China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate

China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate
scris 5 aug 2021

Autoritățile chineze au autorizat miercuri redeschiderea, pentru o perioadă de un an, a mai multor mine de cărbune, într-un moment în care țara care vrea să ajungă la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060 se confruntă cu o creștere semnificativă a cererii de electricitate, transmite AFP.

Rețeaua electrică din China este în prezent pusă la încercare de inundațiile devastatoare și de temperaturile ridicate care au antrenat o utilizare masivă a aparatelor de aer condiționat, mari consumatoare de energie, precum și de reluarea activității în a doua economie mondială, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

În acest context, principalul organism de planificare economică din China (NDRC) a decis miercuri să aprobe redeschiderea a 15 mine de cărbune cu o capacitate anuală combinată de 43,5 milioane de tone. Amplasate în regiunile Mongolia interioară (nord) și Xinjiang (nord-vestul Chinei), aceste mine ar urma să ajute la creșterea producției de cărbune cu 150.000 de tone pe zi. Această decizie vine la o săptămână după ce autoritățile chineze au autorizat redeschiderea a 38 de mine de cărbune din Mongolia interioară.

La finele anului trecut, China a fost nevoită să raționalizeze energia electrică pe fondul penuriei de cărbune. Atunci, în pofida temperaturilor reduse, zeci de milioane de chinezi au fost nevoiți să se confruntă cu întreruperi de electricitate decise de autorități, din cauza unei oferte de cărbune limitate. Atunci autoritățile din provincia Hunan a decretat stingerea, timp de mai multe ore pe zi, a iluminatului clădirilor și au limitat încălzirea în locurile de divertisment.

China, cel mai mare producător și consumator mondial de cărbune, este și cel mai mare emitent mondial de gaze cu efect de seră. Pe de altă parte, China este și țara care investește cel mai mult în energie regenerabilă iar autoritățile de la Beijing au promis că vor ajunge la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060.

Luna trecută, China a lansat cea mai mare piață de comercializare a certificatelor de emisii din lume, pentru a ajuta la reducerea emisiile poluante. Pentru moment, această piață de comercializare a certificatelor de emisii nu include decât sectorul electricității, în contextul în care centralele electrice din China funcționează în mare parte pe cărbune, unul din combustibilii cei mai nocivi pentru mediu. Cu toate acestea, având în vedere că peste 2.000 de centrale electrice, responsabile pentru mai mult de patru miliarde de tone de emisii de CO2, vor fi incluse în prima fază a tranzacțiilor, aceasta este cea mai mai piață mondială de comercializare a certificatelor de emisii.

ULTIMA ORĂ OTE va plăti aproape 60 milioane euro pentru participația de 30% deținută de Orange la Telekom Mobile. Valoarea Telekom România Mobile Communications - 109 milioane euro. Condiție pentru vânzarea rețelei fixe către francezi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OTE va plăti aproape 60 milioane euro pentru participația de 30% deținută de Orange la Telekom Mobile. Valoarea Telekom România Mobile Communications - 109 milioane euro. Condiție pentru vânzarea rețelei fixe către francezi

Cu toate acestea, unii analiști sunt îngrijorați de faptul că prețul certificatelor de poluare este foarte redus în cazul sistemului chinez, aproximativ 48 de yuani (7,42 dolari) pe tona de CO2, comparativ cu aproximativ 36 de dolari în Uniunea Europeană și 17 dolari în California anul trecut. Un alt punct controversat este faptul că certificatele de poluare sunt distribuite gratuit în loc să fie scoase la licitație. Rezultatul este că firmele sunt mai puțin stimulate să își reducă rapid emisiile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
carbune