Compania canadiană Eldorado Gold anunță extinderea activităților miniere din România, după preluarea zonei Bolcana

Compania canadiană Eldorado Gold anunță extinderea activităților miniere din România, după preluarea zonei Bolcana
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2016

Compania canadiană Eldorado Gold, care deține în România mai multe concesiuni miniere în sudul Munților Apuseni, a anunțat, într-un comunicat, că își extinde activitatea în România, după ce a primit, luna aceasta, licența de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimetrul minier Troița-Pițiguș, aflat în zona de sud a Munților Apuseni, și în care se află în special zăcăminte de aur și cupru.

Perimetrul Troița-Pițiguș, din zona satului Bolcana, comuna Băița, se află la circa șase kilometri de proiectul Certej, deținut tot de Eldorado, și aproape de orașele Deva și Brad, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Zona Troița-Pițiguș pentru care s-a obținut licența este adiacentă celorlalte perimetre pentru care compania deține licențe, majorând poziția în teritoriu a Eldorado la 46 de kilometri pătrați", se arată în comunicat.

Potrivit companiei canadiene, ANRM a acordat în luna august licență de exploatare pentru perimetrul Bolcana societății European Goldfields Deva SRL, deținută în proporție de 100% de Eldorado.

Proiectele miniere ale Eldorado în România sunt criticate de mai multe ONG-uri de protecție a mediului, care acuză grupul canadian că a acaparat aproape 5.000 de hectare de teren în Munții Apuseni pentru un proiect de exploatare a resurselor naturale în care vor fi folosite cianuri.

Compania canadiană operează în zonă prin două companii - Deva Gold și European Goldfields Deva.

"Amploarea proiectului Certej depășește granițele concesiunii inițiale. Prin urmare compania soră European Goldfields Deva SRL a cerut și a obținut de la ANRM în 2010 perimetrul Săliște Hondol. Aici ar urma să fie amplasate cele două iazuri de decantare, unul de sterile toxice, celălalt de cianurație prevăzute de Deva Gold SA pentru proiectul minier Certej", susține rețeaua Mining Watch România, din care fac parte mai multe organizații non-guvernamentale care urmăresc derularea proiectului.

În total, Eldorado Gold deține în sudul Munților Apuseni cinci perimetre: Certej, Săliște Hondol, Băița Crăciunești, Certej Nord și Troița Pițigus.

Galaxy Note 7 este semnificativ mai lent decât iPhone 6S CITEȘTE ȘI Galaxy Note 7 este semnificativ mai lent decât iPhone 6S

Cel mai important proiect al canadienilor este Certej, deținut prin subsidiara Deva Gold, care se află în etapa de construcție a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 hectare, suprafață acoperită în prezent de păduri, pajiști, terenuri arabile și zone rezidențiale. Însă toate perimetrele deținute de canadieni au o suprafață mult mai extinsă.

“Autoritățile statului își dau toate concursul pentru începerea exploatării aurului la Certej, într-o versiune gigantică, de 4.591 de hectare, dublă față de proiectul Roșia Montană. În acest caz interesul public al cetățenilor pentru un mediu curat și respectarea proprietății private este complet ignorat, ceea ce primează fiind exclusiv interesul Eldorado Gold. Și mai grav este faptul că avizarea proiectului se realizează la nivel județean, instituțiile centrale fiind complet dezinteresate de ce se întâmplă în zonă”, a acuzat Roxana Pencea, reprezentant al Mining Watch România.

Compania canadiană a anunțat în luna mai a anului 2015 finalizarea cu rezultate pozitive a studiului de fezabilitate pentru acest proiect, iar potrivit studiului Eldorado Gold estima că va extrage aur și argint în valoare de peste 3,1 miliarde de dolari, pe durata de 17 ani a proiectului de la Certej.

Totuși, canadienii au înregistrat un prim eșec în luna iulie a acestui an, când autorizația de construire pentru organizarea de șantier aferentă iazurilor de decantare ale minei Certej, în cadrul proiectului aurifer de la Certeju de Sus, a fost suspendată de Tribunalul Cluj.

Decizia nu este definitvă, dar are efecte din momentul suspendării, potrivit Mining Watch România.

Pe raza comunei Băița, județul Hunedoara, au existat trei mine de aur. Mineritul în subteran a fost oprit în 1997, iar cel în carieră de suprafață în 2006. Explorările realizate între 2002 și 2004 de către European Goldfields au arătat existența unor zăcăminte importante de cupru și aur. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eldorado gold
eldorado gold
anrm