FOTO Căldură și apă caldă pentru bucureșteni: se pregătește închirierea de centrale provizorii modulare de 70 MW pentru ca termoficarea Capitalei să treacă cu bine iarna

FOTO Căldură și apă caldă pentru bucureșteni: se pregătește închirierea de centrale provizorii modulare de 70 MW pentru ca termoficarea Capitalei să treacă cu bine iarna
scris 6 aug 2021

Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), face primii pași concreți pentru a compensa temporar, pe perioada iernii, pierderile mari din rețeaua sa de transport și distribuție, precum și distanța mare dintre CET Sud și zona de nord a Bucureștiului, care afectează continuitatea și calitatea alimentării cu căldură și apă caldă, prin închirierea și instalarea de capacități provizorii de producție de agent termic pe un teren din cartierul Titan, aflat în proprietatea companiei Titan Power, controlată indirect de Ministerul Energiei.

Ideea a fost lansată prima dată în decembrie anul trecut de către ministrul Energiei și a fost reluată recent, în iulie, de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Un plan similar este avut în vedere și în municipiul Arad.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tipografia Megapress își vinde terenul din sectorul 4 al capitalei. Ofertă de 16 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Tipografia Megapress își vinde terenul din sectorul 4 al capitalei. Ofertă de 16 milioane de euro

"Sunt explorate trei posibilități. Este vorba de o centrală mobilă la fostul CET Titan, apoi au fost identificate șase puncte termice suficient de mari pentru a găzdui tot niște centrale termice provizorii mai mici și după aceea mai este și posibilitatea, care este doar în curs de explorare, ca pe bază de energie electrică, de data asta, să avem niște pompe de căldură care să funcționeze la nivelul unui singur CET", spunea primarul în iulie.

În primăvara anului 2021, ministerul de resort, producătorul de energie Electrocentrale București (ELCEN) din subordinea sa și Primăria Capitalei au propus ca planul de închiriere de capacități modulare de producție de agent termic să fie implementat de către Termoenergetica, care deține deja toate licențele necesare potrivit legii de la ANRE, însă aceasta nu a întreprins nimic în acest sens, declara în mai, pentru Profit.ro, ministrul Energiei, Virgil Popescu, adăugând că suspectează de "rea voință" fosta conducere a Termoenergetica. Ministrul mai spunea atunci că ținta ar fi ca unitățile modulare închiriate să înceapă să producă în noiembrie-decembrie, pentru echilibrarea sistemului bucureștean de termoficare pe perioada iernii.

EXCLUSIV Dispute pe rectificarea bugetară: Fondul de Rezervă Bugetară, suplimentat cu 3 miliarde lei pentru primari, în contextul Congresului PNL CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dispute pe rectificarea bugetară: Fondul de Rezervă Bugetară, suplimentat cu 3 miliarde lei pentru primari, în contextul Congresului PNL

În ultima parte a lunii iunie, în funcția de director general al Termoenergetica a fost numit Claudiu Crețu, fostul administrator special al ELCEN, care l-a înlocuit pe Alexandru Burghiu, care fusese instalat în post de fosta administrație PSD a Capitalei.

Acum, Termoenergetica (CMTEB) a lansat oficial o consultare de piață pentru o "Documentație care va sta la baza întocmirii caietului de sarcini pentru achiziția de servicii proiectare, închiriere capacități modulare de producere energie termică și lucrări de execuție în vederea montării acestora și determinarea valorii estimate pentru serviciile menționate", potrivit unui anunț al companiei publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

FOTO Ultimul permis de conducere al lui Radu Beligan, scos la vânzare. Fiica actorului: \ CITEȘTE ȘI FOTO Ultimul permis de conducere al lui Radu Beligan, scos la vânzare. Fiica actorului: "Dumnezeule, câtă nerușinare!!!"

"CMTEB SA intenționează să demareze procedurile legale de achiziție publică de atribuire a contractului de servicii având ca obiect servicii proiectare, închirierea unor capacități modulare de producere a energiei termice (apă caldă) de max. 60 Gcal/h (= 70 MW) și montarea acestora in incinta CTE Titan (Str. Ion Sahighian nr. 4E, sector 3)", se menționează în anunț.

Scopurile consultării de piață sunt identificarea unor prestatori potențiali competitivi, precum și discutatea documentației pe care se va baza caietul de sarcini și a ofertelor financiare, în vederea determinării valorii estimate a achiziției, cu detalierea prețului pentru fiecare operațiune în parte.

