În loc de scumpire - teamă care a generat plafonarea -, gazul s-a ieftinit. Prețul gazului pentru iarna viitoare este identic cu cel cu livrare în aprilie, cu 10 lei/MWh sub cel reglementat

În loc de scumpire - teamă care a generat plafonarea -, gazul s-a ieftinit. Prețul gazului pentru iarna viitoare este identic cu cel cu livrare în aprilie, cu 10 lei/MWh sub cel reglementat
scris 8 apr 2020

Prețul gazului cu furnizare în iarna viitoare a coborât la 72 de lei/MWh, iar dacă din acesta sunt scăzute tarifele de înmagazinare, se situează cu 10 lei sub prețul plafonat de 68 de lei/MWh impus prin controversata ordonanță OUG 114 și reconfirmat indirect prin ordonanța militară 4.

Cu alte cuvinte, în loc să se scumpească așa cum se teme guvernul liberalo-militar, care a plafonat prețul la gaze, curent electric și carburanți, MWh de gaze cu livrare în iarna viitoare s-a ieftinit cu 4 lei/MWh în ultima săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News

De la începutul lunii aprilie, pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) au fost efectuate 4 tranzacții cu livrare în sezonul rece 2020, în valoare de aproximativ 770 GWh, la un preț de 72 de lei/MWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacțiile cu gaze naturale au crescut CITEȘTE ȘI Tranzacțiile cu gaze naturale au crescut

Recent, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit tarifele de înmagazinare valabile pentru acest an, în valoare de 13,28 lei/MWh, cu 21 de bani mai reduse decât cele de anul trecut.

Dacă din prețul gazului cu livrare în iarna viitoare scădem tarifele de înmagazinare, rezultă că un MWh a fost vândut cu 58,72 lei, cu aproape 10 lei sub prețul reglementat de 68 lei/MWh.

De altfel, 58 de lei pare a fi noul preț al gazelor din România.

În ultima săptămâna a lunii martie, OMV Petrom a vândut pe platforma BRM 150 GWh cu livrare în luna aprilie la un preț de 58,5 lei/MWh și 450 GWh cu livrare în trimestrul al doilea la un preț de 58,2 lei/MWh.

Și prețul spot a fost în ultimele zile unul similar, variind între 57,6 și 59 lei/MWh.

Faptul că prețul gazului cu livrare în iarna viitoare este similar celui cu livrare în aprilie și celui spot poate fi explicat prin nivelul ridicat de gaz care a rămas înmagazinat în depozite la finalul ultimei ierni.

Dacă, de obicei, la finalul unui ciclu de înmagazinare, rămâneau depozitați aproximativ 3 TWh, în prezent în depozite sunt aproximativ 19 TWh (aproape 60% din capacitatea totală de depozitare). Această cantitate, dacă i se adaugă producția zilnică internă, va fi suficientă pentru asigurarea consumului intern, chiar și în ipoteza repornirii economiei (a consumatorilor non-casnici) la turație maximă.

De altfel, prin modificările efectuate asupra structurii tarifelor, ANRE încurajează păstrarea actualului gaz în depozite. Astfel, furnizorii vor fi nevoiți să achite un nou tarif de rezervare de doar 7,58 lei/MWh (cu 2,4 lei/MWh sub cel de anul trecut) și nu vor mai plăti tariful de injecție de 3,67 lei/MWh (cu 1,77 leri/MWh sub cel de anul trecut). Rezultă o economie de 6,17 lei/MWh. Iar, la iarnă, în momentul extracției, vor achita doar 50 de bani în plus tarif de extracție (2,03 lei față de 1,61 lei/MWh cât a fost anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
iarna
pret
spot
evolutie