Haosul scumpirii electricității: Unirea Shopping Center, Intercontinental și proprietarul clădirii Bursei București au dat în judecată o subsidiară a companiei energetice de stat a Ungariei

Haosul scumpirii electricității: Unirea Shopping Center, Intercontinental și proprietarul clădirii Bursei București au dat în judecată  o subsidiară a companiei energetice de stat a Ungariei
scris 23 nov 2021

Mai multe firme din cadrul Nova Group, controlat de familia Adamescu, și-au dat în judecată furnizorul de energie electrică, deținut indirect de către compania energetică de stat a Ungariei, după ce acesta le-a notificat, la începutul lunii trecute, majorarea cu 60% a prețului de vânzare a electricității, față de cel stabilit prin contract cu numai 3 luni înainte, relevă documente analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Reclamantele sunt Unirea Shopping Center, operatorul centrului comercial bucureștean omonim, Compania Hotelieră Intercontinental România, care deține hotelul cu același nume din centrul Capitalei, și International Business Center Modern SRL, proprietarul clădirii de birouri IBC Modern de pe Bulevardul Carol din București, în care funcționează, printre altele, Bursa de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Pârâtul este furnizorul de energie MVM Energy Trade Plus SRL (fost Cyeb SRL), controlat indirect de către compania energetică de stat a Ungariei, Magyar Villamos Művek (MVM). Prin intermediul altor firme locale, grupul maghiar deține și mai multe mini-hidrocentrale în România.

În iunie anul acesta, Nova Group a organizat o licitație pentru a selecta un furnizor de energie electrică pentru toate firmele din grup în perioada 30.06.2021 – 30.06.2022, câștigată de MVM Energy Trade Plus cu un preț ferm fix de 389 lei/MWh, se arată în documentele citate. Contractele de furnizare au fost semnate pe 24 iunie, însă, pe 1 octombrie, cei de la MVM și-au notificat clienții că, începând cu 1 noiembrie, prețul va crește cu 60%, la 620 lei/MWh.

Rețeaua de imagistică dentară DigiRay, cu acționar majoritar Black Sea Fund, cumpără clinicile Dental Scan și își consolidează prezența pe piața din București. Alte două tranzacții în discuție CITEȘTE ȘI Rețeaua de imagistică dentară DigiRay, cu acționar majoritar Black Sea Fund, cumpără clinicile Dental Scan și își consolidează prezența pe piața din București. Alte două tranzacții în discuție

În replică, Unirea Shopping Center, Compania Hotelieră Intercontinental România și International Business Center Modern au dat în judecată MVM Energy Trade Plus și au cerut în justiție ca furnizorul să fie obligat să le livreze energie la prețul convenit inițial, de 389 lei/MWh, până la expirarea contractelor, adică până la jumătatea anului viitor.  

"Decizia de a declara MVM câștigătoare a fost fundamentată tocmai pe garanția dată de reprezentanții MVM că sunt un furnizor stabil și serios ce are posibilitatea de a-și onora oferta asumată, date fiind capacitățile proprii de producție de energie, care îi fac independenți de volatilitatea ridicată pe piața de energie, manifestată încă din luna iunie 2021. (…) tocmai pârâta a insistat pe prețul ferm fix aplicat pe toată durata contractuală (…)", au arătat avocații Nova Group în instanță.

Germania se pregătește pentru o reîntoarcere în masă la telemuncă CITEȘTE ȘI Germania se pregătește pentru o reîntoarcere în masă la telemuncă

Toate procesele se află în prezent pe rol. Firmele Nova Group au solicitat și ordonanțe președințiale de menținere a prețului până la finalizarea acțiunilor pe fond, nici aceste cereri nefiind încă soluționate.

