EXCLUSIV Tensiune pe piața gazelor. Mai mulți furnizori se retrag

EXCLUSIV Tensiune pe piața gazelor. Mai mulți furnizori se retrag

Alexander Raths | Dreamstime.com

scris 15 nov 2021

Explozia prețurilor gazelor pe piața angro, care a majorat costurile de achziție ale furnziorilor peste nivelul facturat clienților, începe să se simtă și pe piața autohtonă. Restart Energy a anunțat că renunță, începând cu 2022, la activitatea de furnizare de gaze, iar surse din piață ale Profit.ro susțin că alte 3-4 companii, printre care și Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienți, au solicitat, din proprie inițiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare și transport, adresându-se și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenței de furnizare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Motivul pentru care acești furnizori doresc să renunțe la activitatea de furnizare este explozia prețurilor pe piața angro, care a condus la situația în care costul de achiziție al gazelor este superior prețului facturat clienților.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“În dată de 3 noiembrie am solicitat ANRE retragerea licenței de furnizare și desemnarea unui furnizor de ultima instanță pentru clienții Tulcea Gaz. Încetarea relației contractuale cu Transgaz este o consecință a acestei solicitări”, a precizat Tulcea Gaz pentru Profit.ro.

Motivul prezentat de companie a fost creșterea fără precedent a prețurilor pe piața gazelor naturale, comparativ cu anul 2020, care a generat dificultăți majore de asigurare a fluxului de lichidități necesar pentru plata în avans a gazelor contractate pentru sezonul rece 2021-2022, transport, garanții, costuri suplimentare cu echilibrări.

“Contravaloarea gazelor naturale ce trebuiau plătite în avans s-a triplat, societatea fiind în imposibilitate de a asigura aceste resurse financiare în perioada imediat următoare. Pentru a evita o întrerupere a furnizării de gaze pentru clienții noștri s-a optat pentru soluția desemnării unui furnizor de ultima instanță”, explică Tulcea Gaz.

Potrivit companiei, Engie România SA (acționar al Tulcea Gaz cu o participație de 30% - n.r.), a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de furnizor de ultima instanță (FUI), locurile de consum ale clienților finali din portofoliu, începând cu 8 noiembrie.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Tulcea Gaz a precizat că rămâne în continuare operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale în Municipiul Tulcea, conform licenței deținute.

Compania a asigurat serviciul de furnizare pentru un număr de 15.630 clienți finali, preluați, începând cu 8 noiembrie, de Engie România în calitate de FUI, iar Tulcea Gaz va asigura în continuare serviciul de distribuție.

Un număr de 1.271 clienți finali aveau deja contracte încheiate cu alți furnizori. Tulcea Gaz va asigura serviciul de distribuție și pentru aceștia.

Surse din piață susțin că, în baza unui regulament care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, ANRE nu ar mai accepta solicitarea de retragere a licenței unor furnizori, atât timp cât aceștia încă au clienți, astfel încât să plaseze proprii clienți altor furniziori, așa cum a reușit Tulcea Gaz.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

„Sunt deja cereri la ANRE de renunțare la licențe. Este un val de cereri. Am modificat regulamentul astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe, să continue activitatea sau să transfere clienții la alți furnizori. Am retras deja o serie de licențe la cerere, altele forțat. Dacă se reziliază contracte de echilibrare și tranport cu Transgaz, furnizorii respectivi nu mai sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile, atunci ANRE le va retrage licențele și va desemna un FUI (furnzizor de ultimă instanță - n.r.) care să preia clienții”, a explicat recent vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege situația de pe piață.

Pentru luna noiembrie, FUI-ul desemnat de ANRE este Engie, care a făcut cea mai redusă ofertă, de 612,69 lei/MWh. Până la finalul lunii martie, prețul este plafonat la 370 de lei/MWh, deci chiar și clienții care ajung la FUI nu vor plăti prețul de 612,69 lei/MWh, ci prețul plafonat.

Pentru a le putea fi ridicată licența, furnziorii ar trebui întâi să încalce obligațiile contractuale cu Transgaz (să nu achite garanția pentru echilibrarea sistemului), pentru ca operatorul de sistem să îi refuze accesul în Punctul Virtual de Tranzacționare (PVT) și să solicite ANRE retragerea licenței și transferarea clienților respectivului furnizor către FUI.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

În timp ce în alte state, mai ales în Marea Britanie, furnizorii de gaze și energie electrică falimentează într-un număr masiv ca urmare a exploziei prețurilor de achiziție angro, cei de pe piața autohtonă par mai rezistenți. ANRE a retras de la începutul anului doar 10 licențe de furnizare gaze naturale, dintr-un total de peste 80 licențe acordate, și doar 4 licențe de furnizare de energie electrică, dintr-un total similar acordate, 80 avize, pentru piața angro și retail.

Acționarul majoritar al Tulcea Gaz, cu 59,34% din acțiuni, este firma Infochem International SRL din București, controlată de Horia Roșu, fost consilier al ministrului Industriilor din Guvernul Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu. Ceilalți acționari sunt Engie România (30%), compania de infrastructură de petrol și gaze Inspet SA (5,03%), Consiliul Local al Municipiului Tulcea (3,5%), Consiliul Județean Tulcea (1,62%) și Consiliile Locale ale comunelor Mihail Kogălniceanu și Somova (câte 0,25%), conform datelor termene.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
tulcea gaz
restart energy
anre
transgaz