată în 2020.
“Va fi constantă aceasta o evoluție pe tot parcursul anului? Cu siguranță că nu. Credem că majorarea cererii din a doua jumătate a anului va fi mult mai puternică, deoarece ne așteptăm la ridicarea unor restricții (de circulație - n.r.). Vedem, de asemenea, și o potențială creștere semnificativă în a doua jumătate a anului a cererii de jet”, a afirmat Căprău în cadrul unei conferințe cu analiștii.
Oficialul OMV Petrom susține că evoluția cererii de la începutul acestui an este încurajatoare în România, în comparație cu cele din Bulgaria și Moldova.
“Dacă nu vor exista restricții suplimentare și transportul va crește în continuare, cu siguranță estimarea de creștere cu 6% cererii de pe piața de retail pareuna rezonabilă”, a precizat Căprău.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFICÎn ultimul trimestru al anului trecut, scăderea vânzărilor de combustibili cu amănuntul pare a înregistra o evoluție pozitivă, de numai -5%, cu 3% peste cea de -8% înregistrată în cursul întregului an. Volumul vânzărilor totale de produse rafinate exceptând vânzările cu amănuntul, în schimb, a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o evoluție contrară, scăzând cu 14% (mult peste media anuală de 9%), “reflectând scăderea cererii în majoritatea piețelor și declinul din activitatea de aviație”.
OMV Petrom operează 798 de stații de distribuție sub două mărci, OMV și Petrom, în România, Moldova, Bulgaria și Serbia. În România, funcționează aproximativ 400 de stații Petrom și 150 stații OMV.