Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, a intrat în linie dreaptă cu pregătirea achizițiilor de active românești ale grupurilor CEZ și Enel, intenție anunțată în premieră de Profit.ro, fiind în etapa finală a selecției consultanților care îl vor asista în procesul de achiziție.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Contractul de consultanță scos la licitație de Hidroelectrica este unul masiv, estimat la 10 milioane euro și cu durata de cel puțin 1 an și jumătate, cu posibilitate de prelungire, în funcție de evoluția negocierilor cu proprietarii țintelor de achiziție, dar și de posibilele modificări de legislație.
Astfel, Hidroelectrica a primit 2 oferte la licitația pentru "achiziția de servicii de consultanță specializată, asistență, evaluare și intermediere fuziuni și/sau achiziții (M&A) a grupurilor CEZ România și Enel România".
CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată: Eurolines România vinde către germanii de la Dertour toate activitățile de turism - agenții, incoming și turoperareOfertele au venit de la 2 consorții de firme, respectiv asocierea Ernst&Young SRL România - Ernst&Young DOO Serbia - Ernst&Young Advisory Franța și cea formată din Marsh Europe SA și Oliver Wyman SRL Italia.
Garanția de participare s-a cifrat la 100.000 de euro.
Din consorțiul Ernst&Young mai face parte, în calitate de subcontractant, și firma de consultanță în lucrări energetice ROENG Transmission Engineering&Consulting din grupul internațional GOPA, cunoscută în special pentru contractele cu Transelectrica.
CITEȘTE ȘI Scandal sexual la DLA Piper. Partener acuzat de hărțuire sexualăLa rândul ei, asocierea Marsh - Oliver Wyman este asistată, ca subcontractori, de mai multe subsidiare ale KPMG și de evaluatorii de la Elf Expert.
Ofertele au fost deschise săptămâna trecută. Membrii comisiei de evaluare constituită de Hidroelectrica urmează "să analizeze în detaliu ofertele depuse, în ședințe ulterioare, în conformitate cu cele stabilite prin documentația de atribuire", se arată într-un document al Hidroelectrica.
Profit.ro a scris în premieră, în urmă cu 2 luni, că Hidroelectrica ia în calcul posibila preluare a unor active românești ale grupurilor CEZ și Enel, cel mai probabil din sectorul producției de energie regenerabilă, ca parte a planului său de extindere prin achiziții. Ambele grupuri și-au anunțat intențiile de a vinde cel puțin o parte a operațiunilor din România.
CEZ a publicat și un anunț în Financial Times în acest sens. Enel a demarat procedurile de vânzare luna trecută.