Amplasamentul fostei CET Titan din Str. Ion Sahighian nr. 4E, sector 3, București. Sursă foto: Google Earth

Amplasamentul fostei CET Titan din Str. Ion Sahighian nr. 4E, sector 3, București. Sursă foto: Google Earth

Investiție de 45 milioane de euro în planul de regenerare al zonei Neptun Olimp CITEȘTE ȘI Investiție de 45 milioane de euro în planul de regenerare al zonei Neptun Olimp

"Operatorii economici interesați pot solicita vizitarea amplasamentului la o dată ce urmează a fi stabilită de comun acord", se mai precizează în anunț. Data limită pentru transmiterea de propuneri este 18 august, procedura de consultare urmând să ia sfârșit pe 19 august.

Pe amplasamentul din Titan se are în vedere construirea unei noi centrale în cogenerare cu putere instalată de 40 MW și 250 Gcal/h, proiectul fiind gestionat de către Titan Power, companie deținută de SAPE SA și Electrocentrale Grup, ambele controlate integral de către Ministerul Energiei.

CNN a concediat trei angajați pentru că au venit la birou nevaccinați CITEȘTE ȘI CNN a concediat trei angajați pentru că au venit la birou nevaccinați

"Lipsa de viziune strategică și interes în dezvoltarea sistemului de termoficare al capitalei a condus la degradarea sistematică a acestuia, dar și la pierderea unor puncte esențiale pentru asigurarea unui serviciu continuu și calitativ pentru cetățeni. Un astfel de trist exemplu, specific istoriei industriei românești, este dezafectarea totală a CET Titan în 2014, transformată într-un morman de fiare vechi, îngreunând astfel furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică, în condiții de siguranță, consumatorilor din zona de influență a fostei CET Titan. Cu alte cuvinte, în zona de Nord – Est, sistemul a fost lăsat fără nici o sursă de producere a agentului termic, ca rezultat acesta fiind împins de la distanță mare, din sudul Bucureștiului, din CET SUD, iar zona sectorului 3 este deficitară. Deși există un plan de realizare a unei noi centrale în cogenerare pe amplasamentul CET Titan, nu îmi pot permite și nu voi permite ca cetățenii Bucureștiului să aștepte o perioadă de minim 4 ani pentru o eficientizare vizibilă a serviciului în zona sectoarelor 2 și 3. În acest sens, pentru a echilibra rețeaua și pentru a evita sincope majore în sistem în perioada următoare, Termoenergetica a demarat o acțiune de închiriere și instalare de capacități provizorii de producție de agent termic pe amplasamentul fostului CET Titan. Această acțiune reprezintă una dintre soluțiile pe termen scurt ce vizează îmbunătățirea situației furnizării apei calde și a căldurii în București prin mărirea capacității de producție. Am mai spus și repet: sistemul de termoficare din București se află în stare gravă, nu putem rezolva peste noapte o problemă care vine de mult timp în urmă, însă putem găsi acele soluții care să ne ajute să îmbunătățim situația, iar cetățenii să simtă că prin voință și interes se poate face ceva pentru acest sistem și pentru comunitate", a afirmat, într-o postare pe Facebook, șeful Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Elon Musk ar fi cerut să fie numit CEO al Apple, însă a primit un refuz ferm CITEȘTE ȘI Elon Musk ar fi cerut să fie numit CEO al Apple, însă a primit un refuz ferm

ELCEN a solicitat recent Termoenergetica plata sumelor restante către companie, care la jumătatea lunii iulie se ridicau la peste 379 de milioane de lei.

În notificarea adresată Termoenergetica, dar transmisă și Primăriei Capitalei și ministerelor Energiei, Finanțelor și Dezvoltării, ELCEN cere și sesizarea Ministerului Dezvoltării în vederea emiterii unui ordin comun al ministrului Dezvoltării și al celui al Finanțelor, pentru a aloca bugetului local al municipiului București cotele defalcate din impozitul pe venit cuvenite, doar pentru plata obligațiilor către Compania Municipală Termoenergetica București în valoare de peste 504 milioane de lei, reprezentând contravaloarea subvenției pentru energia termică livrată populației în perioada ianuarie - mai 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
bucuresteni caldura apa calda
termoenergetica inchiriere capacitati modulare productie agent termic
titan power
centrala cet titan