Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare, a întrerupt activitățile de explorare la sonda Sâncrai-1, din apropiere de Moftinu, în condițiile în care nu a reușit să înregistreze flux de gaz în zonele testate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sonda urma să fie pregătită pentru lansarea operațiunilor comerciale, însă programul de testare derulat înaintea finalizării lucrărilor nu a reușit să înregistreze flux de gaze în zonele selectate.
Acum, însă, sonda de explorare Sâncrai-1 va fi suspendată, "în așteptarea unor studii tehnice suplimentare, pentru a înțelege mai bine structura Sâncrai și a evalua opțiunile disponibile, având în vedere citirile mari de gaz din timpul forării".
Acțiunile Serinus s-au corectat cu peste 22% pe piața AIM de la Londra în urma anunțului, până la 2,05 pence.
Sâncrai-1 este a cincea sondă forată de Serinus în perimetrul Satu Mare, după Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8, ultima pusă în funcțiune în primul trimestru al anului.
Separat, compania poloneză a raportat o pierdere înainte de taxe de 443.000 dolari după prima jumătate a anului, semnificativ redusă de la 12,9 milioane de dolari în primul semestru din 2020.
CITEȘTE ȘI FOTO Scurgere de petrol în Marea Neagră. De 400 de ori mai mare decât a fost raportat inițialVeniturile au crescut de la 13,3 milioane de dolari la 15,9 milioane de dolari, în pofida scăderii producției cu 19%, până la un volum echivalent cu 2.012 barili de petrol (boe) pe zi.
Veniturile au fost susținute de revenirea cotațiilor petrolului la nivelurile dinaintea pandemiei și au fost afectate negativ de declinul natural al sondelor din România și de întârzierile legate de restricțiile impuse în pandemie.
În România, producția a scăzut cu 24% în perioada analizată, până la 1.442 boe/zi, în timp ce producția din Tunisia s-a redus cu 4%, de la 592 boe/zi la 570 boe/zi.
Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.
Compania poloneză a lansat producția comercială la Moftinu în aprilie 2019. Serinus a semnat un prim contract cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, în vederea vânzării gazelor extrase în România.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - Ministrul Energiei: Nu tăiem nimănui curentul și gazele, dimpotrivă, vrem să-i ajutăm pe cei fără disponibilități. Am ajuns însă la situații absurde - “De ce să plătesc la timp?”De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftinu.
Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de omul de afaceri polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari.