Techcom GmbH, o companie germană înființată în anii ’90 și specializată în modernizarea tehnologică a facilităților din industria metalurgică, activă în special în spațiul ex-sovietic, ar fi interesată de preluarea activului funcțional de producție de oțeluri pentru construcții al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat în insolvență, au declarat, pentru Profit.ro, surse apropiate discuțiilor purtate între cele două părți.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Reprezentanții companiei germane au început deja o misiune de evaluare tehnică a activului la fața locului", au precizat sursele citate.
Nici Techcom și nici COS Târgoviște nu au răspuns solicitărilor de informații ale Profit.ro până în momentul publicării acestui articol.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viațăTechcom GmbH din Munchen, controlată și condusă de omul de afaceri german Edgar Schumacher, ar fi al treilea investitor străin care se interesează de combinat, după Sunningwell International al polonezului Marek Frydrych, care a fost foarte aproape de preluarea COS Târgoviște, și Liberty Steel din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați, grup care se confruntă în prezent cu probleme financiare după intrarea în insolvență a principalului său finanțator.
În afara Germaniei, Techcom are în prezent birouri în Rusia, Ucraina și Belarus, precum și parteneriate cu firme de profil din Coreea de Sud, India, China și Statele Unite. Potrivit celor mai recente date disponibile, compania a avut vânzări de peste 23 milioane dolari în 2018.
"Techcom GmbH a fost înființată la începutul anilor ’90 pentru a sprijini întreprinderile metalurgice din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Principalul obiectiv este furnizarea de componente esențiale pentru fabricarea oțelului și modernizarea echipamentelor și instalațiilor de producție. Ca dezvoltatori de soluții tehnologice, suntem preocupați constant de reducerea consumului de energie și de utilizarea cât mai eficientă a acesteia. Oferim servicii de asistență tehnică, inginerie și supervizare contractuală în livrarea de tehnologii și materiale, precum și servicii de garanție și post-garanție privind livrarea de echipamente", se arată în prezentarea Techcom GmbH de pe site-ul firmei.
Edgar Schumacher (stânga), semnând un acord de investiții cu Adria Steel din Croația în 2012. Sursă foto: http://arhiva.nacional.hr/
Compania deține mai multe brevete pentru inovații tehnologice în industria metalurgică, în Rusia, Ucraina, SUA și Hong Kong ,și se ocupă și cu tradingul de produse din oțel.
În 2012-2013, Techcom GmbH a preluat producătorul metalurgic croat Adria Steel din Split și și-a asumat investiții de peste 8 milioane euro în dezvoltarea acestuia. Întreprinderea a intrat însă în faliment către finalul anului 2015, printre altele pentru că ar fi pierdut principala piață de export, cea din Algeria, Techcom înscriindu-se la masa credală a Adria Steel cu o creanță de 13 milioane euro, conform presei din Croația. Asta după ce compania făcuse anterior demersuri pentru a obține eliminarea tarifului de import de 15% impus de autoritățile algeriene, în urma aderării Croației la UE.
Techcom GmbH mai deține în Germania, la Ebeleben, și un producător de elemente din aluminiu, D.A.R. Metall AG, cu vânzări de peste 12 milioane dolari în 2018.
CITEȘTE ȘI Coronavirus: Persoanele sub 55 de ani din Franța vaccinate cu AstraZeneca ar trebui să primească un alt vaccin pentru a doua dozăMinisterul Economiei a anunțat la sfârșitul lunii februarie că ia în calcul, ca posibilă soluție de salvare a Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, și vânzarea prin licitație a activului industrial funcțional al acestuia către un investitor privat, confirmând astfel informația publicată anterior în exclusivitate de Profit.ro. Pe de altă parte, în ultima parte a lunii trecute, au expirat preavizele de concediere colectivă emise de conducerea întreprinderii, iar angajații au început să intre în șomaj.
COS Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Cel mai mare creditor, care a oficial darea în plată a activului industrial contra ștergerii datoriilor bugetare, este vehiculul juridic Alphard Financial Corp., înregistrat în Insulele Virgine Britanice. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.
Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.