"Deși MVM și-a asumat obligația de a menține prețul agreat prin Convenție - aceasta fiind de altfel cauza pentru care MVM a fost ales furnizor de energie, prin Notificarea nr. 15/124/01.10.2021, pârâta a notificat reclamanta cu privire la majorarea prețului energiei de la 389 lei/MWh la 620 lei/MWh începând cu data de 01.11.2021, solicitând IBC fie semnarea actului adițional comunicat, fie denunțarea Convenției, în caz contrar însăși MVM urmând a denunța Convenția. Pârâta impune creșterea cu peste 59% a prețului energiei invocând creșterea prețului în piața centralizată de energie și diminuarea considerabilă a profiturilor înregistrate de MVM. Prin Notificarea nr. 130/05.10.2021, IBC a comunicat MVM solicitarea de retractare a notificării transmise și aplicarea în continuare a prețului agreat contractual până la data expirării Convenției de fumizare.

Ulterior, a urmat un schimb de corespondență între părți, prin Notificarea nr. 15/155/07.10.2021, pârâta răspunzând cu totul surprinzător că reclamanta nu ar respecta art. 9 din Condițiile generale privind obligativitatea renegocierii în cazul apariției unor evenimente de natură a modifica circumstanțele inițiale. Invocarea culpei IBC este de-a dreptul tendențioasă în condițiile în care, prin notificarea inițială, tocmai MVM nu a solicitat negocierea, ci a impus prețul majorat al energiei, pe principiul „take it or leave it”. Prin Notificarea din 08.10.2021, IBC a respins ferm poziția MVM, iar prin Răspunsul nr. 15/164/13.10.2021 pârâta a informat-o că, în lipsa acceptării ofertei sale până la data de 15.10.2021, Convenția urmează a fi reziliată. (…) invocarea realizării unor profituri mai mici obținute de MVM sau creșterea prețului pe piața de energie sau producția scăzută de energie a centralelor hidroelectrice aflate în portofoliul grupului de firme din care MVM face parte nu pot înfrânge obligația fermă de furnizare a energiei la prețul agreat, nemodificabil de către părți (…)", a arătat în instanță una dintre firmele reclamante, International Business Center Modern.

Nicușor Dan: Transportul public din București este oficial și pe hărțile Google. Într-o primă etapă se afișează planificarea curselor CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Transportul public din București este oficial și pe hărțile Google. Într-o primă etapă se afișează planificarea curselor

Interesant este că, la unul dintre termenele de judecată, din 29 octombrie, avocații furnizorului de energie au depus la dosar "un set de înscrisuri preluate din media referitoare la sectorul energetic și un proiect de lege cu privire la care arată că a fost adoptat de Senat", arătând că "acest proiect prevede ajutoare pentru întreprinderile mici și mijlocii", potrivit documentelor citate. Toate cele trei firme reclamante se încadrează în definiția legală a IMM-urilor, având cifre de afaceri anuale nete sub 50 milioane euro, active totale mai mici de 43 milioane euro și mai puțin de 250 de salariați fiecare.

Forma finală a legislației de compensare a scumpirilor la energie și gaze, intrată în vigoare de la 1 noiembrie, prevede ca facilitate pentru IMM-uri "exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei".

Austria PREMIERĂ: Lockdown la nivel național pentru oamenii nevaccinați împotriva covid-19 CITEȘTE ȘI Austria PREMIERĂ: Lockdown la nivel național pentru oamenii nevaccinați împotriva covid-19

În varianta inițială a actului normativ, aprobată de Senat, toți agenții economici erau scutiți, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei pentru primii 200 MWh consumați lunar și, în plus, li se aplica o cotă redusă de TVA, de 5%, pentru furnizarea de energie electrică, în limita unui consum lunar de 500 MWh.

MVM Energy Trade Plus SRL a terminat anul trecut cu pierderi de circa 1,2 milioane lei, la venituri de 10,5 milioane lei. Potrivit termene.ro, compania are drept asociat unic MVM Energy Romania SA, deținută la rândul său de către MVM Switzerland AG, entitate juridică înregistrată în Elveția și controlată de grupul de stat MVM din Ungaria. Acesta mai deține indirect în România firmele cu profil energetic MVM Future Energy Technology SRL, Aqua Energia SRL și H2O Energy SRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare pret energie
compensare facturi energie
nova group adamescu
mvm ungaria
compania energetica de stat a ungariei