Hidroelectrica cumpără prognoze meteo de precipitații, necesare pentru a estima producția de energie a hidrocentralelor

Hidroelectrica cumpără prognoze meteo de precipitații, necesare pentru a estima producția de energie a hidrocentralelor
scris 5 iul 2018

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, vrea să cumpere servicii de prognoză meteorologică privind precipitațiile care urmează să cadă în zonele amenajărilor sale hidroelectrice, pentru estimarea cu cât mai mare acuratețe a producției sale de energie și a gradului de umplere al lacurilor sale de acumulare.

În acest scop, producătorul de energie a lansat o procedură de licitație pentru a atribui un contract cu durata de un an, având drept criteriu prețul cel mai scăzut. Valoarea contractului este estimată de Hidroelectrica la 250.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Hidroelectrica vrea prognoze meteo săptămânale (detaliat pe 4 zile, plus tendința pe celelalte 3) privind cantitățile de precipitații pentru bazinele amenajărilor sale hidroelectrice, prognoze meteo specializate pentru fenomene severe pentru 8 regiuni geografice, cu tot cu zonele de munte ale acestora, estimări prognostice sezoniere pentru întreaga țară și pentru bazinele amenajărilor companiei, pe 3 luni și cu actualizare lunară, estimări prognostice pe 6 luni, caracterizarea anului anterior din punct de vedere al precipitațiilor și informarea în 24 de ore, la solicitarea Hidroelectrica, asupra prognozei meteorologice pentru un interval solicitat.

Hidroelectrica cumpără prognoze meteo de precipitații, necesare pentru a estima producția de energie a hidrocentralelor
Sursă: Hidroelectrica

Sursă: Hidroelectrica

Producția de energie a Hidroelectrica și gradul de umplere al lacurilor sale de acumulare depind mult de debitele cursurilor de apă captate, deci de nivelul precipitațiilor. Potrivit ultimelor date publicate de operatorul de transport și sistem Transelectrica, la 24 iunie, gradul agregat de umplere al lacurilor cu acumulare sezonieră ale Hidroelectrica era de peste 86%. În momentul redactării acestui material, energia hidro avea o pondere de peste 39% în totalul producției de energie din România.

Estimarea cu cât mai mare acuratețe a cantității de energie ce urmează să fie introdusă în sistem în viitor este vitală pentru orice producător de electricitate, nu doar pentru planurile sale proprii de afaceri și operaționale, ci și pentru reducerea dezechilibrelor și a costurilor acestora, dezechilibre care survin atunci când se produce mai multă sau mai puțină energie decât s-a notificat inițial.

Când plouă abundent, producția, rulajul și profitul Hidroelectrica cresc. În schimb, perioadele de secetă accentuată prelungită sunt dificile pentru întreg sistemul energetic național, mai ales când se suprapune pe lipsa vântului și, deci, a energiei eoliene, întrucât producția Hidroelectrica, cea mai ieftină din sistem, scade și trebuie înlocuită cu electricitate din surse fosile mai scumpe, în special cărbune, ceea ce duce la majorarea prețurilor de tranzacționare pe bursa OPCOM, reflectată și în facturile consumatorilor finali. 

OMV Petrom a efectuat cheltuieli de mediu de 180 milioane euro anul trecut și a generat de două ori mai puține deșeuri CITEȘTE ȘI OMV Petrom a efectuat cheltuieli de mediu de 180 milioane euro anul trecut și a generat de două ori mai puține deșeuri

Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit net de 1,359 miliarde lei, în creștere cu 10,7% comparativ cu cel din 2016, de 1,227 miliarde lei. Asta în condițiile în care cifra de afaceri s-a redus ușor, cu 2,5%, de la 3,338 la 3,253 miliarde lei. Cheltuielile totale ale companiei au scăzut în 2017 cu 7,5%, la 1,719 miliarde lei.

Compania estimează pentru acest an venituri totale de 3,19 miliarde lei, cu 3,5% mai mici față de veniturile preliminate pentru 2017, și pregătește investiții de 490,58 milioane lei. De asemenea, societatea și-a bugetat un profit brut de 937,16 milioane lei în acest an, de 1,7 ori mai puțin față de anul 2017, când a încheiat cu un profit brut estimat de 1,6 miliarde lei.

Hidroelectrica estimează pentru acest an o producție de energie de 14,64 TWh, previzionată în baza datelor hidrologice medii din ultimii cinci ani. În 2017, compania a produs 14 TWh, în condițiile în care prognozase o cantitate de 14,5 TWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidrocentrale
lacuri de acumulare
prognoza meteo
prognoza hidro
prognoza precipitatii
an hidrologic
productie energie