Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), ia în calcul contractarea unui împrumut bancar pe termen scurt, în sumă de 200 milioane lei, din care mai mult de o treime ar urma să fie utilizată pentru finanțarea activității sucursalelor sale SMART SA, Teletrans și Formenerg, prin așa-numita metodă cash pooling, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania se vede nevoită să recurgă la această metodă de finanțare din cauza înghețării tarifelor sale reglementate de transport și sistem de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) până la 30 martie 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANRE a luat această decizie ca urmare a plafonării prețurilor finale de furnizare la energie electrică pentru consumatorii casnici în iarna aceasta, prin legislația de compensare a scumpirilor recent intrată în vigoare, în condițiile în care tarifele Transelectrica sunt incluse în aceste prețuri finale.
Transelectrica ar fi trebuit să beneficieze de o majorare de tarife, pentru reflectarea în acestea a scumpirii ample a energiei electrice pe care compania o achiziționează de pe piața angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic. Potrivit raportului la 9 luni al operatorului, în ianuarie-septembrie 2021, cheltuielile privind consumul propriu tehnologic au fost mai mari cu 63% (108,6 milioane lei) comparativ cu ianuarie-septembrie 2020.
Potrivit unui document al companiei, Transelectrica intenționează să împrumute pe termen scurt 200 milioane lei, din care 130 milioane lei pentru echilibrarea propriilor fluxuri de numerar și 70 milioane lei pentru susținerea financiară a activității filialelor.
Metoda cash pooling presupune că Transelectrica, în calitate de companie-mamă, va împrumuta mai departe banii luați pe credit filialelor, cu impunerea anumitor condiții, cum ar fi existența unui plan de redresare sau dezvoltare, stabilirea unor condiții de performanță financiară și de garantare, precum și monitorizarea acestora.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Evergrande au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună și jumătate. Gigantul chinez a evitat din nou, la limită, intrarea în incapacitate de platăCea mai presantă nevoie de bani este cea a filialei de mentenanță SMART SA, care se confruntă de mai demult cu probleme financiare.
"Situația financiară precară în care se află filiala, care se confruntă cu o lipsă de lichidități menite să asigure susținerea activității operaționale și în egală măsură a programului de investiții, care în ultimii ani a fost redus dramatic, face extrem de dificilă apelarea la împrumuturi bancare. Performanța financiară a societății este strict legată de politica de mentenanță a acționarului unic, întrucât peste 90% din veniturile filialei provin din contractele încheiate cu Transelectrica", se menționează în documentul citat.
Transelectrica a raportat scăderea cu 47% a profitului net în primele 9 luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 81 milioane lei, în pofida avansului cu 37% al veniturilor, la 2,282 miliarde lei. Costurile operaționale ale Transelectrica au crescut cu 57% în ianuarie-septembrie 2021, la 1,986 miliarde lei.