INFOGRAFICE Liberalizarea pieței gazelor. Câștigătorii și pierzătorii

INFOGRAFICE Liberalizarea pieței gazelor. Câștigătorii și pierzătorii
scris 29 apr 2021

Liberalizarea pieței gazelor pare a fi fost o afacere între principalii furnizori, evoluția cotelor de piață de pe piața clienților casnici sugerând mai degrabă o migrare a clienților între furnizorii mari și mai puțin o preferință către micii furnizori, în pofida faptului că aceștia au venit cu oferte mai atractive.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit ultimelor date disponibile ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cele din ianuarie 2021, analizate de Profit.ro, se poate observa că, în prima jumătate de an de la momentul liberalizării pieței gazelor (1 iulie 2020), Engie a pierdut o cotă de piață de 11% pe piața clienților casnici, de la 57% la 46%, în timp ce E.ON a câștigat o cotă de piață de 7%, de la 34% la 41%.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Raportările ANRE se fac în baza facturilor emise în urma citirilor emise “pe firul apei”, ceea ce sugerează că respectivele cote de piață sunt unele relative, depinzând de profilul consumatorilor casnici ai fiecărui furnizor și de eventualele regularizări.

Cu toate acestea, ar putea exista și o explicație economică a scăderii cotei Engie și creșterii cotei E.ON. În prezent, potrivit comparatorului de oferte ANRE, pentru București, de exemplu, cea mai atractivă ofertă E.ON (E.ON Promo Gas Digital) este de 121,7 lei/MWh (preț de furnizare, fără TVA și abonamentul de 0,4 lei/zi), cu peste 30 de lei sub cea a Engie, de 155,4 lei.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Un alt câștigător al procesului de liberalizare a fost Premier Energy, care și-a majorat cota pe piața clienților casnici de la 2,2% în luna iulie 2020 la 3,13% în luna ianuarie 2021.

Interesant este că, în decembrie, cota Premier era și mai ridicată, de 3,8%. Explicația este aceea că în luna noiembrie, în urma intrării importatorului și furnizorului AIK Energy în incapacitate de plată, Transgaz, a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată, ANRE desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiei.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Drept consecință, ANRE a decis ca toți clienții finali ai AIK Energy să fie preluați de Premier Energy.

Un alt furnizor care a beneficiat de liberalizarea pieței a fost Enel (prin cele 2 companii ale sale Enel Energie și Enel Energie Muntenia) care și-a majorat cota pe piața clienților casnici de la 1% în iulie 2020 la 1,6% în ianuarie 2021.

Gaz Vest a crescut la rândul său de la o cotă de 0,65% în iulie 2020 la 1,14%în ianuarie 2021.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Alți furnizori, precum Distrigaz Vest, Megaconstruct sau CEZ Vânzare, și-au dublat cotele, însă acestea sunt în continuare unele reduse, de sub 1% din piață.

În luna ianuarie 2021, în România existau 3,95 milioane de clienți casnici, cu un consum de 6,7 TWh. Comparativ, în luna iulie 2020, existau 3,86 milioane clienți casnici cu un consum de doar 732 GWh, consum mult mai redus, fiind o lună de vară. De unde și dificultatea cu care poate fi efectuată comparația dintre cotele de piață din lunile iulie 2020 și ianuarie 2021..

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
piața
gaze
energie
e.on
engie