Ungaria poate menține după 1 ianuarie plafonarea prețurilor la combustibili doar dacă petrolul din Rusia este livrat fără întreruperi, iar rafinăria Mol din Szazhalombatta funcționează continuu, a anunțat Guvernul de la Budapesta, transmite Reuters.
În noiembrie 2021, Executivul stabilea că prețurile la benzină și motorină nu pot depăși 480 forinți (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub prețurile actuale, de peste 500 de forinți. Din cauza problemelor în aprovizionare, în iulie Ungaria a fost nevoită să elimine plafonarea prețului la carburanți pentru firme, scrie Agerpres.
"Putem menține această măsură doar dacă livrările de petrol din Rusia sosesc fără întreruperi, iar rafinăria Szazhalombatta funcționează continuu", a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.
Luna aceasta, Mol a redus temporar livrările de combustibil către unii retaileri, după ce livrările de petrol din Rusia prin conducta Drujba au fost mult sub nivelul normal.
Livrările de petrol către regiunile din Europa Centrală și de Est printr-o secțiune a conductei Drujba au fost temporar suspendate luna aceasta, după ce o rachetă rusească a lovit o centrală electrică care furniza electricitate pentru o stație de pompare.
În urma majorării prețului energiei, rata anuală a inflației în Ungaria a atins 21,1% în octombrie, de la 20,1% luna precedentă.
Economiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca rata medie a inflației să urce la 15% în 2023, de la un nivel de 14% așteptat în 2022, creșterea prețurilor urmând să depășească ținta Băncii Centrale a Ungariei de 2% - 4% chiar și în 2024.