După Romgaz, care încă de miercuri a anunțat avizarea distribuirii unui dividend suplimentar la solicitarea principalului său acționar, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica a convocat, astăzi, Adunarea Generală a Acționarilor pentru aprobarea unei solicitări similare a aceluiași acționar majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei.
Romgaz precizase cu o zi în urmă că “întrunit într-o ședință, Consiliul de Administrație a avizat solicitarea acționarului majoritar al Romgaz, Statul Roman prin Ministerul Energiei, privind distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,30 RON/actiune, în sumă totală de 501 milioane lei”.
Nuclearelectrica este mai puțin darnică decât Romgaz, CA propunând distribuirea unui dividend suplimentar brut pe acțiune în valoare de 0,78935014 lei, în valoare totală de 238.000.000 lei. Acestea ar urma să fie plătite pe 28 decembrie 2018.
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele nouă luni cu un deficit de 16,8 miliarde lei, 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Drept urmare, potrivit unor surse din piață, toate societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome cu o situație financiară bună au primit solicitări similare din partea Guvernului.
Nuclearelectrica a motivat convocarea AGA, pentru 10 decembrie, prin primirea, în data de 06.11.2018, de la acționarul majoritar, Ministerul Energiei, «a unei solicitări privind elaborarea și prezentarea de către conducerea administrativă a societății a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari, în vederea convocării unei adunări generale a acționarilor cu acest subiect în baza Memorandumului emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședința Guvernului din data de 31.10.2018».
Aceasta este cea de-a doua măsură similară celor adoptate anul trecut, de distribuire a 90% din profit ca dividend și de acordare de dividende suplimentare, prin care statul a încasat numai de la companiile din domeniul energetic 2,5 miliarde lei.
Operatorii economici la care Ministerul Energiei deține calitatea de acționar au acordat anul trecut dividente totale de aproximativ un miliard de euro (4,415 miliarde de lei), dintre care dividendele cuvenite statului au reprezentat 56%, și anume 2,483 miliarde de lei.
Guvernul a obligat și în acest an companiile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome să cedeze bugetului minium 90% din profitul net realizat al anului 2017, sub formă de dividende/vărsăminte, după modelul aplicat anul trecut și care a generat proteste din partea unor companii, acestea acuzând că politica respectivă le afectează investițiile.