Sud-coreeenii de la KHNP obțin un contract de 7 milioane euro pentru livrarea de transformatoare la Cernavodă

Sud-coreeenii de la KHNP obțin un contract de 7 milioane euro pentru livrarea de transformatoare la Cernavodă
scris 6 aug 2021

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, a câștigat un contract de 7 milioane de euro în vederea furnizării de transformatoare pentru proiectul de extindere și retehnologizare a centralei nucleare de la Cernavodă.

Contractul a fost atribuit unui consorțiu format din KHNP și compania compatrioată Iljin Electric, în cadrul unei licitații internaționale organizate de Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News

KHNP se va ocupa de managementul proiectului și de controlul calității, în timp ce Iljin Electric, o subsidiară a conglomeratului Iljin Group deținut de miliardarul Huh Chin-kyu, va fi responsabilă cu proiectarea și fabricarea materialelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Guvernul a dat liber la tăierea curentului și gazelor pentru restanțieri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a dat liber la tăierea curentului și gazelor pentru restanțieri

Este al treilea contract câștigat în România până acum de KHNP și primul acord major pentru exportul de transformatoare către o centrală nucleară în străinătate, potrivit companiei, citată de presa sud-coreeană.

Sud-coreeni au mai obținut până acum comenzi pentru construcția de instalații de eliminare a tritiului și de depozite de deșeuri la centrala de la Cernavodă.

Reactoarele de la Cernavodă sunt similare centralei nucleare de la Wolsong, din Correa de Sud, la care KHNP a finalizat o retehnologizare asemănătoare celei avute în vedere la centrala românească.

KHNP și-a exprimat intenția de a participa la retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă încă din 2019, când a semnat, în acest sens, un acord de parteneriat cu furnizorul american de servicii de inginerie Sargent & Lundy. Sargent & Lundy are, de asemenea, experiență în modernizarea reactoarelor de producție canadiană, precum cele de la Cernavodă.

După cum a relatat Profit.ro, Sargent & Lundy s-ar putea alătura gigantului american din domeniul consultanței Aecom în coodonarea proiectului de la Cernavodă, potrivit informațiilor agenției de credit de export a Statelor Unite, Ex-im Bank US, instituția de stat care s-a angajat să pună la dispoziție linii de finanțare de 7 miliarde dolari firmelor americane care ar urma să lucreze la proiecte masive românești în energie și infrastructură, dintre care cel mai important este cel de la Cernavodă.

Furnizorii de electricitate: Depunem eforturi ca majorările de 150% a prețurilor PZU să se resimtă în cea mai mică măsură posibilă în facturi CITEȘTE ȘI Furnizorii de electricitate: Depunem eforturi ca majorările de 150% a prețurilor PZU să se resimtă în cea mai mică măsură posibilă în facturi

Ministerul Energiei a semnat, joi, un Memorandum de înțelegere cu Departamentul de resurse natural din Canada, stat care este "părintele" tehnologic al centralei de la Cernavodă, privind consolidarea cooperării în domeniul energiei nucleare civile.

Compania canadiană Candu Energy, parte a grupului SNC Lavalin, deține drepturile de proprietate intelectuală asupra tehnologiei CANDU implementată și la Cernavodă.

Parlamentul a adoptat, în iulie, Legea de ratificare a Acordului dintre România și SUA privind cooperarea în domeniul nuclear civil, la proiectele de extindere și retehnologizare a centralei de profil de la Cernavodă.

Acordul prevede că entități din SUA ar trebui să fie selectate pentru pozițiile de contractor pentru inginerie, procurare și construcții (IPC) și companie principală de inginerie la proiectele menționate, urmând să colaboreze cu furnizorul canadian al tehnologiei nucleare Candu 6, iar autoritățile de la București vor încerca să convingă Comisia Europeană ca anumite contracte necesare retehnologizării reactorului 1 și construirii unităților 3 și 4 de la Cernavodă să fie exceptate de la reglementările UE privind achizițiile publice.

Potrivit declarațiilor oficiale, proiectele de extindere și retehnologizare de la Cernavodă vor fi implementate de un consorțiu de firme din SUA, România, Canada și Franța. În toamna anului 2020, Guvernul României și cel al Franței au semnat o declarație de intenție privind cooperarea dintre cele două țări în domeniul nuclear civil, care vizează construcția reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă, iar Nuclearelectrica a încheiat un acord în același scop cu "omoloaga" sa franceză Orano, fosta Areva.

viewscnt
Afla mai multe despre
korea hydro & nuclear power
khnp
cernavoda
iljin electric
nuclearelectrica
transformatoare centrala nucleara cernavoda
licitatie internationala
contract
sargent & lundy