Încă o companie de stat românească vrea terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Estimarea de costuri

Încă o companie de stat românească vrea terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Estimarea de costuri
scris 18 iul 2024

O a doua companie de stat românească are în vedere un proiect de construire a unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) la țărmul Mării Negre, relevă date analizate de Profit.ro.

Prima a fost Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze din țară, care a semnat în octombrie 2022 un memorandum de înțelegere cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, Socar, pentru o investiție comună în construirea a două terminale: unul de lichefiere (pe partea azeră, la Marea Caspică) și unul de regazeificare (pe partea românească, la Marea Neagră).

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Record mondial atins cu o navă construită în România CITEȘTE ȘI VIDEO Record mondial atins cu o navă construită în România

Anul acesta, în primăvară, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat după o întrevedere cu omologul său azer, Parviz Shahbazov, că Romgaz și Socar au finalizat studiul de fezabilitate pentru proiectul comun GNL și că rezultatele acestuia sunt ″pozitive″, urmând ca, până la finalul anului, să fie stabilite structura companiei de proiect și finanțarea necesară.

Între timp, și operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, și-a propus oficial un proiect GNL la țărmul Mării Negre, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

VIDEO&FOTO Unul dintre cei mai în vogă streameri americani a ajuns în Piața Obor la mici. A încercat să facă live din Palatul Parlamentului CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Unul dintre cei mai în vogă streameri americani a ajuns în Piața Obor la mici. A încercat să facă live din Palatul Parlamentului

Proiectul este încă în stadiu incipient și se estimează că ar putea fi finalizat și pus în funcțiune peste 4 ani, în 2028.

Pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale s-a identificat oportunitatea realizării unui terminal GNL la țărmul Mării Negre, cu toate facilitățile aferente, pentru a putea prelua cantitățile de GNL din zona Mării Caspice și din Orientul Mijlociu. Tipul terminalului și facilitățile aferente acestuia, împreună cu capacitatea acestuia, se vor stabili în etapele de proiectare, în funcție de nivelul cererii de gaze naturale rezultat în urma parcurgerii procedurilor de rezervare de capacitate″, se menționează în document.

Estimarea preliminară de costuri se ridică la 360 milioane euro.

″Proiectul (…) contribuie la diversificarea surselor și creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale″, mai notează sursa citată.

Italia va oferi constructorilor chinezi posibilitatea de a prelua mărci auto celebre CITEȘTE ȘI Italia va oferi constructorilor chinezi posibilitatea de a prelua mărci auto celebre

Transgaz avea în plan încă din urmă cu 4 ani un proiect de interconectare a sistemului național de transport al gazelor (SNT) la un terminal GNL amplasat la malul mării. Proiectul a rămas de actualitate, cu estimare de cost de 19,6 milioane euro și termen de finalizare tot în 2028.

Preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre printr-un terminal GNL presupune realizarea interconectării Sistemului Național de Transport gaze naturale la terminalul GNL prin construirea unei conducte de transport gaze naturale, în lungime de circa 25 kilometri, de la țărmul Mării Negre până la conductele (de tranzit – n.r.) T1 și T2 (Isaccea – Negru Vodă – n.r.). Capacitatea și presiunea de proiectare pentru această conductă se vor stabili în funcție de cantitățile de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre″, mai scrie în document.

Încă o companie de stat românească vrea terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Estimarea de costuri
Sursă: Transgaz

Sursă: Transgaz

viewscnt
Afla mai multe despre
terminal gnl
terminal lng
gaze naturale lichefiate marea neagră
regazeificare lng