Administratorul judiciar al Uzinei Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771, controlată în prezent de elvețienii de la ICESA SA și aflată în insolvență de aproape 10 ani, a depus la instanță un plan de reorganizare a companiei, care ar putea include cedarea unor active către principalul client, producătorul de energie deținut de stat Hidroelectrica.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Hidroelectrica și-a exprimat intenția de a prelua active ale UCM Reșița încă din 2017, iar în august 2019, intenția a fost reiterată de către directorul general al celui mai mare producător de energie din România, Bogdan Badea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În cursul anului 2020, Hidroelectrica a demarat acțiunile de analiză și evaluare în vederea preluării unei părți din activele UCM Reșița, ce vor fi utilizate pentru eficientizarea funcției de mentenanță a societății. În acest fel, se realizează o consolidare și extindere a capacității Hidroelectrica de a efectua operațiunile de mentenanță, realizându-se totodată economii substanțiale atât pe partea de mentenanță echipamente, cât și pe partea de investiții, în cadrul proiectelor de modernizare/retehnologizare", se menționează și în raportul directoratului Hidroelectrica pe anul trecut.
După cum a relatat Profit.ro, producătorul de energie este interesat de preluarea a două platforme ale UCM Reșița. Prima dintre acestea, platfoma ABC, are secții de mecanică grea, turbine și piese de schimb, mașini electrice și tratamente termice, iar cea de-a doua, Câlnicel, deține secții de ansamble sudate și mașini electrice, precum și departament de mentenanță.
"Pentru realizarea due-dilligence-ului juridic, UCM Reșița a livrat până la începutul lunii februarie 2021 toate informațiile și documentele solicitate prin cererea de informații transmisă de către consultant (consultantul angajat de Hidroelectrica – n.r.). Rapoartele de audit financiar, tehnic și juridic, emise de către consultanți, se află în analiză la Hidroeletrica. Conform graficului inițial, după evaluarea activelor, în prima săptămână din luna mai 2021 Hidroelectrica ar fi trebuit să prezinte oferta de achiziție, urmată de etapele de negociere și închidere a tranzacției, astfel încât în luna septembrie activele să fie transferate și integrate. Din păcate însă, volumul foarte mare de informații, documente și active care au fost analizate și inspectate, precum și introducerea în proiect, relativ târziu, a consultantului juridic, au determinat decalarea termenelor agreate inițial în cadrul proiectului SCORILO, astfel etapa a IV-a de negociere și închidere a tranzacției s-ar putea realiza în luna septembrie, dacă decizia Hidroelectrica în urma rapoartelor primite de la consultanți va fi de preluare a activelor UCM Reșița. Urmeaza a fi continuate procedurile mai sus menționate, scopul final al societății debitoare constând în implementarea unui program de reorganizare, care să permită menținerea contribuabilului în circuitul economic, concomitent cu valorificarea de active care să conducă la acoperirea creanțelor într-o proporție cât mai mare", se arată într-un document al administratorului judiciar al UCM Reșița de la finalul lunii iunie, analizat de Profit.ro.
Tabelul definitiv de creanțe al companiei cuprinde datorii totale recunoscute de peste 756 milioane lei, din care peste jumătate de miliard de lei către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vodafone România renunță la o licență telecom pentru care plătea 750.000 euro pe an. ANCOM o va scoate la vânzare în toamnă, alături de alte licențeUCM Reșița a terminat anul trecut cu pierderi de 21,38 milioane lei, cu peste 38% mai mari față de 2019, la venituri de 28,6 milioane lei, cu 56% mai mici, precum și cu un număr mediu de circa 750 de salariați (față de 810 în 2019).
Societatea a intrat în insolvență în decembrie 2011. În 2013, AVAS, actualmente AAAS, a preluat datoriile bugetare ale companiei către ANAF, cifrate la acea dată la peste jumătate de miliard de lei. Planul era ca, ulterior, datoriile respective să fie convertite în acțiuni, iar statul să preia din nou controlul asupra companiei, însă în cele din urmă s-a renunțat la el întrucât contravenea normelor UE.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Messi pleacă de la BarcelonaPotrivit raportului pe această temă al administratorului judiciar, cauzele intrării în insolvență a UCM Reșița la finalul anului 2011 au fost, pe fondul crizei economice generale de la acel moment, scăderea cererii interne, gradul de utilizare scăzut al capacităților de producție, neîncasarea creanțelor, nemodernizarea utilajelor, lipsa finanțării pentru investiții și ponderea mare a costurilor fixe în totalul cheltuielilor. În plus, în 2010, Fiscul a anulat facilități fiscale constând în scutiri de obligații de plată de peste 170 milioane lei acordate companiei la privatizare, din cauză că aceasta nu și-a achitat datoriile la stat la finalul anului 2009.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romsilva anunță că scoate la licitație lemnul doar în sistem onlineÎn 2014, Guvernul Ponta și-a pus problema ca Hidroelectrica să preia prin absorbție UCM Reșița, argumentul fiind puternica interdependență dintre cele două companii, însă ideea a fost în cele din urmă abandonată.
Istoria UCM Reșița a început în 1771, prin darea în exploatare a primelor furnale și forje, care au pus bazele celei mai vechi unități industriale din România. Înainte de 1989, pe platforma de la Reșița lucrau peste 14.000 de salariați. La finalul anului 2016, numărul acestora era de 958. Compania a fost privatizată în 2003, când compania austriacă INET AG a preluat 51% din acțiuni de la APAPS. În timp, austriecii au ajuns la o participație de 96,8% din capitalul UCM Reșița. Respectivele acțiuni sunt deținute în prezent de societatea elvețiană ICESA SA, succesor în drepturi al INET AG.