Importurile de gaze continuă să crească, deși ieftinirea pare să se fi oprit. Rușii ar putea asigura o treime din consum în septembrie

scris 24 aug 2016

Gazele importate de la gigantul rus de stat Gazprom ar putea ajunge să asigure aproape o treime din consumul total al României luna viitoare (32,7%), potrivit estimărilor operatorului de transport Transgaz, în condițiile în care, în septembrie 2015, importurile au avut o pondere de doar 0,03% în totalul cererii interne de gaze. Pe de altă parte, ieftinirea gazelor din surse externe, care a dus la triplarea importurilor de gaze naturale în primul semestru al anului, pare să se fi oprit.

Ultimele estimări ale Transgaz arată că, per total, în luna septembrie, consumul total de gaze, prognozat la circa 6,545 milioane MWh, va fi acoperit în proporție de 32,7% din importuri. Populația și CET-urile vor fi aprovizionate exclusiv cu gaze naturale din producția internă, potrivit aceleiași surse. În septembrie 2015, gazele din import au acoperit doar 0,03% din consumul local.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru august, Transgaz estima o pondere de 18% a importurilor în total consum. Anul acesta, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a încetat să publice rapoarte de monitorizare lunare cu privire la consumul efectiv realizat de gaze și la evoluția prețurilor de pe piața liberă, atât pentru gazele din producție internă, cât și pentru cele din import.

Ce se ascunde în spatele cazului Genius Travel? CITEȘTE ȘI Ce se ascunde în spatele cazului Genius Travel?

Date cu privire la cantitățile de gaze importate sunt publicate însă de Institutul Național de Statistică. Astfel, potrivit INS, importurile de gaze ale României s-au triplat în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015, de la 67,1 la 222,4 mii tone echivalent petrol.

România importă gaze de la Gazprom prin două firme intermediare, respectiv WIEE România, companie deținută indirect chiar de către Gazprom, și Conef Gaz, care face parte, alături de producătorul de aluminiu Alro Slatina, din grupul Vimetco al miliardarului rus Vitali Macițki.

Explozia achizițiilor de gaze din surse externe  s-a datorat ieftinirii masive a importurilor. Potrivit datelor compilate de Banca Mondială și prezentate de ycharts.com, prețul mediu al gazelor importate în UE din state terțe a scăzut cu peste 44% în perioada mai 2015 – mai 2016. Procesul de ieftinire pare însă să fi pus frână între timp, iar cotația gazelor importate în Europa a intrat pe un trend ascendent. Astfel, în intervalul mai-iulie 2016, prețul mediu al acestora s-a majorat cu peste 11%.

Importurile de gaze continuă să crească, deși ieftinirea pare să se fi oprit. Rușii ar putea asigura o treime din consum în septembrie
CSM: Afirmațiile lui van Groningen privind procesele împrumutaților în CHF, imixtiune în justiție și o formă de presiune asupra instanțelor CITEȘTE ȘI CSM: Afirmațiile lui van Groningen privind procesele împrumutaților în CHF, imixtiune în justiție și o formă de presiune asupra instanțelor

La jumătatea lunii iunie, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că prețul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, față de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăși 50%.

Tot în iunie, ANRE a publicat un proiect de ordin potrivit căruia furnizorii de gaze naturale vor putea aproviziona clienții casnici care primesc gaze la preț reglementat, precum și producătorii de energie termică pentru populație, în proporție de 100% cu gaze din import, dacă reușesc să achiziționeze, în acest scop, gaze din import la un preț mai mic decât cel al gazelor din producția internă curentă sau din producția internă stocată în depozitele de înmagazinare subterană.

La finalul lunii respective, Guvernul a decis să suspende calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale pentru populație până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu înghețarea prețurilor în următoarele nouă luni. Decizia Executivului a înghețat prețul reglementat al gazelor naturale din producția internă destinate populației la nivelul de 60 lei/MWh, deși calendarul de liberalizare prevedea o creștere până la 66 lei/MWh. Ulterior, ANRE a decis să reducă, în medie, cu 3% prețul pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienții casnici din România de la 1 iulie.

Deținuții vor fi pontați și verificați cât scriu și nu vor mai primi decât 20 de zile reducere din pedeapsă pentru cărți CITEȘTE ȘI Deținuții vor fi pontați și verificați cât scriu și nu vor mai primi decât 20 de zile reducere din pedeapsă pentru cărți

ANRE ceruse inițial dereglementarea completă a prețurilor la gaze pentru populație, în condițiile în care se estima că gazele din import vor ajunge mai ieftine decât cele de producție internă destinate populației și livrate la tarif reglementat. Însă Ministerul Energiei s-a opus, cu argumentul că trendul pieței s-ar putea inversa și prețurile din piață ar putea reîncepe să crească, iar consumatorii casnici din România ar rămâne fără nicio protecție, mai ales pe timp de iarnă, în cazul în care piața gazelor naturale ar fi complet liberalizată.

În mai, același Havrileț declara că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, nu se mai justifică în acest moment, în care prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România.

"Prețurile sunt acum într-o scădere rapidă, chiar surprinzătoare. Suprataxa de 60% este un element care vizează bugetul. Această taxă ar trebui rediscutată împreună cu Guvernul. Am observat că suprataxarea, în acest moment în care prețurile scad sub 72 lei/MWh, impietează piața. Concret, faptul că există această taxă împiedică scăderea prețurilor". De altfel, după cum a relatat deja Profit.ro, în ultima ediție a programului de convergență economică, elaborată de Guvern, este indicat că suprataxa de 60% va fi eliminată la finalul acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
import gaze naturale
gaze import
gaze naturale rusia
gazprom
anre
pret gaze naturale
ieftinire gaze naturale
scumpire gaze naturale
gaze naturale consumatori casnici