Romgaz a detronat OMV Petrom ca principal furnizor de gaze pe piața retail a consumatorilor non-casnici, reușind ca în numai 6 luni să-și dubleze cotă de piață de la aproximativ 15% la peste 30%. În aceeași perioadă, cota OMV Petrom s-a înjumătățit, de la 44% la 22,5%.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Piața de retail pentru clienții non-casnici de gaze este de departe cea mai importantă ca mărime a volumului de gaze consumate. Într-o lună de vară (iulie 2020, de exemplu), consumul celor 3,9 milioane clienți casnici se ridică la 730 GWh (11,79% din consumul total de gaze), iar cel al celor 230.000 clienți non-casnici, la 5,5 TWh (88,21% din consumul total de gaze). În lunile de iarnă, raportul se echilibrează, însă tot clienții non-casnici sunt responsabili pentru majoritatea consumului. Astfel, în luna ianuarie 2021, consumul non-casnicilor (9,9 TWh) a reprezentat 60% din consumul total, clienții casnici arzând în luna respectivă doar 6,6 TWh (40% din consumul total de gaze din România).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna iulie 2020, Romgaz avea o cotă de 14,8% pe piața de retail a clienților non-casnici, în timp ce OMV Petrom una de 44,15%. După numai 6 luni, în Ianuarie 2021, cota Romgaz a ajuns la 30,2%, iar cea a OMV Petrom a coborât la 22,5%.
O evoluție și mai spectaculoasă a fost înregistrată în ceea ce privește gazele furnizate de cele două companii clienților non-casnici: în timp ce OMV Petrom a preferat să furnizeze o cantitate similară (2,4 TWh) indiferent de anotimp, Romgaz și-a majorat volumul de gaz furnizat companiilor de la 825 GWh în iulie 2020 la aproape 3 TWh în ianuarie 2021.
În decembrie 2020, OMV Petrom avea încă o cotă de piață superioară pe această piață, 27%, cu 3 precente peste cota Romgaz, de 24%.
Romgaz pare a-și fi consolidat în primul trimestru al acestui an poziția obținută în luna ianuarie. Astfel, potrivit companiei, în perioada ianuarie-martie 2021, a vândut către terți o cantitate de gaze din producția internă (producție curentă plus caz extras din depozite) de 1,65 miliarde metri cubi, cu 14% peste cantitatea de 1,44 miliarde metri cubi vândută în perioada similară a anului trecut. Și asta în pofida reducerii cu 3,&5 a cantității de gaze extrase, de la 1,36 miliarde metri cubi în primul trimestru al anului trecut la 1,31 miliarde metri cubi în primele trei luni ale acestui an.
OMV Petrom, în schimb, a raportat un volum de gaze vândute către terți de 11,65 TWh, cu 28% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferȘi asta în pofida faptului că, potrivit estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a crescut cu aproximativ 6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut.
În prima parte a anului recut, OMV Petrom a profitat de ecartul dintre prețul gazelor de pe bursa austriacă CEGH (operată de compania mamă, OMV) și a vândut în Romînia inclusiv gaze de import. Spre finalul anului, diferența de preț a dispărut, ceea ce a făcut ca vânzarea gazelor de import din Austria să nu mai fie profitabilă.
Romgaz a avut de câștigat nu numai de pe urma majorării cotei, ci și de pe urma evoluției prețului gazelor. Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile cu produse standard pe termen mediu și lung încheiate în primul trimestru al acestui an a fost de 81 lei/MWh, cu 10 lei/MWh peste prețul mediu din primul trimestru al anului precedent, de 71 lei/MWh.
În ceea ce privește livrările pe termen scurt, pe piață pentru ziua următoare administrată de BRM, prețul mediu a fost 95 lei/MWh, cu 29 lei/MWh sau 44% peste cel mediu din trimestrul întâi al lui 2020.
OMV Petrom estimează pe întreg anul vânzări totale de gaze naturale mai mici față de cele din 2020, de 57 TWh, parțial ca urmare a “cerințelor de reglementare din 2020”.
CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)În 2020, producătorii interni au fost obligați să vândă pe piața reglementată o parte din producție. Începând din iulie 2020, obligația de a furniza gaze naturale către piață reglementată a fost eliminată. OMV Petrom a raportat pentru primul trimestru al anului trecut vânzări pe piața reglementată (peste contractele pe care le aveau în vigoare pe piața concurențială) de 5,5 TWh.
Romgaz, în schimb, a anunțat că intenționează să-și majoreze producție cu 11,2% în acest an.
Ocupantul poziției a treia din topul din vara trecută, North Chemical Complex, a dispărut practic de pe piață, de la o cotă de piață de 11,5% în august 2020, ajungând la una de 0% în ianuarie 2021.
Acționarul unic al North Chemical Complex este SCAEP Giurgiu Port, la care 78,64% din capital se află în posesia lui Petrică Buduru, conform datelor termene.ro. Anul precedent, North Chemical Complex, a cărei activitate principală este tradingul de îngrășăminte chimice, a înregistrat un profit net de 2,18 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 92 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Potrivit Agerpres, operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, a întrerupt alimentarea cu gaze a combinatului din Slobozia în dimineața zilei de 7 iulie 2020, după o notificare a Gazprom, din cauza faptului că nominalizările de gaze ale North Chemical Complex, care cumpără gaze pentru Chemgas, erau zero. Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, grup din care face parte combinatul, a arătat, conform sursei citate, că totul ar fi pornit de la o eroare a băncii prin care sunt efectuate plățile către Gazprom, adăugând însă că, în opinia sa, clauzele din contractul cu Transgaz sunt abuzive.
Cele două companii ale grupului Emma Capital (Premier Energy SRL și Premier Energy Trading SRL) și-au majorat, la rândul lor, cota de piață de la 4,79% în iulie, la 7,17% în decembrie, pentru ca apoi să coboare la 5,96% în ianuarie.
În urma intrării în incapacitate de plată a principalului importator de gaze, AIK Energy, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis în luna noiembrie a anului trecut, ca Premier Energy SRL să preia pentru 3 luni în calitate de furnizor de ultimă instanță toți clienții finali ai AIK Energy (și casnici și non-casnici mici). O parte dintre dintre aceștia au semnat probabil contracte cu alții furnizori comerciali, ceea ce ar putea explica scăderea cotei de piață a Premier Energy din luna ianuarie.