Plafonul de preț de 68 lei/MWh impus prin OUG nr. 114/2018 producătorilor interni de gaze naturale care își vând producția furnizorilor clienților casnici și CET-urilor care livrează căldură populației va fi eliminat în 2 etape, până la 31 martie 2021, adică cu 11 luni mai devreme decât prevede legislația în prezent în vigoare, iar furnizarea energiei electrice consumatorilor casnici va fi dereglementată în 3 etape, până la 30 iunie 2021, cu 8 luni înaintea termenului stipulat de normele din momentul de față.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Decizia a aparținut parlamentarilor din Comisia pentru Energie de la Senat, prin amendamente introduse în raportul pe fond la un proiect de modificare a Legii energiei și gazelor naturale. Proiectul urmează acum să fie dezbătut în plenul Camerei superioare, cu tot cu amendamente.
Astfel, prețul plafonat de 68 lei/MWh al gazelor de producție internă destinate casnicilor și CET-urilor va fi menținut pentru întregul consum al acestora până la finalul lunii martie a anului viitor. Ulterior, în perioada 1 aprilie 2020 – 31 martie 2021, plafonul va mai fi aplicat doar pentru 50% din acest consum, iar după aceea va fi eliminat integral.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe partea de energie electrică, furnizarea în regim reglementat pentru consumatorii casnici se va mai face până la 30 iunie 2021. Termenul în prezent în vigoare este 28 februarie 2022.
Liberalizarea se va face și aici în etape. Astfel, situația din prezent va rămâne neschimbată până la finalul anului în curs, producătorii cu costurile cele mai mici, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, fiind obligați să livreze furnizorilor de ultimă instanță întreaga energie necesară clienților casnici la prețuri reglementate fixe, aprobate de ANRE.
Ulterior, procentul de consum casnic asigurat de cei doi mari producători la prețuri reglementate practicate în raport cu furnizorii de ultimă instanță va scădea la 60% în perioada ianuarie-iunie 2020, 40% în perioada iulie-decembrie 2020 și 20% în perioada ianuarie-iunie 2021. După această dată, obligația de livrare la preț reglementat va fi eliminată.
CITEȘTE ȘI Magazinul online de fashion About You s-a lansat în România"Obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate ale producătorilor se stabilesc de ANRE la un nivel de maxim 40% din prognoza de producție pentru fiecare perioadă de livrare", mai stipulează un amendament aprobat de senatorii din Comisia pentru Energie.
Piața de gaze a mai fost liberalizată complet o dată, la 1 aprilie 2017, însă OUG 114/2018 a reintrodus segmentul reglementat, plafonând la 68 de lei pe MWh cantitățile din producția internă destinate consumului casnic și termocentralelor. Acest lucru a dus la declanșarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât prevederile OUG 114 au încălcat legislația europeană din sector.
Săptămâna trecută, Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat la o conferință de profil că Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislația UE din sectorul gazelor, după ce autoritățile române au propus un nou calendar de liberalizare a pieței, care se va finaliza la 1 aprilie 2021. De altfel, ANRE a elaborat în avans un draft de legislație secundară de liberalizare, înaintea modificării legislației primare.
Și piața de energie electrică fusese integral liberalizată, de la 1 ianuarie 2018, liberalizare anulată de aceeași OUG nr. 114/2018.