Prețul la apă potabilă și canalizare în București se majorează cu peste 9%. Cum justifică Apa Nova scumpirea

Prețul la apă potabilă și canalizare în București se majorează cu peste 9%. Cum justifică Apa Nova scumpirea
scris 1 iul 2018

Apa Nova București, concesionarul serviciului public de apă potabilă și canalizare din Capitală, a anunțat că tarifele practicate de companie se majorează cu peste 9% de luna aceasta.

"Apa Nova București actualizează tariful pentru apă potabilă și tariful pentru canalizare la mai mult de 5 ani de la ultima ajustare tarifară ordinară (martie 2013), ca urmare a evoluției crescătoare a indicatorilor macro-economici: inflație, devalorizarea monedei naționale, creșterea salariului minim pe economie etc", a transmis operatorul.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, pentru o mie de litri de apă potabilă, tariful se actualizează cu 0,30 lei + TVA (de la 3,31 lei + TVA la 3.61 lei + TVA), iar pentru o mie de litri de apă uzată deversată în rețeaua publică de canalizare, tariful se actualizează cu 0,16 lei + TVA  (de la 1.74 lei + TVA la 1.9 lei + TVA), potrivit sursei citate.

Apa Nova precizează că Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat în 26 iunie ajustarea ordinară pentru prețurile și tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul București.

Mitinguri antiguvernamentale în Rusia în semn de protest față de creșterea vârstei de pensionare CITEȘTE ȘI Mitinguri antiguvernamentale în Rusia în semn de protest față de creșterea vârstei de pensionare

"Noile tarife la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare vor intra în vigoare în luna iulie 2018. Chiar și după această actualizare, tarifele practicate de Apa Nova București rămân printre cele mai mici tarife din România, cu o calitate a serviciilor furnizate bucureștenilor la nivelul celor mai mari capitale europene", mai afirmă Apa Nova.

De la anul, însă, scumpirea ar putea fi anulată de reducerea TVA pentru servicii de alimentare cu apă și canalizare de la 19% la 9%, adoptată recent de Parlament. Respectiva modificare a Codului Fiscal este prevăzută să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Apa Nova București este controlată de grupul francez Veolia Environnement, cu 73,69% din capital, ceilalți acționari fiind Municipiul București (16,31%) și Asociația ESOP a Salariaților din Apa Nova (10%). Compania a terminat anul trecut cu un profit net de 128,9 milioane lei, în creștere cu peste 9% față de 2016, și o cifră de afaceri de 719,9 milioane lei, cu 3,8% mai mare față de cea din anul anterior.

Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar Consiliul General al Municipiului București - pe cea de concedent. În România, Veolia mai operează serviciile publice de apă din Ploiești și Otopeni, precum și pe cele de alimentare centralizată cu energie termică din Ploiești și Iași. Veolia mai oferă pe plan local servicii energetice și de gestionare a deșeurilor pentru clienți industriali.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
scumpire apa potabila
scumpire canalizare
majorare tarif apa potabila
majorare tarif canalizare
tva apa potabila si canalizare
cota tva redusa
veolia
municipiul bucuresti