Producătorii de energie eoliană: Strategia energetică a României, o teorie contradictorie și scumpă pentru consumatori

Producătorii de energie eoliană: Strategia energetică a României, o teorie contradictorie și scumpă pentru consumatori
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2018

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) și-a exprimat, joi, preocuparea față de Strategia Energetică propusă de Ministerul Energiei, care ar ignora tendințele tehnice, economice și climatice actuale și ar propune măsuri în contradicție cu obiectivele declarate, în detrimentul consumatorilor.

RWEA consideră că strategia pare ”o colecție a planurilor de dezvoltare depășite moral ale firmelor cu capital de stat, planuri vechi cu potențial de realizare discutabil, omițând energia eoliană”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Asociația atrage atenția că energia eoliană a respectat obiectivele ultimei strategii adoptate în România, instalând capacitatea prevăzută și aducând un progres tehnologic. În plus, această tehnologie și-a îmbunătățit performanta tehnică în pofida unui cadru de reglementare creat pentru tehnologii convenționale și și-a redus costurile în ciuda pierderilor suferite ca urmare a modificărilor repetate aduse schemei de suport, pierderi care au depășit 25% din capitalul investit.

Enel își ridică profitul în România, compensând prin furnizare scăderile de venituri din distribuție și producția de energie regenerabilă CITEȘTE ȘI Enel își ridică profitul în România, compensând prin furnizare scăderile de venituri din distribuție și producția de energie regenerabilă

”Documentul Strategiei Energetice prevede o capacitate adițională de energie eoliană de aproximativ 1.200 MW până în 2030, un obiectiv prea puțin ambițios față de beneficiile pe care această tehnologie le aduce consumatorilor”, se arată în comunicat.

RWEA consideră că energia eoliană a devenit cea mai ieftină formă de generare a energiei, cu un cost mediu de instalare în România de aproximativ 1080 Euro/kW și un cost egalizat al energiei (LCOE) de aproximativ 52 Euro/MWh pe perioada de analiza a Strategiei.

”Un studiu RWEA realizat cu sprijinul Deloitte, ale cărui date au fost trimise Ministerului Energiei în documentul de poziție la Strategia Energetică, arată oportunitatea tehnică și economică pentru capacități adiționale din surse eoliene de cel puțin 3.000 MW în orizontul de timp al Strategiei, ce vor crea o valoare adăugată de peste 5 miliarde de Euro în perioada 2021 – 2030, în timp ce impactul investițiilor legate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie va atinge 350 miliarde de Euro în perioada analizată”, se arată în comunicat.

Asociația atrage atenția că tehnologiile prevăzute de minister pentru investiții (energie nucleară, energie din cărbune și centrale de acumulare prin pompaj) sunt cele mai scumpe forme de producție de energie, cu cele mai mari durate de realizare și vor avea nevoie de suport din partea consumatorului pe toată durata lor de viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
strategia energetica a romaniei
energie eoliana